DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Hamilton elbújhat: Az F1 legnagyobb playboyai

Hunt, Irvine vagy Hailwood: olyan korábbi versenyzőket gyűjtöttünk össze, akiknek zabolátlan életstílusához képest a manapság sokat kritizált Lewis Hamilton igazi jófiúnak tűnhet.

James Hunt

Nem is kezdhetnénk mással a sort: James Huntnál nem létezett nagyobb és híresebb partiállat a Formula-1 világában. A magas, szőke, rocksztár kinézetű Huntot gyönyörű nők vették körbe – hódításaival könyveket lehetne megtölteni –, a versenypályáról többnyire valamilyen buliba vezetett az útja. Ritkán látunk róla olyan képet, amelyen nincs a kezében cigaretta. Öltözködése is megér pár szót, a bevett szokásokra fittyet hányt, előfordult, hogy egy formális eseményen öltöny-nyakkendő helyett farmerban jelent meg. A pályán sem fékezte magát, és ritkán ismerte el saját hibáját, a pillanat hevében pedig a tettlegességtől sem riadt vissza – Kanadában egy pályabírót is fellökött.



Eddie Irvine

Schumacher egykori ferraris csapattársa a dorbézolással legalább a nagydíj végéig várt, nyelvét azonban sosem fékezte – egyik kedvenc forrása A nap idézete rovatunknak. Irvine-t, aki már első versenyén kivívta Senna haragját, a paparazziknak gyakran nyílt lehetőségünk a francia Riviérán fotózni, magánjachtján, a bulvárlapok pedig modellbarátnőinek hosszú során csámcsoghattak.

Stirling Moss

Manapság, ha a kedélyes, 86 éves Moss bácsit látjuk, nem épp az jut eszünkbe, hogy az 50-es évek legnagyobb F1-es nőcsábászával van dolgunk. „Ha egy gyönyörű lánnyal randevúztam, az a lapok címlapjára került, de ha versenyt nyertem, valahol középre bújtatták el” – emlékezett vissza arra, hogy ő volt korának bulvárhőse. Moss idős korában is képes bajt keverni, emlékezzünk homofób és nők Formula-1-es alkalmatlanságáról szóló kijelentéseire.

Mike Hawthorn

Az első brit világbajnok gentleman-külseje – még a versenyautóban is csokornyakkendőben ült! – egy igazi aranyifjút rejtett, gyakran csiszolatlan szokásokkal. Korábbi Retro-cikkünkből idézve: „Egy ízben cimborája, Stirling Moss osztott meg egy meghökkentő történetet róla. Moss egy kocsma melletti fa alatt álldogált, mikor azt vette észre, hogy esni kezd az eső. Miután azonban felnézett, Mike-ot látta meg, aki elrejtőzött az ágak között, és egyenesen rá vizelt…”

Mike Hailwood

A kilencszeres motoros világbajnokról, aki később a Formula-1-ben is több szezont teljesített, tudni kell, hogy nagykanállal habzsolta az életet: a legenda szerint ő tanította meg James Huntot partizni. Egy alkalommal másnaposan, késve érkezett meg a versenyére. Mentsége az volt, hogy egyik társa sem emlékezett rá, hol parkolta le autóját. Különleges szokása volt hotelszobák berendezését kidobálni az ablakon.

Innes Ireland

Az egyetlen futamgyőzelmet szerző pilóta kevésbé ismert alakja az F1 történetének, holott, mint az ESPN cikke írta: „Az 1960-as évek legnagyobb mulatozást szerető versenyzőinek egyike volt, híres kemény vezetéséről és kemény ivásáról. Talán az utóbbi miatt nem sikerült annyit elérnie, amennyit kellett volna.” Egy ízben viselkedése miatt ki akarták tiltani egy nagydíjról, de sikerült eltussolni az ügyet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: