DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

„Űrmódszer” segíti Hamiltont a tengerentúlon

A NASA is alkalmazza azt a módszert, mely a tengerentúli F1-es futamokon segít Lewis Hamiltonnak és a Mercedes mérnökeinek csúcsra járatni teljesítményüket: alvás, napszemüveg, pirulák.

Többek közt a híres F1-es fitneszguru, Aki Hintsa, egy harvardi professzor és a NASA is szerepet játszik abban, hogy Lewis Hamilton fitten és üdén vesz részt a tengerentúli futamokon a jet-lag ellenére. Mint a Sun beszámolójából kiderült, a brit PR-os csapata minden Európán kívüli futam előtt elküldi a brit repülési adatait Steven Lokcley professzornak, a világ egyik vezető alváskutatójának, aki személyesen állítja össze Hamilton programját, amellyel alkalmazkodhat a verseny időzónájához: mikor feküdjön le, mikor keljen, sőt, mikor viseljen napszemüveget, amely segít a szervezetének alkalmazkodni.

hamilton-austin-mercedes



Mindemellett a brit egy szintetikus hormont, melatonint tartalmazó pirulát is bevesz a megfelelő időpontokban, amely segít szabályozni az alvási és az ébredési ciklust. A NASA által is alkalmazott módszer egyébként nemcsak a verseny hétvégéken jött jól Hamiltonnal, hanem a nyári szünetben is, amikor hét nap alatt hét különböző országot látogatott meg.

A metódus nem csupán Hamiltonnak, hanem a Mercedes más csapattagjainak is hasznára van, ahogy azt a Hintsa Performance egyik igazgatója, Luke Bennett is elmondta: „A Mercedes ezt azon mérnökei esetében is alkalmazza, akik az Egyesült Királyságban maradnak, de a verseny idejében is dolgozniuk kell attól függetlenül, hogy azt mikor és hol rendezik. Rájöttek, hogy a teljesítményük javítható, ha pár nappal a rajt előtt elkezdenek alkalmazkodni a megfelelő időzónához.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: