Steward
Strommer Benjamin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. június 20. szerda
Autó

A világ legszörnyűbb útszakasza

25 ország több mint 100 extrém útfelülete próbálható ki itt, köztük Európa és az USA legszörnyűbb kátyúi.

Ford2016_Potholes_Lommel_02

A kátyúk egyre komolyabb problémát jelentenek az autósok számára, akik emiatt költséges javításokra kényszerülnek. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a statisztikák szerint mind több sérült járműhez kell autómentőt hívni.

Ford2016_Potholes_Lommel_08

Csak egyetlen adat az Egyesült Királyságból: 2015-ben a Királyi Autóklub több mint 25.000 esetben küldött autómentőt a kátyúk miatt mozgásképtelenné vált járművekhez – vagyis közel 25 százalékkal több esetben, mint 2014-ben. Európában a balesetek legalább egyharmada a közutak rossz állapotára és a karbantartás hiányára vezethető vissza.
A problémát felismerve a Ford egy 1,9 kilométer hosszú, igazán pokoli útszakaszt épített, amely pontos másolata a világ legszörnyűbb minőségű útfelületeinek. De mi szükség van egy tengelytörő útra? Nos, ez az autógyilkos próbapálya nagy segítséget jelent a mérnökök számára a robusztusabb futóműrendszerek tervezésében és az olyan innovációk kifejlesztésében, amelyek révén a Ford autói még jobban helyt állnak a világ egyre rosszabb útjain.

Ford2016_Potholes_Lommel_07

A cudar útszakasz szerves része a Ford 80 kilométeres lommeli tesztpályájának. 25 ország több mint 100 extrém útfelülete próbálható ki itt, köztük Európa és az USA legszörnyűbb kátyúi. A pálya megépítéséhez a Ford mérnökei az elmúlt három év során felkutatták Ausztria, Franciaország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország és Svájc legrosszabb állapotú útjait, emellett pedig Ázsia, Ausztrália, valamint Észak- és Dél-Amerika autógyilkos útszakaszait is tanulmányozták.

Ford2016_Potholes_Lommel_03

A mérnökök folyamatosan vizsgálják, milyen új ötletekkel egészíthetnék még ki a létesítményt. Miközben 70 km/órás tempóval hajtanak át a kátyúkon, ugyanolyan készülékkel mérik a rázkódást, mint amivel a szeizmológusok a földrengéseket tanulmányozzák, s így pontosan felmérhetik a futóműre és más részegységekre ható terhelést. Ugyanezt teszik a belga gránitkockákkal és francia macskakővel burkolt útszakaszokon is, akárcsak a brazil fekvőrendőrökkel tarkított részeken.

FordFocusRS_Lommel_61

A Ford arra törekszik, hogy autói a világ legrosszabb útviszonyai közt is megbízhatóan működjenek – s e munka eredményeként több innovatív megoldás is született már. Ezek egyike a Kátyúfelütés-mérsékléssel kiegészített Folyamatos Lengéscsillapító Vezérlés, ami a Mondeo, a Galaxy és az S-MAX modellekben mutatkozott be az európai piacon. A technológia áthangolja a futómű működését, ha azt érzékeli, hogy a kerék egy kátyúba döccen, így megelőzi a felfüggesztés károsodását. Az Abroncsnyomás-figyelő rendszer figyelmeztet a defektre, az Elektronikus Stabilitásvezérlés pedig segít a vezetőnek, hogy megőrizze uralmát a jármű fölött, miközben kikerüli az úthibákat.

FordFocusRS_Lommel_56

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?