DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Üveghíd legjobb tesztelője egy Volvo XC90-es!

Szinte hetente jön újabb hír arról, hogy Kínában éppen hol avatnak új, üveg alapú látványosságot. Annyira ráfeküdtek a turizmusra, hogy lassan minden nagyobb falunak lesz üveghídja vagy kilátója.



uveghid1
Az Egyesült Államokból indult őrületnek úgy látszik nem tud határt szabni semmi sem. Az elmúlt években ott épültek az első üveg kilátók illetve kiálló (amikor egy felhőkarcoló 70. emeletén kialakítanak egy 1 négyzetméteres kiállót amire kilépve elég rendesen a nadrágunkba csinálhatunk) egységek. A hétvégén ráadásul egy olyan csúszda is megnyílt Las Vegasban, amelyek a felhőkarcoló külső felületén fut, így csúszhatunk le 13 métert. Az arab világ után már Kínát is megfertőzte ez a hóbort. Náluk azért elég kevés vidéken a felhőkarcoló, így maradt a völgyeket összekötő üveghidak valamint a nyaktörő szirtek oldalában futó üvegösvények építése. Az első ilyen próbálkozások sikeressége után már az állami szinten koordinált turisztikai hivatal is szorgalmazza a hasonló turista csalogató látványosságok építését.
uveghid2
Sok olyan videót láttunk már, amikor a saját képességeiket túlértékelt emberek rettegve fekszenek le egy üveghídra és a félelemtől mozdulatlanná dermedve zokognak. Persze aki nem bírja az ilyent az ne is menjen rá egy esetleg ingó üvegfelületre. Most a legújabb, 430 méteres híd átadása előtt tartottak egy komolyabb demonstrációt a hivatalnokok, hogy az egyébként nagyon törékeny üveg megfelelő építőanyag egy ilyen hídhoz is. Az üvegtáblák több rétegből állnak össze. A képeken látható repedések, amelyeket a kalapáccsal rá sújtó újságírók okoztak csak a legfelső réteget érintették. Az alatta lévő kettő réteg teljesen érintetlen maradt. A nagyobb erőpróba az volt, hogy egy Volvo XC90-et állítottak rá egyetlen üvegtáblára. A 2.5 tonnás autó alatt még csak meg sem repedt az üveglap. Egyelőre tehát biztonságosnak  látszanak ezek a látványosságok, de szédülősöknek és tériszonyosoknak továbbra sem ajánlanánk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: