DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Button: Az F1 nem hagyta, hogy kiszálljak

Ha betartotta volna debütálásakor tett ígéretét, bajnoki évét követően már nem lett volna az F1-es mezőny tagja Jenson Button. A britet meglepte, hogy milyen messzire jutott, és kalapot emel mindenki előtt, aki túlszárnyalja őt.

A McLaren brit pilótája a Malajziai Nagydíj hétvégéjén 300. F1-es futamának vág majd neki, ezzel Rubens Barrichello és Michael Schumacher után ő még csak a harmadik versenyző, aki eljutott eddig a mennyiségig. A 2000-ben a Williamsszel debütáló brit azt mondja, álmában sem hitte volna, hogy még ilyen hosszú idő után is a mezőnyben lesz.

„Amikor Rubens eljutott 300-ig, az elképesztően nagy szám volt, és meg voltam róla győződve, hogy én sohasem fogok olyan sokáig versenyezni” - utalt egykori csapattársára, Rubens Barrichellóra, aki hivatalosan a 2010-es Japán Nagydíjon jutott el a harmadik centenáriumig, amikor Button még csak 186 nagydíjrajtnál járt.

button



„Arra is emlékszem, hogy amikor 2000-ben bemutatkoztam, apám megkérdezte, hogy milyen hosszú ideig fogok versenyezni. ’Gondolod, hogy a 30-as éveidben is csinálni fogod még?’ Akkor azt mondtam, hogy 30 éves koromig biztosan felhagyok vele, erre most itt ülök 36 évesen, és a 300. nagydíjamra készülök.”

Button 30 éves volt, amikor átszerződött a McLarenhez, ahol még hosszú utazás várt rá. Jelenleg már a 17. szezonját tapossa az F1-ben, és mivel a McLaren kötelékében marad, még az sem kizárt, hogy 2018-ban visszatér a versenypályára. Elvégre most sem azért lép vissza, mert az életkora nyomot hagyott volna a teljesítményén, hanem már tényleg vágyik egy kis szabadságra, kötetlenebb életvitelre.

„A Formula-1 teljesen beszippantja az embert, és nem is enged elmenni, amíg jól teljesítünk. Nagyszerű utazás volt ez a 300. futamig, amely sok csúcs- és mélypontot hozott, mint ahogy az minden karrierrel lenni szokott. Ilyenkor pedig az a fontos, hogy a nehéz időszakokban is összeszedettek maradjunk, a szép pillanatokat pedig minél hosszabban próbáljuk kiélvezni, hiszen nem tudhatjuk, hogy meddig fognak tartani. Izgalmas karrierem volt mostanáig, és minden elismerésem azoké, akik eljutnak majd ilyen sokáig, hiszen nem egyszerű ennyire hosszú ideig ugyanazt a dolgot csinálni” - összegezte Button.

A jelenlegi mezőny többi versenyzője közül Fernando Alonso áll legközelebb ahhoz, hogy eljusson 300 nagydíjrajtig, ehhez azonban a következő szezon után is folytatnia kellene még szereplését az F1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: