DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek

Ők voltak a 2021-es év legjobb magyar autóversenyzői

A tradíciónak megfelelően 2021-ben, a hetedik évben sem maradt ki az Autósport évkönyvből a TOP50 Magyar Autóversenyző rangsor. A közreműködők valamennyi szakág legjobbjai közül állították össze a listát – íme az első tíz helyezett, akik öregbítették a hazai autósport hírnevét az elmúlt év során.

A nemzetközi formulaautózás belépőszintjén, az olasz és német Formula-4-ben szerepelt Válint Bence, aki több látványos részsikert tudott felmutatni: ötödik helyezése és leggyorsabb köre is volt. Ezzel a TOP50 magyar autóversenyző lista tizedik helyét szerezte meg, ráadásul a legjobb juniorversenyző különdíját is kiérdemelte.

Kilencedik helyen végzett a magyar rali új rocksztárja és közönségkedvence, Csomós Miklós. Második csúcskategóriás szezonjában már harcban volt a bajnoki címért. Végül ezüstérmesként zárta az összetettet, de több futam- és szakaszgyőzelemmel, mint a bajnok.

Hosszú idő elteltével újra magyar szereplője volt az F1-es nagydíjhétvégék egyik betétsorozatának: Tóth László a Formula-3-as mezőny állandó tagja volt. Újoncként elismerésre méltó tanulóévet teljesített az egyre keményebb kategóriában, a ranglistán pedig nyolcadik lett.

A hazai ralikrosszban újra legyőzhetetlennek bizonyult Kárai Tamás, aki negyedik magyar bajnoki címét szerezte. A lista hetedik helyezettje emellett dobogóra állt az Európa-bajnokságon és világbajnoki fordulókra is benevezett.

A hatodik helyen végző Tassi Attila WTCR-szezonjának legnagyobb pillanata az Estorilban aratott futamgyőzelem volt. Michelisz Norbert után mindössze második magyarként nyert versenyt a túraautózás világsorozatában.

Sorozatban másodszor, összességében negyedszer lett magyar ralibajnok Hadik András: bónuszként a Rally Hungaryn egy Európa-bajnoki dobogós helyezést is hozzácsapott eredményeihez. Ez a lista ötödik helyezésére volt elegendő.

A túraautó-világkupa 2019-es bajnoka, Michelisz Norbert közel két év után újra futamgyőzelmet aratott. Az időmérőkön rendszeresen a leggyorsabbak közé tartozott, de peches pillanatai megakadályozták, hogy az összetett elsőségért küzdjön. Negyedikként így épp nem fért dobogóra a ranglistán.

A harmadik helyen Kiss Norbert végzett, aki harmadik Európa-bajnoki címét szerezte a kamionversenyzés világában: a Révész csapat versenyzője a szezon futamainak közel felén győzni tudott.

Az iszonyatosan erős Rali-Eb mezőnyben Herczig Norbert az egész szezonban az élcsoportba tartozott, és csak két hiba vette el tőle, hogy egynél több dobogót szerezzen, valamint az év végi bronzérmet is megkaparintsa. Eddigi legjobb szezonja az Európa-bajnokságon így is a TOP50 lista második helyére repítette.

A magyar ralikrossz legjobb világbajnoki szintű eredményeit jegyezte Szabó Krisztián: a szűk, de nagyon nívós WRX-mezőnyben két dobogós helyezést is szerzett, az összetettben pedig ötödik helyen zárt. Ezekkel az eredményekkel őt választották az év legjobb magyar autóversenyzőjének.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: