Steward
Bognár Viktor
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 22. kedd
Autó

"Találkozás a várakozással" a Milánói Dizájnhéten

A nemzetközileg elismert formatervező stúdió a Lexus formai filozófiájából, kézműves alkotásaiból és fejlett technológiáiból merített ihletet ahhoz az interaktív kiállításhoz, amely a luxusautó-márka kiállításának központi elemeként fogadja az április Milánói Dizájnhét (Salone del Mobile) látogatóit.

A „Lexus – Találkozás a várakozással” installációnak a világ legnagyobb formatervezési kiállítása ad otthont. Az installáció április 12-17. között tekinthető meg a Lexus területén (Spazio Lexus, Torneria); a sajtó képviselői április 11-én látogathatják meg a kiállítást.

ff20at20lexus20plant_resize

A Yoji Tokuyoshi Michelin-csillagos konyhafőnökkel kötött, példa nélküli együttműködés eredményeként létrejött installáció egy olyan, többrétegű élményben részesíti a látogatókat, amely a Lexus formatervezés meghatározó oszlopaként számon tartott Harmonikus Várakozás (Seamless Anticipation) szellemiségét, illetve az ügyfeleinek minden igényét kielégítő gépkocsikat tervező Lexus tevékenységeiben is tetten érhető Omontenashit, azaz a japán vendéglátás hagyományos művészetét ragadja meg. Az installáció a Lexus forradalmian újszerű technológiájának, az új LF-FC szedán koncepcióban bemutatkozott hidrogén üzemanyagcellának a lényegét is kifejezésre juttatja.

A Formafantasma Amszterdamban élő olasz tervezői, Andrea Trimarchi és Simone Farrasin elutaztak Japánba, hogy személyesen tapasztalhassák meg a Lexus formatervezési és gyártási technikáit, és megismerhessék a márkát meghatározó minőségeket és értékeket. Tapasztalataik közvetlenül befolyásolták az installáció három, egymástól jól elkülönülő részre osztott kialakítását.

„Mindenekelőtt a japán vendéglátás csodálatra méltó minősége tett ránk maradandó benyomást, Japánban ez  tetszett a leginkább. Arra törekszünk, hogy az Omotenashiban rejlő kedvességet, vendégszeretetet és kézműves értékeket a megfelelő módon juttassuk kifejezésre installációnkkal, valamint hogy legalább elemeiben megjelenítsük azt a lenyűgöző autógyártási módszert, amelyet megismerhettünk” – hangsúlyozták.

Az installáció első termét a Formafantasma által létrehozott, új bútordarabok foglalják el. Ezeket ugyanazokkal a festési és kézi megmunkálási eljárásokkal hozták létre, mint amelyeket a Lexus alkalmazott az LF-FC tanulmányautó tökéletes megjelenésének megvalósítása során.

ff20and20lffc_resize

„Hatalmas hatást gyakorolt ránk a Lexusnál alkalmazott festési folyamat valamint a tény, hogy az autó egyébként nem látható alkatrészeit ugyanazzal a gondossággal kezelik, mint a láthatóakat. A színek gyönyörűek, a színmélység lenyűgöző. Ezek talán csupán részletek, ám csodálatos és igen vonzó részletek” – értékelte a Formafantasma.

A második teremben a látogatók az LF-FC külső formatervének előzmények nélküli átalakulásával találkozhatnak. Az alkotók ezzel tisztelegtek a Lexus formatervező csapatának azon soha nem szűnő küldetése előtt, amellyel a jövőbeli mobilitást megelőlegező tökéletességre törekednek.

„Először nem értettük, miért keres fel bennünket egy autógyár. Azt gondoltuk ugyanis, ők teljesen máshogy végzik a munkájukat, mint mi. Amikor azonban láttuk, micsoda hozzáadott értéket visznek a gyártás és a tervezés folyamatába, egyre inkább megértettük a vállalatot, és rájöttünk, mennyi minden közös bennünk” – hangsúlyozták a Formafantasma művészei.

A harmadik teremben egy új mobil szobor látható. Ezt a hidrogén atom ihlette, hajtásáról pedig a Lexus LF-FC fedélzetén is használt üzemanyagcellás technológia adaptációja gondoskodik.

„Arra törekedtünk, hogy a formatervezés lényegének számító várakozás előremutató szellemiségét megragadva érvényre juttassuk azon – Lexusszal közös – vágyunkat, hogy szépséges, ugyanakkor fenntartható termékeket hozzunk létre.”

Az installáción végig vezető út mentén újszerű ízélmények várnak a látogatókra: Yoji Tokuyoshi konyhafőnök alkotásait a hidrogén üzemanyagcella működésének közvetlen mellékterméke: a tiszta víz ihlette.

Ugyancsak a Milánói Dizájnhéten mutatja be a Lexus az idei Lexus formatervezési díj tizenkét döntősének munkáit, köztük a négy legjobbnak talált pályázat alapján, világhírű formatervezők gyámsága alatt elkészített prototípusokat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?