DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

16 km/óra, a Gyilkos Sebesség

Százhúsz évvel ezelőtt az első motorizált postakocsin Anglia miniszterelnöke is utazni óhajtott. Bárki és bárhogyan próbálta őt lebeszélni az életveszélyes kalandról, hajthatatlan maradt.

Mivel azonban egy főrangtól elvárták, hogy elővigyázatos legyen, a kaland előtt alaposan kivizsgáltatta magát, mert a kor orvosai szerint „akik egyvégtében tettek meg ekkora utat ilyen nagy sebességgel, azok többsége szívbetegségben halt meg." A gyilkos sebesség pontosan 10 mérföld/óra volt…



Nem volt ebben semmi különleges akkoriban. A közhiedelmet a közutak rossz állapota is táplálta. Egyes szakaszokon rendkívüli sebességkorlátozást (5 mérföld/óra) vezettek be, a vidéki lakosok bejelentéseinek nyomására, akik gyakran kifogást emeltek a száguldó útrongálók ellen. A sebességkorlátozás valódi oka az volt, hogy a lovaskocsik és hintók tulajdonosai, használói rossz szemmel nézték a füstokádó szörnyeket. Állítólag azért, mert a hatalmas zajjal halálos rémületbe kergették a békésen poroszkáló lovakat. Olyan figyelmeztető falragaszokat gyártottak, amelyeken gúnyrajzok mutatták be, mi történik, ha egy gépszörny megbokrosodik! 

A sebességkorlátozó rendelkezések hivatalos indoklásában mégis ez szerepelt: „a gyors járművek kerékvágatai által a közutak állapota bizonyítottan romlik”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: