Steward
Bognár Viktor
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 22. kedd
Autó

BMW i8 Mirrorless concept – Tükörforradalom

Az elektromos BMW-k lesznek az elsők, amelyek elveszíthetik a klasszikus oldalsó visszapillantó tükrüket. Ezzel új irányt vehet az autók formatervezése is.

bmwi8mirrorlessconcept

A BMW két különböző „tükörnélküli” koncepciót mutatott be Las Vegasban, kezdjük először az i8-as kamerás rendszerével. Esetében a két apró oldalsó nyúlvány egy-egy nagy felbontású kamerát „rejt”, melyek a hagyományos tükröket helyettesítik. A hátsó szélvédő felső részének közepére szintén került egy kamera, s gyakorlatilag a három képét vágja össze a rendszer, majd megjeleníti azt a szokásos belső visszapillantó helyére került kijelzőn. Így egy 180 fokos képet kapunk arról, hogy mi folyik az autó mögött és mellett. Ráadásul a rendszert összepárosították egy fejlett holttér figyelő rendszerrel, aminek köszönhetően sávváltáskor sem érhet bennünket meglepetés.

bmwi8mirrorlessconcept01

Az i3-as Extended Rearview Mirror conceptről még keveset árult el a BMW. A kis elektromos BMW a tetején hordja a 360 fokos képet biztosító kamerát, melynek képe szintén a belső tükröt helyettesítő kijelzőre kerül. További pozitívum, hogy a sofőr sokkal messzebb lát a korábbinál a berendezés segítségével. A most bemutatott megoldások már akár jövőre bekerülhetnek a széria modellekbe.

bmwi8mirrorlessconcept04

 

bmwi8mirrorlessconcept02

bmwi8mirrorlessconcept03

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?