DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd

Jean Alesi: Nem tudtam, hogy létezik Alesi-kanyar!

A TOP50 magyar autóversenyző gála díszvendége az egykori Formula–1-es versenyző, Jean Alesi volt. Fiával, Giuliano Alesivel érkezett, aki szép eredményeket ér el a GP3-ban. Interjúnkban Jean magyarországi élményeiről és emlékeiről mesélt.

Örömmel fogadta a meghívást Magyarországra?

Természetesen, hiszen nagyon szép emlékeim vannak Budapestről. Először 1989-ben jártam itt, nem sokkal azután, amikor a Hungaroring megnyitott. Mivel akkor még nem volt internet, semmit sem tudtam a kommunizmusból éppen csak kiszabadult, kicsi országról. Akkoriban minden kicsi volt, a reptéren még egy egyszerű bódéban ellenőrizte az útlevelünket egy riadt tekintetű hivatalnok. A versenyhétvége napjai alatt volt időnk körülnézni a városban. Sosem fejeltem el, mikor a menedzseremmel és a bátyámmal felmentünk a budai Várba, lenéztem és rácsodálkoztam az ismeretlen város szépségére.  2001-ben versenyeztem itt utoljára, de a fiam futamai miatt az elmúlt években visszatértem a Hungaroringre. Nemcsak a pálya, hanem a város fejlődését is látom, mára Budapest igazi világváros.

top50-jean-alesi-01



Tudta, hogy elneveztek önről egy kanyart a mogyoródi pályán?

Sokáig semmit sem tudtam az „Alesi-kanyarról”, egy rajongóm világosított fel egy-két éve, és én nem akartam hinni neki. Jót nevettem, hogy egykori balesetem miatt kanyart neveztek el rólam. Igen megtisztelő!

Olasz származású, Franciaországban született, a felesége japán és Svájcban élnek. Milyen nemzetiségűnek vallja magát?

Talán olasznak, hiszen az olasz focicsapatnak drukkolok. Ha a kedvenc ételekből indulok ki, akkor is az olaszra szavazok, hiszen nagyszüleim szicíliai fogásain nőttem fel.

top50-jean-giuliano-alesi

Fia, Giuliano is autóversenyző lett. Sosem féltette ettől a veszélyes életúttól?

Nem a balesetektől féltettem a fiam, hanem attól, hogy elvesztegeti az idejét, ha nem lesz belőle jó vezető. Most tizennyolc éves, és sok áldozatot kívánt tőle a versenyzés, nem a tanulmányait helyezte a középpontba. Ha rossz versenyző lenne, csak elpocsékolta volna az idejét. Szerencsére nem ez igazolódik be, hiszen egyre jobb, ezért már nem féltem annyira. Jó eredményeket ér el, én pedig kezdek kicsit megnyugodni, hogy sínen van a karrierje. Jobban féltettem volna, ha elkallódik, bulizni jár, iszik és drogozik.

Azt nyilatkozta, hogy lélekben még mindig vezet. Ez mit jelent?

Bár nem versenyzek már, sosem hagytam abba a Formula–1 figyelemmel kísérését. Mindent követek az autósportban. Kimi Raikkönen a kedvencem, de kezd kiöregedni. Kedvelem Verstappent, mert új stílusban vezet. Azt csinálja, amit a rajongók szeretnek: kockáztat, és ez az, amit ebben a sportban szeretünk. A cirkuszt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: