DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Szemkamera a biztonságosabb vezetés szolgálatában

Az Autós Nagykoalíció október 27-én egy sajtónap keretében új innovációt mutat be, a szemkamerával végzett vezetésbiztonsági tesztet. Az új módszer lehetőséget teremt a vezetés közbeni szemmozgás rögzítésével és elemzésével, a hibák tudatosításával a vezető személyéből eredő baleseti kockázatokat csökkentésére.

resolution-of-the-eye1



A Tobii, a világ vezető szemkamera gyártója által végzett kutatás szerint a vezetési idő jelentős részét (főleg megszokott útvonalon) „robot pilóta” üzemmódban végezzük, azaz fogalmunk sincs, hogy mi történt velünk út közben, a vezetés közbeni események, döntéseink nem tudatosulnak. Ráadásul a statisztikák is azt mutatják, hogy a közúti balesetek 95-98%-át emberi hiba okozza.

Az új módszer célja, hogy akár tesztpályán vészhelyzetben, akár a közúti- vagy városi közlekedés során felmerülő vezetéstechnikai problémák tudatosításával hatékony segítséget nyújtson a vezetőknek azok kiküszöbölésében. A szemkamerás felvételeken láthatóvá válik, hogy a vezetők hová néztek, mit vettek észre, mire figyeltek a vezetés során, illetve hogy a különböző forgalmi helyzeteket mekkora körültekintéssel oldották meg. Az eredmények akár még a legrutinosabb sofőröket is meglephetik.

Az Autós Nagykoalíció együttműködő partnere a vezetésbiztonsági tesztekben azETresearch.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: