DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Rio16 – 16. Viszlát, Tokióban!

Kedves, vicces és szívszorító pillanatok, egy óriási botrány, egy nagy győztes és egy fergeteges hangulatú záróünnepség – az olimpia épp olyan hangulatban búcsúzott Riótól, amilyenben a játékok teltek.

Kesjár Csaba-emlékérem a nap magyarjainak:

Egészen pontosan 160-an vannak, az evezős Pétervári-Molnár Bendegúztól kezdve Parti András hegyikerékpárosig ennyi versenyzőknek szoríthattunk Rióban, s bár adódott néhány keserű pillanat is, bizonyos sportágak eredménye pedig elmaradt a várttól, elsősorban a nagyszerű pillanatokra, hősies küzdelmekre, s a nyolcszor elhangzó Himnuszra emlékezhetünk majd Rióból nekik köszönhetően.

magyarok 



Juan Manuel Fangio-trófea a nap legjobbjának: Eliud Kipchoge (Kenya)

A korábban 5000 méteren világbajnoki címig és két olimpiai éremig jutó 31 esztendős futó karrierje során mindössze nyolcadik maratoni versenyét futotta, melyen hetedik győzelmét szerezte – egyetlen egyszer tudták megverni, akkor is csak világcsúccsal. Az olimpiára heti 240 kilométer futással készülő kenyai fantasztikus versenyt teljesített Rióban is, a riválisoknak esélye sem volt megfogni, így másodszor került a klasszikus szám aranyérme Kenyába.

 kipchoge

Pezsgőlocsolás – avagy a nap pillanata:

A hátteret ismerve egészen hátborzongató jelenet: az etióp Feyisa Lilesa a maraton ezüstérmének megszerzésekor az alábbi mozdulattal tiltakozott a hazájában zajló elnyomás ellen. Lilesa később elmondta, azt sem tartja kizártnak, hogy otthon kivégzik a tettéért:

 lilesa

Crashgate – avagy a nap botránya:

El sem tudunk képzelni ennél szürreálisabb végkifejletet egy birkózómeccsnek. A mongol Ganzorigiin Mandakhnaran idő előtt ünnepelt, ezért az utolsó pillanatban ellenfele kapott egy intéspontot, és ezzel megfosztotta őt a bronzéremtől. Amikor az edzők ezt észrevették, teljesen elvesztették az eszüket, üvöltve és gatyára vetkőzve tiltakoztak a szerintük igazságtalan döntés ellen:

bolond

Max Verstappen-érem a nap felfedezettjének: Usain Bolt (Jamaica)

A kilencszeres olimpiai bajnok immár gerelyhajításban is megcsillogtatta tehetségét: tegnap éjszaka belopózott a lassan kiürülő stadionba, és kipróbálta magát ebben a számban: az elsőre dobott ötven méter egy átmulatott este után egészen jó eredmény!

Big Ballz-különdíj a nap legtökösebb fickójának: Coloma Nicolas (Spanyolország)

A spanyol versenyző kissé ízléstelen ünneplése a hegyikerékpár-verseny bronzérmének megszerzését követően:

Neil Horan-emléktábla a nap hülyéjének: Robert Bauer (Németország)

A brazil szurkolók a futballdöntő után sportszerűen megtapsolták a vesztes német válogatottat is, melynek hátvédje ezt úgy hálálta meg, hogy felmutatta nekik a hetes számot, utalva a két évvel ezelőtti 1-7-es vb-elődöntőre...

Sebastian Vettel mutatóujja a nap mozdulatáért: Meb Keflezighi (Egyesült Államok)

A 33. helyen záró maratonfutó a cél előtt néhány centivel elcsúszott, de fantasztikusan lereagálta a helyzetet, s gyorsan lenyomott néhány fekvőtámaszt a közönség nagy örömére...

Vladimir Rys-életműdíj a nap fotójáért:

Itt a vége...

 bucsu

Lewis Hamilton okostelefonja a nap közösségi médiás üzenetének:

Úgy tűnik, Neymar első útja a futballdöntőről egy tetoválószalonba vezetett:

Michael Schumacher-díj a nap rekordereinek:

A riói olimpia utolsó hat napjára nem jutott egy világcsúcs sem, de így sem szűkölködtünk rekordokban, hiszen 19 versenyszámban összesen 28-szor írták át a sporttörténet legjobbjait. úszásban hét, súlyemelésben öt, atlétikában és pályakerékpárban három-három, íjászatban pedig egy versenyszám hozott új rekordot.

Brawn GP-különdíj az olimpia csapatainak: a szerb válogatottak

Egyik nemzet sem szerepelt olyan hatékonysággal a riói csapatsportokban, mint déli szomszédunk. A szerbek négy labdajátékban voltak érdekeltek a két hét során, és mindegyikről éremmel távoztak: a férfi vízilabdások aranyat, a női röplabdások és a férfi kosárlabdások ezüstöt, a női kosarasok pedig bronzot nyertek hazájuknak. Az már más kérdés, hogy mindkét kosárlabdacsapatuk úgy állhatott fel a dobogóra, hogy a torna során lejátszott nyolc meccsükből négyet is elvesztettek, de emiatt legfeljebb a lebonyolítási rendszert lehet okolni.

 szerbia

Michelisz Norbert sisakja a nap további magyarjainak:

Három versenyzőnk szerepelt az olimpia utolsó napján: Józsa Gábor a 87., Csere Gáspár pedig a 109. helyen teljesítette a maratont, míg Parti András a 24. pozícióban fejezte be a hegyikerékpár-versenyt.

 parti

Brawn bácsi érkezik a nap statisztikájával:

A magyar csapat által megszerzett nyolc aranyérem megfelel az elmúlt időszaknak, hiszen 2000-ben, 2004-ben és 2012-ben is ennyit szereztek sportolóink, az viszont kissé árnyalja a képet, hogy a rossz emlékű pekingi olimpiát leszámítva utoljára 1932-ben szereztünk ilyen kevés érmet – ráadásul ezúttal mindössze négy sportágban jutott érem a mieinknek, hasonlóra 1904 óta (!) nem volt példa.

 1904

A bajnoki pontverseny végeredménye:

Nem kevesebb, mint tíz ország szerezte meg története első olimpiai aranyérmét, köztük Koszovó, a Fidzsi-szigetek és Jordánia egyáltalán nem rendelkezett még éremmel. Az Egyesült Államok története során a rekordot jelentő 17. alkalommal zárta az élen az éremtáblázatot, ahogy az is csúcsot jelent, hogy 59 ország nyert aranyat, 87 pedig érmet – egyik szám sem volt még ilyen magas sosem. Nagy-Britannia 1908 óta legjobb szereplését mutatta be azzal, hogy második lett az éremtáblázaton, az pedig először fordult elő a játékok történetében, hogy az előző olimpia rendezője növelni tudta érmei számát. Kína 20 éve, Oroszország pedig még sosem szerzett még ilyen kevés érmet – leszámítva az első világháború előtti olimpiákat. Brazília története legsikeresebb olimpiáját zárta, ahogy többek közt Horvátország és Szerbia is.

 ermek

Hall of Fame:

1. SZÁSZ EMESE (párbajtőr)
1. HOSSZÚ KATINKA (400 vegyes)
1. HOSSZÚ KATINKA (100 hát)
1. HOSSZÚ KATINKA (200 vegyes)
1. SZILÁGYI ÁRON (kard)
1. SZABÓ GABRIELLA ÉS KOZÁK DANUTA (kajak, 500 m)
1. KOZÁK DANUTA (kajak, 500 m)
1. KOZÁK DANUTA, SZABÓ GABRIELLA, FAZEKAS-ZUR KRISZTINA ÉS CSIPES TAMARA (kajak, 500 m)
2. Imre Géza (párbajtőr)
2. Hosszú Katinka (200 hát)
2. Cseh László (100 pillangó)
3. Kenderesi Tamás (200 pillangó)
3. Kapás Boglárka (800 gyors)
3. Márton Anita (súlylökés)
3. Férfi párbajtőrcsapat

4. Kapás Boglárka (400 gyors)
4. Tótka Sándor, Molnár Péter (kajak, 200 m)
4. Női vízilabda-válogatott
4. Vasbányai Henrik és Mike Róbert (kenu, 1000 m)
5. Sidi Péter (légpuska)
5. Ungvári Miklós (judo, 73 kg)
5. Bácsi Péter (kötöttfogású birkózás, 75 kg)
5. Lőrincz Viktor (kötöttfogású birkózás, 85 kg)
6. Női 4x200-as gyorsváltó

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: