DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Mi alapján választanak nyári gumit a nők és a férfiak?

A nyár közeledtével a tökéletes nyári gumiabroncs megtalálása minden autós számára sürgető feladat. Egy friss felmérésből kiderül, hogy a női és férfi autósok olykor teljesen más szempontok szerint vásárolják meg a számukra megfelelő abroncsot. Vajon mit kérdez meg a férfiak fele elsőként az abroncsról, és vajon a nők vagy a férfiak spórolnak inkább a nyári gumin?

Az autogumiakcio.hu felméréséből világosan látszik, hogy számos kérdésben mutatnak különbséget a női és férfi sofőrök, és nem egyszer lepleződött le, hogy bizony vannak témák, amelyekben mindkét nem meglehetősen alulinformált. Bár jellemzően a férfiakat tartjuk jobb sofőrnek, nézzük meg, vajon ők választanak-e szakszerűbben abroncsot is!

Abroncsméret: a nők szakemberre bízzák, a férfiak fejből mondják

A felmérés eredményei alapján a nők sokkal jobban bíznak a szakemberekben, és fogadják meg a tanácsaikat vagy ajánlásukat, mint a férfiak. A hölgyek azt is jobban elfogadják, hogy a kereskedő látatlanban nem tudja megmondani, milyen méretre van szükség; így alaposan utánajárnak, és jellemzően pontosabban feljegyzik abroncsuk paramétereit. Emiatt viszont a váltómérettel ők nagyobb gondban vannak, és nehezebb is a meggyőzésük.

A férfiak úgy gondolják, ők fejből tudják az abroncsméretet, ezért gyakran előfordul, hogy ellenőrzés nélkül rendelnek. Bár a nyári gumijuk méretét általában jól tudják, de a váltómérettel ők sincsenek teljesen tisztában, így rossz méretben rendelik meg a nyári gumit. Többek között ez az egyik oka annak, hogy általában minden 10. rendelésben hibás méretet adnak meg a vásárlók. A dupla ügyintézésből fakadó vissza- és kiszállítási költségek a férfiak pénztárcáját terhelik.

Mindkét nem elszántan ragaszkodik az elképzelt abroncshoz

A kutatás szerint a férfiak számára az is megnehezíti a vásárlást, hogy nehezebben fogadják el azt a tényt, hogy nem minden abroncs felel meg minden autómárkához, illetve modellhez.

A nők számára viszont az jelent problémát, ha a kívánt termék vagy méret már nem elérhető; kevésbé rugalmasak, és nehezebben tudják eldönteni, hogy melyik másik abroncs lenne megfelelő.

infografika



A türelem nem az abroncsvásárló férfi jellemzője

Érdekesség, hogy a férfiak kevésbé türelmesek, ha gumiabroncsról van szó. Amint megtalálták a megfelelő terméket, szeretnék, ha már tegnapra megérkezett volna. Rájuk jellemző az is, hogy igyekeznek spórolni a nyári gumi-vásárláson – megpróbálják négy évszakossal kiváltani, vagy egyáltalán nem is vesznek. Talán türelmetlenségünk valódi oka az, hogy csak az utolsó pillanatban szánják rá magukat mégis a gumicserére?

Rés a tudáspajzson: Defekttűrés, kátyú- és abroncsgarancia

Ezzel a három fogalommal mindkét nemet komolyan meg lehet fogni. Bár a férfiak a defekttűrés szakértőinek gondolják magukat, azt jellemzően ők sem tudják, hogy ilyen abroncs csak meghatározott autókra szerelhető fel. A kátyúgarancia pontos jelentésével viszont ők sincsenek tisztában, ahogy azzal sem, hogy az abroncsokra a jótállást nem a gumis, hanem a gyártó biztosítja.

A férfiaknak a minta, a nőknek az ár-érték arány számít

Kiderült, hogy a férfiak többsége határozott elképzeléssel rendelkezik arról, hogy melyik a megfelelő abroncsminta, és nagyon fontos választási tényezőnek tartja, ezzel szemben a nőket ez a „részlet” szinte egyáltalán nem foglalkoztatja, ők sokkal inkább törekszenek arra, hogy jó vásárt csináljanak. Abban viszont mindkét nem megegyezik, hogy döntéseiket nagyban befolyásolja az abroncsok címkéje. Lelkesen olvasgatják ugyanis azokat, anélkül, hogy ismernék a szakkifejezések valódi tartalmát. Így gyakran csak 1-2 szembetűnő, azonos értéket mutató adat alapján döntenek olcsóbb és drágább abroncs között, figyelmen kívül hagyva egyéb fontos minőségi tényezőket.

Mindenki csak a korra kíváncsi

Úgy tűnik, az öregedéstől való félelem a gumiabroncsok piacán is meghatározó probléma lett. Ugyanis a férfiak felének és a nők harmadának első kérdései között szerepel az abroncsok életkora. Meghatározó adatnak tartják, pedig valójában csak a futott kilométer számít.

Mindkét nemnek megvannak a jellegzetes választási szempontjai a nyári gumi vásárlásnál. Ki ebben, ki abban tántoríthatatlan, és van olyan téma, amelyben a férfiak és a nők tájékozottsága egyaránt kevésnek bizonyul az önálló, szakszerű választáshoz. A férfiak tudása bizonyos területeken nagyobb, a nők viszont jobban elfogadják a szakemberek véleményét. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: