DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

F1 és foci: Scuderia Ferrari vagy Squadra Azzurra?

Hétfőn este az Európa-bajnokság eddigi talán legnagyobb rangadója következik: Olaszország és Spanyolország küzd meg egymással. Ennek kapcsán ismét következik egy összevetés, ezúttal az olasz válogatottat és az ország emblematikus F1-es csapatát, a Ferrarit „engedjük össze”.

Sikerek

A Scuderia Ferrari mindenek mértékének számít a Formula-1-ben, ami a történelmet illeti. A legtöbb bajnoki cím, futamgyőzelem, pole-pozíció, dobogó, leggyorsabb kör és pont – csak néhány azok közül a csúcsok közül, melyet a Ferrari tart. A Squadra Azzurra saját műfajában szintén a legjobbak közé tartozik: négyszer nyertek világbajnoki címet, ezzel Brazília mögött a tornák második legsikeresebbje Németországgal holtversenyben, egyszer pedig Európa-bajnoki győzelemnek örvendhettek – ezen a téren már nem állnak olyan jól, hiszen a németek, a spanyolok és a franciák is több címmel rendelkeznek náluk, sőt a Szovjetunió is többször döntőzött, mint ők. Mindent egybevetve túlzás nélkül a labdarúgás történetének harmadik legsikeresebb válogatottjának nevezhetjük őket Brazília és Németország után.

pjimage (1)



Közelmúlt

Ami az elmúlt időszakot illeti, azt tekintve már nem olyan egyértelmű a Ferrari „fölénye”. Az utóbbi tíz évet tekintve csak a harmadik helyen állnak az erősorrendet tekintve a Red Bull és a Mercedes mögött, egy egyéni és két konstruktőri címet szerezve. Az olasz válogatott az utóbbi tornákon kétszer döntőzött, 2006-ban világbajnokságot nyert, 2012-ben viszont nagy verést kaptak a spanyoloktól. Így az elmúlt éra második legsikeresebbje Spanyolország mögött a németekkel holtversenyben.

pjimage (4)

Esélyek

A Ferrari idén jobban szerepel, mint az előző években, Vettel szorgalmasan gyűjtögeti a pontokat, de a győzelem erre az évre nem reális elvárás. Az olasz válogatott esetében más a helyzet, a védekező futball reneszánszát éli ezen az Eb-n, ennek pedig kevés nagyobb mestere van náluk. Az már más kérdés, hogy ehhez a spanyolokon és a németeken kell e hét során átverekedni magukat...

Nagy alakok

Az adott sportágak történetének legnagyobbjai közül mind a Scuderia, mind a Squadra nevéhez jó néhány fűződik. Schumacher, Lauda, Ascari, Raikkönen, Fangio, Vettel az egyik oldalon, Maldini, Zoff, Cannavaro, Baggio, Meazza, Rivera, Pirlo, del Piero a másikon. Szoros verseny, de mi azért a Ferrarit hoznánk ki győztesnek.

pjimage (2)

Szurkolók

A tifosi és az olasz válogatott szurkolói is saját sportágaik legismertebbjei közé tartoznak, elképesztő hangulatot csinálnak, különösen hazai pályáikon. Ha nekünk kellene választani, ez alapján biztosan nem tudnánk...

pjimage (3)

De szerencsére nem nekünk kell, most ti jöttök: a Scuderia Ferrari vagy a Squadra Azzurra a jobb?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: