DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Retro

F1-Archív: Massa teljesen felépülhet

Ricciardo győzelmet, Hamilton pole-t, Berger pedig egy váratlan sikert és egy meglepő második rajthelyet ért el ezen a napon – természetesen különböző években. F1-es hírek 1996 óta.

2022: A marokkói hivatal dokumentuma szerint a Porsche július 8-án adta be a tájékoztatást a Red Bull-lal való, 10 évre szóló együttműködés részleteiről. Ezek között szerepel 50 százalékos tulajdonrész a technológiai üzletágban, valamint a versenycsapatban. (Utóbbira a dokumentum nem tér ki, de az Autosport erre számít.) Szerepel még egy fontos dátum az iratokban: augusztus 4., ezen a napon tesz hivatalos bejelentést a Porsche a Red Bull-lal közös F1-es szerepvállalásról. Eredetileg az Osztrák Nagydíjra időzítették a hivatalos kommunikációt, de halasztás történt, mivel a Motorsport Világtanács még nem véglegesítette a 2026-os motorszabályokat.

2021: Hivatalosan is benyújtotta felülvizsgálati kérelmét a Red Bull a Lewis Hamilton és Max Verstappen között történt silverstone-i incidens kapcsán. Az ütközésért a brit tíz másodperces büntetést kapott, amellyel együtt megnyerte a Brit Nagydíjat, most ennek felülvizsgálatát kéri a rivális istálló.

2020: Lando Norris úgy fogalmazott, hogy olyan érzés helyszíni szurkolók nélkül versenyezni a Formula-1-ben, mintha egy Formula Renault-futamon lenne. A nézők természetesen a koronavírus-járvány miatt voltak kénytelen távolmaradni az idény első három nagydíjától.

2019: Lewis Hamilton zsebelte be a pole-t a Német Nagydíjon - pedig a Mercedes arra is felkészült, hogy helyettest ültessen a betegeskedő brit autójába. A Ferrarit eközben műszaki gondok sújtották, így Sebastian Vettel a 20., Charles Leclerc a 10. helyre kvalifikált.

hamilton-2019-nemet-dppi



2018: Helmut Marko kijelentette: a McLaren addig nem számolhat James Key-jel, a Toro Rossótól szerződtetett technikai igazgatóval, amíg annak szerződése le nem jár aktuális munkahelyén.

2017: Bár korábban megegyezett a két fél, a Honda és a Sauber bejelentette, hogy előbbi gyártó mégsem látja el hajtásláncokkal a svájci alakulatot a 2018-as szezontól kezdődően.

2016: Három szezon után elhagyja a Ferrarit a technikai igazgató, James Allison, jelentette be a maranellói alakulat. Allison nem sokkal később a Mercedesnél kötött ki.

2014: Daniel Ricciardo nyerte minden idők egyik legizgalmasabb Magyar Nagydíját Fernando Alonso és Nico Rosberg előtt. A versenyről részletesebben itt olvashattok.

2013: Lewis Hamilton hatalmas csatában, mindössze 38 ezred előnnyel szerezte meg a pole-t Sebastian Vettel előtt a Magyar Nagydíj időmérő edzésén. A második sorból a lotusos Grosjean és a mercedeses Rosberg rajtolhat majd.

hamilton_2012_hung

2012: Az eső is beleszólt a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésének alakulásába, ahol a mclarenes Lewis Hamilton mögött Kimi Raikkönen végzett a Lotusszal, míg a harmadik pozícióban némileg váratlanul Bruno Senna zárt a Williamsszel.

2010: „Minden győzelem különleges. Nagyszerű érzés nyerni, ez volt a helyzet Hockenheimben is” – nyilatkozta Fernando Alonso a Ferrari hivatalos honlapjának, nem téve említést a siker körülményeiről, melyekről bővebben itt olvashattok.

2009: Két nappal Felipe Massa hungaroringi balesete után az orvosok szerint még nagyon korai lenne arról nyilatkozni, hogy a brazil versenyző visszatérhet-e a Formula-1-be, azt viszont megerősítették, hogy a szombat délutáni műtét mentette meg Massa életét, és megvan az esélye a teljes felépülésre.

massa_helikopter

2006: Bár a lapok már körülbelül egy hónapja nyílt titokként kezelték, a Williams végül csak most erősítette meg, hogy a Toyota erőforrásait használja majd a következő szezontól kezdve.

2004: Az Autosport értesülései szerint Giancarlo Fisichella visszatérhet Enstone-ba, s Jarno Trulli távozása után ő lehet Fernando Alonso csapattársa a Renault-nál. Az olasz versenyző nem tagadta, hogy szívesen visszatérne Enstone-ba.

2002: „Nagy kár érte, mindig szerettem ellene versenyezni, nagyszerű csatákat vívtunk egymással” – reagált Michael Schumacher arra a hírre, hogy a korábbi tervek szerint csak egy évre kiszálló Mika Hakkinen végleg búcsút int az F1-nek.

2000: Hol folytatja Jenson Button? Ez az egyik legnagyobb kérdés az idei átigazolási piaccal kapcsolatban, miután azt szinte biztosra lehet venni, hogy a Williams Juan Pablo Montoyát szerződteti az ifjú brit helyére. A hírek szerint a BAR-nál Villeneuve, a Renault-nál pedig Fisichella partnereként jöhet szóba, de a Jaguarnál sem lehet kizárni, ahonnan Johnny Herbert biztosan távozik.

button_williams_1

1998: A brit Mirror értesülései szerint a Williams ötmillió fontos fizetéssel akarta visszacsábítani korábbi világbajnokát, Damon Hillt, aki erre nemet mondott. A hírt egyik érintett sem kommentálta.

1997: A nyár elején több futamot kihagyó Gerhard Berger nagyszerű versenyzéssel szerezte meg karrierje tizedik futamgyőzelmét Németországban Schumacher, Hakkinen és Trulli előtt. Villeneuve kiesett, így Schumacher előnye már tíz pont az összetettben.

1996: Damon Hill szerezte meg a pole-pozíciót a Német Nagydíj időmérő edzésén Gerhard Berger előtt, míg Schumacher csak a harmadik rajtkockából indulhat majd.

2010-07

A magazin 2010. júliusi címlapja - az aktuális AFM ajánlója és előfizetési információk itt.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: