Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. április 22. vasárnap
Autó

Ingyen tanít vezetni az állam

A megfelelő vezetéssel tízből kilenc baleset megelőzhető, s ezzel együtt számtalan élet megmenthető lenne – ez a cél vezérelte az NFM-et, amikor ingyenes vezetéstechnikai tréningpályázatot hirdetett meg.

Öt járműkategóriában (autó, motor, teherautó, autóbusz, ADR) hirdetett meg ingyenes vezetéstechnikai tréninget, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mely programra a járművezetők az interneten meghirdetett pályázaton jelentkezhetnek, s közülük több mint nyolcszázan részt is vehetnek a díjmentes képzéseken, melyek egyik helyszíne a hungaroringi Groupama Tanpálya lesz.

A program honlapján a következőket olvashatjuk: „A közlekedési baleseteket 90%-ban a vezetők hibás magatartása, vezetési képességeinek hiányosságai okozzák. Leggyakoribb ezek közül a sebesség helytelen megválasztása, ami a vezetéstechnikai képzések fókuszában áll. A vezetéstechnikai képzések során a járművezetőket a vészhelyzet, konfliktushelyzet felismerésére, elhárítására készítik fel. Ennek érdekében számos országban, már a B-kategóriás (személyautó) képzésben is megtalálhatóak ilyen kurzusok (két lépcsős jogosítvány).”

tanpalya

„Hazánkban kijelenthető, hogy a járművezetők alacsony hányada esik át vezetéstechnikai képzéseken. A hivatásos járművezetők számára, a GKI alap- és továbbképzés részét képezi ugyan, de az jellemzően nem vezetéstechnikai pályán, hanem szimulátoron zajlik. A tréningek szervezésével azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy felhívjuk a vezetők figyelmét a vezetéstechnikai tudás fejlesztésének és szinten tartásának fontosságára, az emberi reakciók komplexitására.”

 

„Célja, hogy minél több járművezetőt juttassunk el vezetéstechnikai képzésre, ezzel növelve a résztvevő személyek felkészültségét, az esetlegesen bekövetkező konfliktushelyzetek megfelelő elhárítása érdekében. Lehetőségük van megtapasztalni a jármű stabilitásvesztését, illetve annak korrigálását, a rántópados vezetéstechnikai pályán. Mindez korcsoportokra, közlekedési csoportokra és fő kockázati tényezőkre kialakított speciális közlekedésbiztonsági oktatások, képzések tréningek lebonyolításával történik.”

További részletek és jelentkezés a programra itt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?