DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Retro

Magyar pilóták az autóversenyzés csúcsán

A Száguldó magyarok – Legendás pilótatörténetek életrajzi és autósport-történeti könyv.

szág pagecover



Méghozzá négy magyar versenyző életét-sorsát olvashatják benne, azét a négy autósét, akik gyorsasági nagydíjon, Grand Prix-n indulhattak, vagy legalább megízlelhették, milyen egy királykategóriás autót vezetni. Mivel tehát nem sok ilyen magyar akadt a versenyautózás bő egy évszázada alatt, érdemes megbecsülni – és megismerni őket.

szaguldo_magyarok_rgb_vegleges

Szisz Ferenc 1906-ban a Renault színeiben nyerte a sportág legelső Grand Prix-jét, a Francia Nagydíjat, így az ő nevével kezdődik az autósport története.

szisz

Szisz Ferenc az 1906-os Francia Nagydíj startjánál © Michelin Heritage

Hartmann László az 1930-as években kis magánistállójának Bugattijával, majd Maseratijával próbálta felvenni a versenyt a nagy Mercedesek, Auto Unionok és Alfa Romeók ellen.

hartmann

Hartmann 2,5 literes Maseratijával a dél-afrikai Fokvárosi Nagydíjon 1937-ben © Motorsport, 1938. február

Kesjár Csaba az első ígéret volt, aki bekerülhetett volna a Forma–1-be, de csak három kör adatott számára 1987-ben, egy évvel tragikus halála előtt.

kesjar

Kesjár a pécsi hegyi verseny győzteseként © Kálmándy Papp László archívuma

Amit ő nem tudott beteljesíteni, az Baumgartner Zsoltra várt, aki végül első honfitársukként 2003–04-ben, előbb a Jordan, majd a Minardi csapat tagjaiként 20 nagydíjon indult, és 1 világbajnoki pontot szerzett.

2004 HUN 77

A két jordanes futam után 2004-re a Minardi istálló szerződtette le Baumgartnert egy egész szezonra © Méhes Károly

A Száguldó magyarok eddig sehol nem publikált adatokkal, interjúkkal és fotóanyaggal igyekszik bemutatni a rajongóknak Szisz, Hartmann, Kesjár és Baumgartner pályafutását. 

bernie

Méhes Károly (1965) irodalmi munkássága mellett harminc éve tudósít a Forma–1 világáról különböző napilapok és szakfolyóiratok hasábjain, illetve hazai és külföldi weboldalakon. 1998 óta 21 autóversenyzésről szóló könyve jelent meg, legutóbb egy Gilles Villeneuve életéről szóló angol nyelvű interjúkötet és a Scuderia Ferrari történetét feldolgozó album.   

Méhes Károly Száguldó magyarok című kötete megrendelhető ITT

Könyvbemutató november 27-én 18 órakor a Magvető Caféban.

Az esemény részleteiről ITT

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: