DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

A SEAT Ateca vevőinek mindig igaza van

Hosszú tesztprogram zajlik az autógyárakban, amíg egy új autó piacra kerül. A teszt fázisban tervezők, műszakiak, hangmérnökök, formatervezők és sok más szakember is részt vesz , de a legfontosabb visszajelzés a lehetséges vásárlóktól várható.

Így volt ez az új SEAT Ateca fejlesztése során is, amikor megközelítőleg 500 potenciális vásárló fejtette ki véleményét az újdonság külső-belső tulajdonságairól, formájáról, a felhasznált anyagokról, de még az ajtók és kapcsolók használatakor hallható hangot is véleményezik. A meghívottak hosszas szemrevételezés után egy táblagépen rögzítik véleményüket, ami fontos visszajelzés a fejlesztés folyamatában.

00000154



A fejlesztés és tesztelés mintegy két évet vesz igénybe az autó piaci megjelenése előtt, és a SEAT gyárba meghívott vásárlók Product Clinic programjával, vagyis az autó "klinikai vizsgálatával" zárul. Enrique Pastor, a SEAT termék-stratégiai és piackutatási vezetője szerint erre azért van szükség, hogy "a még lehetséges módosítások időszakában vegyük észre az autó esetlegesen fejleszthető elemeit". A több száz vásárló kisebb csoportokban vizsgálta az új SEAT Atecát, voltak akik a szöveteket vették részletes elemzés alá, mások a belső borítások illatát tesztelték, míg megint csak mások a hátsó lábtérről, az ülések felépítéséről vagy éppen a csomagtartó befogadó képességéről rögzítették véleményüket.

Az új SEAT bemutatása előtt három Product Clinic programra került sor, az elsőben az eredeti tervek életképességét vizsgálták, a másodikban a termék jellemzőit, míg a harmadikban az új autó piaci pozícionálását értékelték. Mindhárom esetben voltak olyan meglátások, melyek alapján a vásárlói vélemények alapján módosítottak a terveken. Ezzel kapcsolatban Enrique Pastor megemlítette, hogy "az egyik esetben az értékelésekben azt állapították meg, hogy a vezető üléspozíciója túl alacsony, és ennek alapján döntöttek megemeléséről, sőt még az is előfordulhatott volna, ha a végső értékelés nagyon rossz, a piaci bevezetést is elhalasztották volna". De ilyen még nem fordult elő a SEAT-nál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: