DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Red Bull kiszállása szükséges a változáshoz?

A Force India helyettes csapatfőnöke szerint igen, méghozzá a 2008-2009-es időszakot hozta fel példaként, amikor egy éven belül három F1-es gyártó is bedobta a törölközőt.

Annak ellenére, hogy Christian Horner nemrég főnöke fenyegetéseire válaszul kifejtette, hogy a Red Bull továbbra is a Forma-1-ben kíván maradni, az energiaitalosok távozása továbbra is napirenden van, ha nem változnak javukra a körülmények. Persze az osztrák nem sportág jelenlegi állapota (amely miatt mindenki kritizálja az F1-et), hanem csapata gyengélkedése miatt gondolkozik a távozáson, de az mindenképp figyelmeztető jel lenne a száguldó cirkusz számára, ha a mezőny egyik meghatározó csapata köszönne le a közeljövőben.



Bob Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke felidézte azt a néhány évvel ezelőtti állapotot, amikor kevesebb, mint egy éven belül 3 autógyár – a Honda, a BMW és a Toyota – is búcsút intett a Forma-1-nek. A folyamat szabályváltozások tömkelegét hozta magával, a brit szerint lehet, hasonlóra van szükség ahhoz, hogy felébredjenek az irányítók. „Csak helyes dolgokat tettünk azután, hogy a Honda és a BMW kilépett a gazdasági válság miatt” – mondta Fernley az Autosport-nak.

„Ennek az volt az eredménye, hogy éveken keresztül remek versenyzést láthattunk a pályán. Úgy vélem, most is hasonló dolgoknak kellene történniük. Valami komolynak, ami egy asztal köré gyűjti a döntéshozókat, ahelyett, hogy mindenki a saját pecsenyéjét sütögetné. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy valamelyik független kiscsapat döntése kell ehhez. Ha megnézzük, mi folyik most a Red Bullnál, akár róluk is szó lehet. Az a legfontosabb, hogy a független csapatok biztosítsák, hogy a lehető versenyképesek tudnak lenni addig, amíg valami változás nem történik, így ők is részt vehetnek a megoldás kidolgozásában. Amíg nem történik valami, nem hiszem, hogy lesz itt változás” – tette hozzá Fernley.

Christian Horner úgy véli, hogy a változáshoz csak komoly elhatározás, és minden csapat egyetértése szükséges. „Az az igazság, hogy bármilyen változásról essék szó, 2017-ről beszélünk. Fontos, hogy a megfelelő módon járjunk el, és mindenki felismerje, hogy jobb show-ra és jobb termékre van szükség. Együttműködésre van szükség, és nem lehetünk kényesek az erősségeinket vagy a gyengeségeinket illetően.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: