DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
Tereprali

Karriercsúcsot ért el Fazekas Károly

Defekt, hőség, eltört kormányösszekötő rúd és egyéb műszaki gondok is nehezítették Fazekas Károlyék dolgát a Morocco Desert Challenge-en, mégis felküzdötték magukat a dobogóra.

Kedvenc terepraliversenyére, a Morocco Desert Challenge-re tért vissza 2023 tavaszán Fazekas Károly. A Baráth Ferenccel és Fábián Andrással kiegészülő kamionos egység számára már rögtön a prológ utáni első szakasz komoly kihívást tartogatott – az egész viadalt végigkísérő pokoli hőségen túl –, hiszen alig 50 kilométer után nagy defektet kapott a piros Scania, de végül a cafatokra szakadó gumi sem akadályozta meg őket abban, hogy a top 10-ben kezdjék a versenyt.

A második szakaszon már kijött a Fazekas Motorsport erős tempója, a harmadik időt autózták, a következő napon viszont jött az újabb dráma: „Ahogy átestünk egy dűne tetején, beleestünk még egy gödörbe, ahol elgörbült a kormányösszekötő rúd. Először csak azt hittem, hogy elástuk magunkat, de aztán kiszállva láttam, hogy jóval nagyobb a baj, a kormányösszekötőt ott kellett kicserélnünk az árokban” – mesélte a tereprali-versenyző.

fazekas



A történtek miatt hátracsúszott a magyar egység, a negyedik szakasz rajtja előtt pedig az áramtalanító kapcsolójának meghibásodása okozott izgalmas pillanatokat, onnantól kezdve azonban nem volt megállás. Még aznap felzárkóztak összetettben a negyedik pozícióba, az utolsó előtti napon pedig még egyet előzve már a harmadik helyen álltak. Ezt pedig már a fináléban is sikerült megőrizni – egy kisebb eltévedés ellenére –, így a Fazekas Motorsport dobogón zárta a kamionos értékelést!

„Ezt tartom kamionos pályafutásom legnagyobb eredményének. Elég nagy létszámú és erős mezőny gyűlt össze, ott volt az idei Dakar-győztes is az indulók között. Ő ugyan később kiesett, de volt olyan 450 kilométeres szakasz, ahol mindössze kilenc percet kaptunk tőle, úgyhogy borzasztóan jó eredménynek gondolom ezt” – összegzett Fazekas.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: