DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bottas: Komoly változásra van szükségünk

A finn F1-es versenyző beletörődött abba, hogy idén már nem tudnak jelentősen javítani a Williams-autók gumiproblémáján, de 2016-ra jelentős változásokat remél.

A Williams ugyan ebben az évben meg tudta védeni konstruktőri harmadik helyét, de szezon elején az volt a céljuk, hogy felülmúlva tavalyi eredményeiket, belépjenek a győztesek táborába, mely egy újabb lépést jelentett volna a világbajnoki küzdelem felé vezető úton. Noha még hátravan az évadzáró Abu Dhabi Nagydíj - ahol Felipe Massa győzni szeretne -, a gárda számtalanszor belefutott a gumik opcionális hőmérsékleten tartásának problémájába, Valtteri Bottas pedig már csak abban reménykedik, hogy jövőre talán sikerül előrébb lépniük ezen a téren.



„Van néhány eszközünk arra, hogy hűtsük az abroncsokat, és a megfelelő hőmérsékleti tartományban tartsuk őket, de nagyon a határon vagyunk” - idézte a finnt az Autosport. „A fékhűtéssel sem tudunk több mindent kicsikarni, és tudjuk, hogy ez nem elég, legalábbis ebben a szezonban.” Amikor arról kérdezték Bottast, hogy jelentős változásokra van-e szükség a problémákon való túllépéshez, így válaszolt: „Azt hiszem igen. A csapat rajta van az ügyön, reméljük jövőre minden keveréket munkára tudunk majd fogni.”

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley szerint csapata remekül reagált gumiproblémáira, de előrelátónak kell lenniük ahhoz, hogy el tudják kapni a Mercedest és a Ferrarit. „Alapból tudod, hogyan kell használni a gumikat, hogy milyen intervallumban lehet őket működésre bírni - de nagyon apró dolgok dönthetnek a pályák között. A legjobban megértik ezeket a nüansznyi eltéréseket, és képesek előre gondolkodni. Képesek arra, hogy minden pályán előálljanak egy tervvel. Úgy vélem, remek lehetőségeink vannak, és elég jól használjuk őket. Még nincsenek meg teljesen azok a tudományos alapjaink ahhoz, hogy teljesen előrelátóak tudjunk lenni, és hogy szimuláljuk, mit is fogunk csinálni pontosan. Jól szoktunk reagálni az egyes helyzetekre, de egy lépést előrébb kell tennünk ezen a téren.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: