DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Haas: Vannak értelmetlen szabályok az F1-ben

A 2016-os szezonban debütáló Haas csapat tulajdonosa nem érti, hogy az F1-ben miért ragaszkodnak a költségek csökkentéséhez – meggyőződése, hogy ez más területen nagyobb kiadásokat generál.

Gene Haas eddig is figyelemmel kísérte a Formula-1-et, és úgy véli, néhány szabály módosítását jobban át kellene gondolniuk az illetékeseknek. „Egyfolytában megváltoztatják a regulákat annak érdekében, hogy csökkentsék a költségeket, de minden egyes alkalommal, amikor spórolni akarnak, igazából még többet költenek” – mondta Haas. „Az F1 az autóipar csúcsa, szóval nem tudom, hogy ki profitál ezekből a szigorításokból.”

 Gene Haas



A csapatfőnök elmondta, megérti, hogy az alacsonyabb költségvetésű istállóknak hasznos, hogy bizonyos korlátokat szabnak, azonban véleménye szerint az is fontos, hogy az ilyen szabályok más területeken növelik a kiadásokat. „Talán a kisebb csapatok számára hasznos, akik megpróbálnak spórolni, de az F1 arról szól, hogy feszegetjük a határokat. Az aerodinamikai megközelítés az, hogy legyen kevesebb teszt, de ez arra kényszeríti a csapatokat, hogy másra költsenek többet.”

Haas nincs egyedül véleményével, nemrégiben ugyanis Ron Dennis, a McLaren elnöke is hasonlóképp nyilatkozott. „Én szeretek tesztekre menni, szeretném, ha meglenne a szabadságunk a szélcsatornával és a CFD-technológiával [számítógépes folyadékdinamikával] kapcsolatban, mert ha nem vagy versenyképes, akkor fejlesztened kell, hogy kilábalj ebből a helyzetből. A jelenlegi szabályok pedig erősen korlátozzák ezt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: