DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 21. péntek

Decemberi idényrajt, dupla Monaco a Formula-E 2024/2025-ös naptárában

Az FIA Motorsport Világtanácsának keddi ülése után közzétették a Formula-E következő, tizenegyedik szezonjának versenynaptárát. Bár hivatalosan például a jelenlegi idényt is 2023/2024-esnek tekintik, valójában az utóbbi években rendre egyetlen esztendőn belül rendezték az összes futamot. „Jövőre” azonban ez megváltozik, ugyanis az elektromos széria első szezonjainak hagyományát visszahozva már decemberben elrajtol majd az évad – igaz, egyedül a december 7-i Sao Pauló-i verseny lesz az, amelyet idén rendeznek majd.

fe-monaco-start

A versenynaptár másik fő érdekessége, hogy Monacóban dupla fordulót rendeznek majd: ilyesmire először kerül sor bármilyen autósportos széria tekintetében. A menetrendbe visszatér ezen kívül Jakarta, valamint csatlakozik Miami – nem az F1-es utcai pályával, hanem a NASCAR- és IMSA-futamoknak otthont adott Homestead-Miami Speedway révén –, míg a szaúdi Dirijában új nyomvonalat alakítanak majd ki. Egy kérdőjel is maradt még a rekordot jelentő 17 versenyt számláló naptárban: a március 8-i futam helyszíne egyelőre ismeretlen.

formulae-naptar-2025

F2-es kollégái támogatják az „Antonelli-szabályt”

A múlt hét egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye az „Antonelli-szabály” bevezetése volt, melynek értelmében az FIA indokolt esetben mentességet adhat az F1-es szuperlicensz kiadásának 18 éves korhatára alól. A Spanyol Nagydíj hétvégéjén az ifjú Andrea Kimi Antonelli több F2-es kollégáját is megkérdezték, hogy mit gondolnak a változtatásról. A nevelőszéria bajnoki értékelését sokáig vezető Zane Maloney amellett érvelt, hogy az életkornak nem kellene szerepet játszania az F1-re való alkalmasság megítélésében:

antonelli-2024-barcelona

„Szerintem, ha versenyzőként megfelelően fejlődsz, és megmutatod a tehetségedet, akkor nem kellene korhatárnak lennie. Szóval igen, egyetértek vele” – felelte a barbadosi versenyző arra a kérdésre, hogy mit szól a szabálymódosításhoz. „De persze minden attól függ, hogy a versenyző hogyan teljesít, hány hibát követ el, és hogy készen áll-e a következő lépésre. Szerintem az F1-es csapatok elég jók ennek megítélésében. Kimi 17 évesen már az F2-ben van, elképesztő munkát végzett, és az F3-at is kihagyta. A 17 éves kor nagyon fiatal, de ha egy versenyzőnek megvan a tehetsége és megmutatja a képességeit, akkor véleményem szerint a Formula–1-ben a helye.”

A Red Bull-junior Dennis Hauger szintén egyetért a döntéssel, de annak visszásságára is rámutatott, hogy azt követően, hogy Max Verstappen kilenc évvel ezelőtti debütálására reagálva bevezették a korhatárt, az első adandó alkalommal hozzányúlnak az előíráshoz: „Végül is szerintem minden a tehetségen, a tempón és a köridőn múlik. De persze ez egy kicsit vicces is: Max után 18 évre változtatták a korhatárt, most pedig visszamennek egy kicsit! De ez szuper, a mostani idők rész ez is. A jövő egyre inkább a fiatalabb generációkra fókuszál, és szerintem ez király dolog.”

antonelli-2024-prema

Verstappen: Nem az én hibám, ha nem tudják eladni a jegyeket

Az F1-es Brit Nagydíjon annak ellenére nem hozzák a várt eredményeket a jegyeladások, hogy idénre csökkentették az elérhető jegyek számát a tavalyi, rekordot jelentő 480 ezres hétvégi nézőszámhoz képest. A pálya ügyvezető igazgatója, Stuart Pringle a minap arra tett utalást, hogy Max Verstappen és a Red Bull dominanciája miatt csökkent az érdeklődés: „Ha nagy eséllyel ugyanaz a versenyző nyer, és a sportból kiveszik a bizonytalanság, az elveszi az egésznek a lényegét.”

leclerc-silverstone

„A tavalyi év nagyon monoton volt az egyik csapat dominanciája miatt, és ugyanígy indult az idei szezon is” – mondta Pringle a héten, elismerve azt is, hogy a Mercedes és Hamilton uralkodása Nagy-Britanniában nem okozott ilyen problémákat: „A dolgok most talán változnak, és persze tudom, hogy több évig egy brit versenyző uralta a bajnokságot, csakhogy ezt brit promóterként nem is annyira bántuk! A Red Bull dominanciájával viszont sokkal nehezebb lett.”

A barcelonai Spanyol Nagydíj sajtónapján Verstappen csípős választ adott a felvetésre: „Nem hiszem, hogy ez az én hibám. Az idei F1-es szezon nagyon izgalmas, az utóbbi időben több csapat is versenyben van a győzelmekért. Ha egy promóter nem tudja megtölteni az összes helyet, és mást hibáztat, jobb, ha először saját magával foglalkozik, és azzal, hogy mit csinál rosszul. Máshol ugyanis elég könnyen sikerül megtölteni a lelátókat.”

verstappen-redbull-barcelona

Domenicali változtatna a piroszászlós szabályon

Minden idők egyik leglaposabb F1-es futamát hozta az idei Monacói Nagydíj, amihez az is nagyban hozzájárult, hogy az első körben történt baleset miatt belengetett piros zászló alatt szinte minden versenyző letudta a kötelező kiállását, mely a legtöbbek számára egyúttal az egyetlen kerékcserének is bizonyult – többek között ezért történhetett meg, hogy a sportág történetében példátlan módon egyetlen pozíciócsere sem történt az első tíz helyen.

redflag

Az F1 első ember, Stefano Domenicali az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva aláhúzta, hogy felül kell vizsgálni a vonatkozó szabályokat, ez ugyanis nem ismétlődhez meg: „A pálya olyan, amilyen, az autóink olyanok, amilyenek, így szinte lehetetlen előzni. De amikor a verseny alatt bokszkiállások vannak, akkor akció is van. Idén már az első körben piros zászlót kapunk, és mindenki automatikusan megejtette a kiállást.”

„Nem szabad hagynunk, hogy ez még egyszer megtörténjen. Jobban előre kell látnunk az ilyen forgatókönyveket, és a szabályokkal le kell fednünk őket” – mondta az olasz sportvezető azt is hangsúlyozva, hogy a szabályok egyszerűen túl bonyolultak, méghozzá nemcsak a technikai, hanem a sportszakmai részt illetően is: „Senki sem érti a büntetési rendszert” – sommázott Domenicali.

Már az FIA-t is összezavarta a Stake Kick Sauber neve

A szezont megelőzően sokat élcelődtünk az Alfa Romeo identitást ismét Sauberre cserélő, ám mellé nem is egy, hanem két új névadó szponzort felvevő svájci csapat nevén, melynek hivatalos neve Stake F1 Team Kick Sauber, a konstruktőrt viszont Kick Saubernek hívják. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes országokban a szerencsejáték reklámozásának tilalma miatt a Stake nevét nem használhatják, így ezeken a helyszíneken Kick Sauber F1 Teamként indulnak.

bottas-barcelona

A szezon során Ausztráliát követően Spanyolország a második ilyen helyszín, de úgy tűnik, a névcserék immár az FIA illetékeseit is összezavarták, hiszen a ma nem sokkal 12 óra előtt kiadott hivatalos nevezési listán még a Stake F1 Team Kick Sauber név szerepelt, hogy aztán ritkán látható módon fél órával később módosítsák azt, s a hétvége 11-es sorszámú dokumentuma már a Kick Sauber F1 Teamet tünteti fel a nevezők között.

Nem mintha hibáztatni tudnánk őket ezért…

Döntött a bíróság: a Haas köteles visszafizetni a támogatást az Uralkalinak

Az Uralkali mellett döntött a svájci bíróság, a Haas F1-es csapata köteles jelentős összeget fizetni Dmitrij Mazepinnek és vállalatának. Mint ismert, az Uralkali névadó főszponzora volt az istállónak és Nyikita Mazepin versenyzői ülését is szerződés biztosította, ám Günther Steinerék 2022-ben, az orosz-ukrán háború kitörése után egyoldalúan felbontották a megállapodásokat arra hivatkozva, hogy Mazepinék miatt sérül a csapat jó híre, ez pedig aktivál egy kitételt a szerződésben.

Azonban az Uralkali addigra már elutalta a 13 millió dolláros szponzori támogatást, amit a szerződés felbontása ellenére nem akart visszaadni a Haas, sőt még a csapat követelt 8,6 millió dolláros kártérítést a cégtől.

A svájci döntőbíróság azonban az Uralkalinak adott igazat az ügyben, és kötelezi a Haast arra, hogy fizesse meg a tartozását az orosz cég felé, úgyhogy az anyagilag egyébként sem túl stabil alakulatnak jelentős kiadással kell számolnia.

f1-mazepin-haas-uralkali

Megzsarolták Schumacher családját, letartóztatták az elkövetőket

A német Bild jelentése szerint több milliós tételben zsarolták meg Michael Schumacher családját. A lap úgy tudja, hogy két férfi követelte az összeget, de azt nem árulták el, hogy mi volt a zsarolás tárgya.

Az ügyészség szóvivője annyit mondott a Bildnek, hogy egy híres személlyel kapcsolatos zsarolási ügyet vizsgálnak, és letartóztatást rendeltek el, de ennél több információt nem adhatnak ki.

2017-ben történt már hasonló, akkor is Schumacher családját zsarolták meg, az elkövető akkor felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

2014_14

Alonso 21-3-as spanyol sikert jósol az olaszok ellen a foci-Eb-n

A két európai gigász egymással csatázik ma este, az F1-es Spanyol Nagydíj sajtótájékoztatóján pedig Carlos Sainzot és Fernando Alonsót is megkérdezték arról, hogy mire tippelnek a mérkőzés kapcsán.

Sainz 2-1-es spanyol sikert mondott, hozzátéve, hogy spanyolként egy olasz csapatnál fogja nézni a mérkőzést egy közös vacsorán, ami érdekes pillanat lesz, de úgy érzi, hogy egy hajrában született góllal Spanyolországé lesz a győzelem.

Alonso annyit mondott, hogy szerinte is a hispánok nyernek, majd amikor rákérdeztek, hogy konkrétan milyen végeredményt tippel, akkor 21-3-at mondott...

f1-alonso_1

Jövőre is Bahreinben maradhat az előszezoni F1-es teszt

Amióta 2021-től a Bahreini Nagydíj nyitja a Formula-1-es idényt, a hivatalos előszezoni tesztek is átköltöztek a szahíri pályára a korábban népszerűnek számító Barcelonából: logisztikailag logikusabb volt a csapatok számára egy héttel az évadnyitó előtt ugyanazon a helyszínen gyakorolni. Csakhogy 2025-ben a Ramadán miatt Melbourne ad otthont a nyitánynak, nem Bahrein, emiatt pedig felmerült, hogy a „téli” teszt is visszatérhet Barcelonába – elvégre a spanyol pálya közelebb esik a csapatok európai központjaihoz, mint a bahreini.

A Motorsport.com szakoldal azonban úgy tudja, a csapatok többsége ennek ellenére is Bahrein mellett tette le a voksát: bár a döntést még nem véglegesítették, de állítólag az ottani stabilabb és jobb időjárás felülírja a barcelonai logisztikai előnyöket. A tervek szerint így a tesztre február 26-tól 28-ig kerülhetne sor, épp a Ramadán előtt, amely után az F1-es istállók még visszatérnének a bázisaikra, hogy elvégezzék a finomhangolásokat az Ausztrál Nagydíj előtt. Ugyanakkor a lap megjegyzi, hogy ennek ellenére 2026-ban viszont jó esély lehet arra, hogy Barcelona legyen a teszthelyszín, mivel az új szabályrendszer szerint épített autókkal jobban számíthat a gyárak közelsége.

f1-bahrein-teszt

Sajtó: Newey gyárlátogatáson járt az F1-es Aston Martinnál?

Amióta május elején hivatalossá vált, hogy Adrian Newey a 2025-ös esztendő elején elhagyja a Red Bull Racinget, folyamatosak a találgatások arról, hova vezethet a saját bevallása szerint előbb egyet pihenni szándékozó, de az újabb F1-es projektet sem kizáró szakember. A legtöbb forrás a Ferrarival hozza szóba a tervezőzsenit, de szóba került már a Mercedes, az Aston Martin, sőt még a Williams is.

Most a legfrissebb sajtóértesülések arról szólnak, hogy az Aston Martin és Lawrence Stroll annak ellenére sem tett le Newey megszerzéséről, hogy állítólag a 65 éves szakembert nem érdekli a projekt. A The Times és a holland Telegraaf is arról számolt be, hogy információik szerint Newey nemrég privát gyárlátogatást tehetett az Astonnál.

Utóbbi lap megkereste az F1-es alakulatot is, amely azonban egy semmitmondó közleménnyel reagált, amelyben inkább a projekt erősségeit hangsúlyozták ki, semmint a konkrét pletykára reflektáltak volna: „Az Aston Martin Aramco Formula 1 csapata egy rendkívül vonzó projekt Lawrence Stroll víziójával, a korszerű technológiai kampuszával és az Aramcóval és a Hondával kötött izgalmas együttműködésekkel. Számos jó hírű szakembert hoztak szóba a csapattal az élet minden területéről, de nincs mit bejelentenünk” – írta az Aston.

f1-newey-redbull

Eső zavarhatja meg az F1-es Spanyol Nagydíj versenynapját?

Két hete Kanadában alaposan megkavarta a kártyákat az időjárás a Formula-1-ben, és némi esély most is van hasonlóra a Spanyol Nagydíjon. A RacingNews365.com szakoldal által közölt előrejelzés szerint ez péntekre és szombatra nem áll, az edzések és az időmérő napján ugyanis napsütéses idő várható 25-26 fokokkal. Vasárnap azonban már más a helyzet, ugyanis jelenleg esőzésekre és viharokra van kilátás – igaz, főleg délelőtt és kora délután. Ugyanakkor még ha a verseny 15 órai rajtjára vissza is tér a jó idő Barcelonába, arra az előrejelzések alapján bőven van esély, hogy vizes pályán startoljon a futam.

f1-eso-kanada

Kiderült, ki a Williams új F1-es aerodinamikai vezetője

Hosszú ideje, egész pontosan 2022 utolsó szakasza óta volt betöltetlen az aerodinamikai vezető posztja a Williams Formula-1-es alakulatánál, amikor az azóta már az Alpine-nál dolgozó David Weather távozott a pozícióból. Most azonban James Vowles csapatfőnök a Formula1.com portálnak nyilatkozva elárulta: már néhány hónappal ezelőtt kinevezték az aerodinamikai részleg új főnökét, akit még a mercedeses korszakából ismert.

„Adam Kenyon az aerodinamikai vezetőnk, nagy felhajtás nélkül neveztük ki őt még márciusban.” – mondta el Vowles. „Dolgoztam Adammel a Mercedesnél, előtte pedig a Red Bullnál tevékenykedett. Aerodinamikai főnök volt, méghozzá rendkívüli aerofőnök, igazából ő vezette a szervezetet, és remek munkát végzett vele. Csak biztosra akartam menni, hogy el tudja vállalni ezt a szerepet, hiszen nagy mennyiségű extrát jelent ez neki. De kiválóan boldogul vele. Átszervez, és kiválóságot hoz magával, amelyet felhasználva nem egy, hanem három-négy évre kell koncentrálnunk. És ez nagy váltás az előzőekhez képest. Közben pedig megerősítjük a körülötte lévő csapatot is.”

f1-williams-kanada

Schumacher: A Red Bull meglép, a Ferrarinak gondjai lesznek

A Red Bull fölényére és győzelmére számít hétvégén Ralf Schumacher: a korábbi F1-es futamgyőztes szerint a barcelonai pálya ki fogja hozni az autók közötti különbségeket, és helyreáll a világ rendje, vagyis újra előnybe kerül a világbajnok.

„Barcelona mindig is bonyolult pálya volt, és mindig is az lesz, itt a legjobb autókoncepció fog nyerni. Minden autó gyengesége megmutatkozik. A Ferrarinak a gumikezeléssel lesz gondja megint, Max Verstappennek pedig komoly előnye lesz a Red Bull-lal. A McLaren újra ott lesz Lando Norrisszal, aki mára az egyik legfelkapottabb pilótává fejlődött” – mondta Schumacher a Sky Germany hasábjain.

„A kérdés az lesz, hogy a Mercedes építeni tud-e Kanadára. Én azt gyanítom, hogy nem igazán, mert a motor erősségei nem hasznosíthatók annyira, mint Montrealban, de azt remélem, hogy a mostanában látott felfelé ívelő tendencia megmarad a csapatnál” – tette hozzá a német.

A Spanyol Nagydíjat felvezető videónk itt tekinthető meg:

Azonnali hatállyal kitette Pourchaire-t a McLaren, a Red Bull is megvált egy pilótától

Öt futam után, teljesen váratlanul küldte el IndyCar-csapatából Theo Pourchaire-t a McLaren. A francia versenyző az F2 tavalyi megnyerése után egy ideig várt az F1-es lehetőségre, de a tavasz folyamán úgy döntött, hogy elfogadja a McLaren IndyCar-ajánlatát, amikor a kerékpáros balesetben megsérülő David Malukas helyére hívta. Pourchaire viszonylag hamar felvette a ritmust, Detroitban már befért a top tízbe, most azonban különösebb indoklás nélkül felbontotta a szerződését a csapat, és leigazolta a helyére Nolan Siegelt.

Utóbbi egy újonc, aki múlt héten megnyerte a Le Mans-i 24 órást az LMP2-ben, méghozzá a McLaren-vezér Zak Brown csapatában, a United Autosportsban. A fiatal pilóta eddig nem sokat mutatott Indy-szinten, a csapat viszont több évre szóló szerződést kötött vele, amely már ezen a héten érvénybe lép, hétvégén már ő vezet Laguna Secában.

Szintén elküldött egy versenyzőt a Red Bull is: a lengyel Kacper Sztuka tavaly került be az energiaitalosok juniorprogramjába, megnyerte az olasz F4-et és a Winter Seriest, idén pedig az F3-ban versenyez az MP Motorsporttal. Ezt folytatja továbbra is, de a Red Bull már nem támogatja, kihátrált mögüle, a lengyelek pedig arról számoltak be, hogy információik szerint dr. Helmut Marko dönthetett így.

pourchaire-mclaren-indycar_1

Antonelli a példaképéről beszélt

Andrea Kimi Antonelli, a Mercedes kötelékébe tartozó 17 éves olasz tehetség elárulta, hogy ki az a versenyző, akire példaképként tekint.

„A versenyzés világából Ayrton Senna a példaképem” – mondta Antonelli a Mercedes hivatalos Youtube csatornájának.

Antonelli egyébként 12 évvel Ayrton Senna halála után született, így a háromszoros világbajnok brazil legendát csak felvételekről volt lehetősége megismerni.

A fiatal olasz arra a kérdésre is válaszolt, hogy melyik a kedvenc pályája: „Sok ilyen van, de a leginkább Imola, Mugello, Spa és Silverstone tartozik a kedvenceim közé.”

Nem akar fekete F1-es Ferrarit Hamilton

Egyeztetett John Elkann Ferrari-elnökkel,  és több közös projektjük is lesz a pályán kívül – de nem akarja feketére festetni az ikonikus vörös Ferrarit Lewis Hamilton.

A brit pilóta sok olyan ügyért harcol az autón kívül, ami a társadalom elfogadását, a sokszínűséget helyezi előtérbe.

Amikor megkérdezték a témáról Hamiltont, így válaszolt:

„Egyértelmű, hogy beszéltünk a hatást elérő munkákról Johnnal, és a csapatnak sok ilyen projektje van, szóval szorosan együtt fogunk dolgozni a Mission 44 kampányommal, és az ő projektjeikkel. Szerintem a sporton belül is többet kell még tennünk, de azon kívül is sokat tehetünk együtt. De nem, nem fogom erőltetni a fekete autót.”

m425229_resize_3

„Russell túlerőltette, 110%-ot akart” – Montoya

George Russell hozzáállását értékelte Juan Pablo Montoya: a korábbi F1-es pilóta szerint túllépte a határokat a brit, de ő megérti, hogy miért akart mindenáron erőn felül teljesíteni a múlt hétvégi Kanadai Nagydíjon.

„Azért hibázott, mert 110%-on akart menni végig. Ha megnézzük, amikor odakerült a Mercedeshez, a csapat azóta nem tud nyerni. Győzött 2022-ben Brazíliában és ennyi, a Mercedes tavaly sem volt gyors, és idén sem az eddig. Szóval ha van esélyed nyerni, akkor nem fogsz konzervatívan vezetni” – mondta Montoya.

„A probléma az, hogy pontosan a hibái miatt nem lett végül esélye a győzelemre. Túl sokat hibázott, de nem szabad elítélni azért, mert megpróbálta. Azért hibázott, mert túl gyorsan ment, mert őrült módon erőltette” – tette hozzá a kolumbiai.

f1-russell-mercedes

Bottas: Magabiztos vagyok, hogy ülést fogok kapni

Kérdőjel Valtteri Bottas sorsa a 2025-ös pilótakörforgásban, 11 évet követően a finn a mezőnyön kívül találhatja magát. Jelen állás szerint a Stake-nél való maradásra csekély esélye van, visszatérhet jelenlegi istállójához, a Williamshez, ahol azonban Carlos Sainz megszerzése az A terv, emellett a hírek szerint az Alpine-nal és Haasszal is tárgyalt már. A kétszeres vb-ezüstérmes gyorsan döntene, de szerződése még nincsen – azt tekintve azonban optimista, hogy végül talál magának helyet a jövő évi rajtrácson.

„Magabiztos vagyok, hogy ülést fogok kapni” – jelentette ki a Motorsport.com-nak. „De nyilvánvaló, hogy ebben a sportban semmi sem száz százalékig biztos, amíg nem írtál alá. Ám ahogyan a jelen helyzet áll, nem aggódom. Bizonyos, hogy érdekes egy-két hét lesz.”

„Ha megnézzük a múltamat, mikor erősítették meg a maradásom bizonyos csapataim, ahhoz képest még igen korán járunk a szezonban. Ha az augusztusi szünet előtt sikerül lépni, az már egy jó dolog” – jelölte meg a nyári szünetet Bottas.

„Néha kicsit mesterségesnek érződik” – Buemi a Le Mans-i izgalmakról

Minden idők egyik legizgalmasabb Le Mans-i 24 órását láthattuk szombaton és vasárnap: az öt-hat alkalommal is esőzéssel tarkított legendás egynapos viadalon a korábbi rekordot messze túlszárnyalva kilenc autó ért célba körön belül a Hypercar-kategóriában, és még az utolsó órákban is négy gyártó harcolt reális esélyekkel a győzelemért. Mindez részben a teljesítmény-kiegyenlítő rendszernek, a Balance of Performance-nek is betudható, amellyel a cél pont az, hogy kiegyenlített legyen a küzdelem a különböző autók között.

Ez azonban nem minden pilótának nyeri el a tetszését, legalábbis erre utal a Ferraritól ismét kikapó Toyotát erősítő Sebastien Buemi verseny közben adott nyilatkozata: „Néha az az érzésem, hogy kicsit mesterséges. De gondolom, az embereknek tetszik ez” – fogalmazott a rutinos és többszörös győztes svájci, aki szerint nem csak a BoP-nak köszönhetően volt változatos a Le Mans: „Nekünk, versenyzőknek nehéz, hogy a lassú zónák és a biztonsági autós fázisok folyamatosan újra összeráznak minket, de most ilyen a verseny, és ebből kell kihoznunk a legtöbbet.”

lemans-buemi-toyota

Olyat ért el idén a Ferrari, amire legutóbb 90 éve volt példa

A Ferrari #50-es egysége nyerte a Le Mans-i 24 órást a hétvégén Antonio Fuocóval, Nicklas Nielsennel és Miguel Molinával a volánnál. Ezzel a vörösök elmondhatják magukról, hogy egy adott évben behúzták Le Mans-t és a Formula-1-es Monacói Nagydíjat is, hiszen néhány hete Charles Leclerc diadalmaskodott hazája versenyén.

Ezzel pedig a maranellóiak olyasmit értek el, amilyet 90 éve láthattunk utoljára, hiszen 1934-ben volt rá legutóbb példa, hogy ugyanaz a gyártó nyerje a két ikonikus versenyt. Akkor az Alfa Romeo duplázott: az akkor még értelemszerűen nem a nem is létező F1-be számító Monacói Nagydíjon Guy Moll vitte sikerre az olasz márka autóját áprilisban, míg Le Mans-ban Luigi Chinetti és Philippe Etancelin győzött velük.

lemans-ferrari-win

Ezt a szokást vette át Ocon Hamiltontól

A Formula-1 több bajnokától, Fernando Alonsótól és Lewis Hamiltontól is tanult pályafutása során Esteban Ocon: utóbbitól akkor, amikor 2019-ben, a Force India/Racing Point és a Renault/Alpine csapatoknál töltött időszak között a Mercedes tartalékpilótája volt egy évig. (Korábban pedig az istálló juniorcsapatánál pallérozódott.)

„Emlékszem, hogy Lewis különböző marketingeseményeken vett részt, egy versenyhétvégén belül. Lewis nagyon elfoglalt ember: ebben különbözik másoktól, akik ilyenkor csak a versenypályára összpontosítanak” – mondta Ocon a High Performance Podcastban. „Általánosságban elég zsúfolt élete van, én pedig láttam, hogyan váltja át a fókuszt egyik dologról a másikra.”

„Lenyűgözött, hogyan át tudott állni, amikor a mérnökével beszélt valami teljesen más tevékenység után. Nem kellett neki tíz perc, hogy újra fókuszált legyen és újra a mérnökökkel dolgozzon – mert ilyenkor nincs rá több idő. Mindig nála volt a felírótáblája a jegyzeteivel, és mindig jegyzetelt, nehogy elfelejtsen bármit egyik évről a másikra, egyik edzésről a másikra.”

„Ezt én is átvettem tőle, mert ha nem jegyzetelek, amikor kiszállok az autóból, akkor nem emlékszem pontosan. Ha pedig visszatérek egy marketingeseményről, és csak arra emlékszem, hogy valami érdekes dolog jutott eszembe, azt a teljesítményünk bánhatja” – magyarázta Ocon, hogy egy szokásában ő is utánozni kezdte a hétszeres világbajnokot.