DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap

Most értek véget Wolff és a Mercedes mézeshetei?

Ha igen, akkor ezek elég hosszúnak bizonyuló mézeshetek voltak… Az 1996-os F1-es világbajnok Damon Hill mindenesetre ennek a véleményének adott hangot a Kínai Nagydíjon, azzal együtt, hogy szerinte Lewis Hamilton attól a pillanattól kezdve, hogy először beleült az újgenerációs autóba, tudhatta, hogy komoly baj van a csillagosoknál.

wolff-2024

Hill szerint Wolff a múlt évtized első számú sikersorozatáért nagyon sokat köszönhet az alapokat lerakó Ross Brawnnak, most viszont rá vár a feladat, hogy visszavezesse a siker útjára az alakulatot: „Totónak hosszú mézeshetek jutottak, egy fantasztikusan sikeres időszak a csapatnál, amibe ő belekerült. Ross Brawn sokat tett az alapozásért. Most viszont nehéz neki, az igazi munka akkor kezdődik, amikor elrontasz valamit, amikor valami nem megy jól.”

„Ezt elég nehéz feldolgozni. Ez az ő dolga, ő a főnök, neki kell kiderítenie, mi siklott félre, és ki nem mondja meg neki, hogy mi nem megy jól a csapaton belül” – mondta Hill, akivel az F1-es pilótaként nem sok vizet zavaró, szakértőként viszont kimondottan népszerű Karun Chandhok is egyetértett azt illetően, hogy Wolffnak meg kell találnia, miért nem tudja a csapat kellőképpen kihasználni a rendelkezésére álló erőforrásokat.

russell-melbourne

Halálra gázoltak egy motorost Hockenheimben

Tragikus baleset történt a német motoros endurance-bajnokság, a Deutscher Langstrecken Cup szezonnyitó versenyén, a Hockenheimringen rendezett Racefoxx 1000km-es futamon. A 21 esztendős Troy Beinlich elesett, és a mögötte érkező két versenyző már nem tudta kikerülni őt. A segítség azonnal a helyszínre érkezett, de nem lehetett mit tenni, a fiatal versenyző a helyszínen belehalt sérüléseibe. A szombati tragédia után a hétvége hátralévő részét törölték.

A Hockenheimringen az elmúlt években két motoros is tragikus balesetet szenvedett: Julie Brøndum Mortensen szinte napra pontosan hat évvel korábban szintén az 1000 kilométeres futam hétvégéjén vesztette életét, amikor a Parabolikában elütötték, míg Leon Langstädtler 2022 szeptemberében az IDM széria egy edzésén a stadion bejáratánál halt meg egy nagyon hasonló balesetben.

beinlich

Nincsenek rossz érzések Steinerben a Haas pontjai láttán

Év elején jelentette be a Haas, hogy 2024-ben már nem Günther Steiner, hanem Ayao Komatsu irányítja az F1-es istállót csapatfőnökként. Az amerikai istálló pedig eddig felülmúlja a várakozásokat, három nagydíjból kétszer is pontot szereztek, így a konstruktőri értékelés hetedik helyét foglalják el. Pedig Komatsu a szezon előtt sereghajtónak várta magukat – de Steiner arról beszélt, hogy a Haas alighanem szándékosan csitította a várakozásokat, miközben látni lehetett az adatokból, hogy javultak:

„Jó munkát végeztek, és mindig mondtam Gene Haasnak, hogy tudtam, hol fognak végezni, hiszen láttam a számokat a szélcsatornában. Úgy vélem, az elején lekicsinyítették az esélyeiket, hogy legyen kifogásuk, de aztán jobban kezdtek, mint várták. Szerintem ez helytelen. Szerintem mindenki meg volt róla győződve, hogy ez az út, ahogy én is. De az én véleményem nem is erre az évre, hanem közép távra szól” – idézi a volt csapatvezető szavait a MotorsportWeek.com portál.

Mivel a 2024-es autót nagyrészt még tavaly fejlesztették Steiner főnöksége mellett, az ő érdemének is lehet tekinteni a mostani eredményeket, ő azonban másképp fogalmaz: „Nem azt mondom, hogy én, hanem hogy a csapat és Simone Resta jó munkát végzett, hiszen az autó már tavaly elkészült, mielőtt én távoztam. Már összeszerelés alatt állt” – vélekedett Steiner, aki azt is hangsúlyozta, hogy nincsenek benne rossz érzések, amikor a Haas jobb teljesítményét látja:

„Nagyon örülök a csapatnak és a pontszerzéseiknek, mert kedvelem ezeket a srácokat. Sokan a kezdetek óta ott vannak, így nincsenek bennem rossz érzések ezzel kapcsolatban. Valójában nagyon boldog vagyok, amikor pontot szereznek, mivel tudom, hogy az olaszországi műszaki csapat jó munkát végzett tavaly. Nagyon-nagyon keményen dolgoztak a mostani autó gyártásán. Azt pedig majd az idő eldönti, mi történik a jövőben.”

f1-steiner-haas-1

Amelyik csapat kettős győzelmet aratott Melbourne-ben, mind világbajnok lett

Max Verstappen kiesése után Carlos Sainz és Charles Leclerc vezetésével kettős győzelmet szerzett a múlt vasárnapi F1-es Ausztrál Nagydíjon a Ferrari. Márpedig ez igencsak jó ómen a Scuderiának, ugyanis amelyik alakulat eddig 1-2-ben végzett az Albert Parkban, az rendre mindkét vb-címet bezsebelte a szezon végén: 1996-ban a Williams (Damon Hill és Jacques Villeneuve), 1998-ban a McLaren (Mika Hakkinen és David Coulthard), 2000-ben és 2004-ben a Ferrari (Michael Schumacher és Rubens Barrichello), 2009-ben a Brawn GP (Jenson Button és Barrichello), 2015-ben, 2016-ban és 2019-ben pedig a Mercedes (Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Valtteri Bottas révén) tudta ezt felmutatni. Persze az első három futamon látottak alapján könnyen megszakadhat ez a sorozat, hiszen egyelőre Verstappen és a Red Bull tűnik a favoritnak a 2024-es idényben.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

„Wolff csak azért akarja Verstappent, hogy a Red Bullt bosszantsa”

Az elmúlt időszakban Toto Wolff csapatvezető már nem is titkolta, hogy Max Verstappen lenne az első számú jelöltje a Ferrarihoz átigazoló Lewis Hamilton helyére 2025-től, amennyiben a regnáló világbajnok a Red Bull belső harcai következtében valóban elhagyná az energiaitalosokat (amelyre az állítólagos Marko-záradék kapcsán lehet leginkább esély). At 1997-es F1-es világbajnok, Jacques Villeneuve szerint azonban Wolff valójában nem is akarja megszerezni a hollandot:

„Nem tudom elképzelni, hogy Toto Wolff Maxot akarja. Az egyetlen oka, hogy eljátszhat a gondolattal, az az, hogy bosszantsa a Red Bullt. Nem látom őt a Mercedesnél, hiszen elbukták a vb-címet Maxszal és a Red Bull-lal szemben. Biztosan nem azért történne, mert igazán akarja Maxot. Ez inkább azzal függ össze, amit a Red Bullnál akar elérni” – idézi a The Express a kanadait. Villeneuve azt is megjegyezte, hogy szerinte Verstappen nélkül is boldogulna a Red Bull, azt pedig csak a holland esetleges átigazolása esetén tudnánk meg, hogy ő is sikeres lehetne-e máshol:

„Sok személyes bosszú zajlik jelenleg, a Red Bullon belül és kívül egyaránt. Az egész egy káosz. Ugyanolyan jó lenne-e a csapat Horner nélkül? Nehéz ez. Nyerne-e a csapat Verstappen nélkül? Valószínűleg. Max azért győz, mert lenyűgöző autója van, a Red Bull pedig azért, mert egy kiváló pilótája. De nem ő az egyetlen létező kiváló versenyző. Ültessék Alonsót abba az autóba, és ő is nyerne.”

„Biztos vagyok benne, hogy Max hisz benne, hogy tudna nyerni a Mercedesnél és a Ferrarinál is, és hogy ő jelenthetné a különbséget. Hinnie kell ebben, és talán tényleg képes lenne erre. De ezt nem tudjuk meg addig, amíg meg nem teszi ezt a lépést. Jelenleg veri Perezt, és ettől lenyűgözőnek tűnik, de nem tudjuk, Perez mennyire jó, csak azt, hogy nem annyira, mint Verstappen.”

f1-wolff-mercedes-1

„Kapcsolatban vagyunk a Dornával” – egyre közelebb a BMW MotoGP-s beszállása?

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy köszönhetően annak, hogy Markus Flasch személyében új vezetője lett a BMW Motorradnak, megváltozhat a német márka hozzáállása a MotoGP-s szerepvállaláshoz: míg korábban a bajorok többször kijelentették, hogy nem érdeklődnek a gyorsaságimotoros-vb és annak királykategóriája iránt, az új vezér már nyitott a beszállásra. „Nem titok, hogy nagy szenvedélyem a MotoGP, de nem fogunk csak azért valahogy dönteni, mert a vezérigazgatónak van egy bizonyos szenvedélye” – nyilatkozta Flasch a Motorsportnak.

Az új vezető azt is elárulta, hogy a 2027-es nagy szabályváltozások – amelyek többek között várhatóan 850 köbcentis motorokat fognak jelenteni – kínálhatják a tökéletes alkalmat a csatlakozásra. Ráadásul a kapcsolatfelvétel már meg is történt: „Kapcsolatban vagyunk a Dornával, és a szabályokról beszélgetünk. Ez része a mérlegelésünknek. A 2027-es idény egy nyilvánvaló pont lehet a kezdésre, de ez nem kényszerít minket arra, hogy döntést hozzunk.”

wsbk-motogp-bmw

A jelenleg többek között a Superbike-vb-n érdekelt és ott a múlt hétvégén épp győzelmeket arató BMW-nél Flasch szerint egy komoly stratégiai vizsgálat fogja megelőzni a döntést, ráadásul a projekt anyagi vonzata csak egy részlete a kérdésnek. „A legfontosabb szempont a márka. A MotoGP a brandről és a globális elérhetőségről szól, ezért vesznek részt benne a márkák. A technológiai transzfer egy másik aspektus, de csak a második legfontosabb” – fogalmazott.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Összetört autója darabját vágta az őt meglökő riválisához verseny közben a NASCAR-pilóta – videó

A húsvéti hétvégén Richmondban versenyez a NASCAR, szombaton pedig az Xfinity Series futamán elképesztő jelenetek játszódtak le. Történt ugyanis, hogy Dawson Cram meglökte Joey Gase-t, aki ettől a falnak ütközött. Gase pedig olyannyira dühös lett az eset után, hogy letépett egy darabot az összetört autójáról, majd a következő körben érkező riválisa szélvédőjének vágta. Mutatjuk mindezt videón:

Tokióban találkoztak a tavalyi F1-es csapattársak

Yuki Tsunoda is kilátogatott a Formula-E első tokiói futamára, ahol összefutott tavalyi csapattársával, Nyck de Vriesszel. A találkozóról de Vries csapata, a Mahindra Racing közölt képeket a közösségi médiában.

A Mahindra számára egyébként meglehetősen balszerencsésen alakult a japán hétvége, hiszen de Vries már a 17. körben kiesett, míg csapattársát, Edoardo Mortarát a leintést követően diszkvalifikálták a versenyből. Az első Tokió e-Prix-ről részletesen is beszámoltunk a Formula.hu-n, melyet ide kattintva érhettek el.

A Formula E világbajnok de Vries 5 fordulót követően pont nélkül áll a tabellán. A bajnokság két hét múlva Olaszországban, a Misano eXprix-vel folytatódik.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mahindra Racing Formula E Team (@mahindraracing) által megosztott bejegyzés

Leclerc tudta, hogy Hamilton érkezhet – mégis meglepődött

A Lewis Hamilton Ferrari-szerződésének bejelentését követően felmerült számos kérdés egyike az volt, hogyan érinti mindez a Vörös Herceget, azaz Charles Lerclerc-t, és tudott-e egyáltalán arról a monacói, hogy mire készül csapata, amikor néhány héttel korábban aláírta saját szerződéshosszabbítását. Leclerc most elárulta, hogy a tervről tudott, de meglepte, hogy ténylegesen meg is történik az átigazolás:

leclerc-2024-teszt

„Természetesen tanulni fogok Lewistól, egyúttal ez egy lehetőség számomra, hogy megmutassam, mire vagyok képes, amit izgalmas kihívásnak tekintek. Szerintem nagyszerű lesz. Tudtam már jó néhány hónapja, hogy ez a lehetőség benne van a pakliban, mégis meglepett, amikor megtudtam, hogy esély van rá, hogy ténylegesen meg is történjen” – mondta a monacói, aki szép emlékeket őriz a csapattársaként az oldalán utolsó évét teljesítő Carlos Sainzról:

„Igazán csodálatos kapcsolatom van Carlosszal, csodálatos éveket töltöttünk együtt, melyek között voltak a csapat számára nehezebb évek is, de rendkívül jól dolgoztunk együtt, és a lehető legjobban szeretnénk az utolsó évünket teljesíteni.”

leclerc-melbourne

A Drive to Survive foglalkozni fog a Horner-üggyel

Az utóbbi időben az F1-es közbeszéd egyik fő témája volt a Horner-ügy, amellyel kapcsolatban unásig ismételték azt a megjegyzést, hogy a Netflixen futó Drive to Survive alkotói dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen a történet rengeteg alapanyagot ad a következő évadukhoz – maga Horner egyszer azzal viccelődött, hogy mindenről a Netflix tehet.

horner-melbourne

Ez valószínűleg nem így van, mindenesetre most a sorozat producerét, James Gay-Reest is megkérdezték, mit gondol az ügyről. Az 57 éves brit producer elmondta, hogy nem lehet kikerülni a témát a következő évadban, de a tálalásakor figyelni kell az érintettek szempontjaira is a sajátjuk mellett: „Mindannyian azt akarják majd, hogy egy bizonyos módon meséljük el, szóval olyan határok között kell maradnunk, hogy mindenki elégedett legyen, ahogy a Netflix is, és mi magunk is nyugodtan alhassunk éjszaka.”

Ami magát az ügyet illeti, Gay-Rees így sommázta álláspontját: „Szerintem Horner egyelőre rendben van, de nem úgy tűnik, hogy vége van a történetnek. Minden attól függ majd, hogyan folytatódik a dolog. Nem tudom, hogy mibe keveredett, és őszintén szólva nincs is véleményem róla, mindenesetre amin ő keresztülment, azt senkinek sem kívánnád.”

horner-2024-3

Alonso beülne az Aston Le Mans-i autójába – de még nem gondol erre

Amikor bejelentették, hogy az Aston Martin mégis megépíti a korábban parkolópályára állított Le Mans-i hypercarját a Valkyrie alapján, természetesen gyakorlatilag azonnal felmerült mindenkiben, hogy a zöldek F1-es csapatánál versenyző kétszeres Le Mans-győztes és endurance-világbajnok Fernando Alonso szerepet kap-e a projektben. A spanyol klasszisnak most neki is szegezték a kérdést, hogy érdekelné-e egy ülés a Valkyrie LMH-autójában.

alonso-smile

„Igen, de nem most, most nem gondolok erre” – mondta Alonso, aki hamarosan megkapja saját példányát az utcai változatból: „Imádom a Valkyrie-t. Júliusban kapom meg az enyémet, már régóta várom, egy évig tart, mire megérkezik. Szóval miért ne? Ha előbb otthon vezetném ezt az autót, aztán meg a pályán is, az gyönyörű lenne.”

Az Aston Martin a korábbi hírek szerint csak egy autót indított volna a WEC-ben, de a legfrissebb tervek szerint a gyártókat köteleznék arra, hogy két egységgel szerepeljenek a világbajnokságban.

aston-valkyrie

Elképesztő: Dobhártyasérülést okozott az üvöltő versenyző

Elképesztő történetet osztott meg a tokiói Formula–E fordulón a Nissan versenyzője, a végül tizedikként záró Sacha Fenestraz a Daily Starnak adott interjújában: versenymérnöke, Johann Aime az egyik tavalyi verseny után orvosi ellátásra szorult, mert indulatában túl hangosan üvöltött bele a rádióba: „Már nem is emlékszem, hogy miért, egyszerűen üvöltöttem egyet. Rajta volt a nagy fejhallgató, és amikor kiabáltam, megsérült a dobhártyája.”

„Elment az orvoshoz, és találtak is problémákat. Sokszor használom a rádiót keresztül, de talán néha egy kicsit túl sokat is” – mondta Fenestraz, hozzátéve, hogy a Formula–E-ben ahhoz is hozzá kellett szoknia, hogy a világ füle hallatára kommunikál: „Ha egyszer kimegyek a pályára, teljesen más ember vagyok. Soha nem volt még olyan előtte, hogy a rádiókommunikációmat hallják a tévében, és láthattuk néhányszor, hogy dühös és ideges tudok lenni helyzetekben. Magam is meglepődtem, hogyan reagálok.”

Bár a cikk a tavalyi mexikóvárosi versenyt említi, az incidens valójában az indiai fordulóban történt, amikor Sam Bird három autót golyózott ki a pályáról, köztük az övét. Aime korábban elárulta, hogy az orvos folyadékot talált a fülében az esetet követően.

fenestraz

Hülkenberg nem érti, mi történt Ricciardóval

Talán egy F1-es pilóta sem okozott akkora csalódást az idei szezonban, mint Daniel Ricciardo, akit nem is olyan rég még a Red Bull ülésével hozták szóba, mostanra viszont arról szólnak a hírek, hogy már a tavasz vége előtt kikerülhet a királykategóriából. Gyengélkedésével kapcsolatban jó néhányan megszólaltak mostanában, így tett korábbi csapattársa, Nico Hülkenberg is, aki értetlenül áll a helyzet előtt.

ricciardo-2024

„Ennek semmi értelme, nem is értem” – nyilatkozta a Haas versenyzője a minap. „2019-ben nagyon versenyképes volt, jó volt a tempója, a McLarennél töltött idő óta viszont küszködik, pedig az még ugyanaz az autógeneráció volt, és nem az új” – folytatta a német, aki azt is hangsúlyozta, hogy nemigen tudja megítélni a kialakult helyzet okait kívülről:

„Nehéz, különösen kívülről, az összes információ és adat hiányában nehéz megítélni. Nem tudom, miért van így. Szerintem még mindig jó versenyző, de akkoriban talán erősebb volt.”

hulkenberg-2024

„Ha ennyire nem bíznak benne, miért hosszabbítottak egyáltalán Sargeanttel?”

Széles körben logikus és érthető döntésnek tartják, hogy James Vowles az Ausztrál Nagydíjon a balesetező Alex Albont átültette Logan Sargeant autójába, ezzel az amerikait megfosztva a versenyzés lehetőségétől – Jolyon Palmer azonban azok közé tartozik, akik szerint védhetetlen döntés született.

„James Vowles azt mondta, ez volt a legnehezebb döntése. Ebben nem is kételkedem, de úgy gondolom, rossz volt” – írta az egykori Renault-pilóta a Formula1.com-on vezetett rovatában. „Vegyük csak sorra. Először is, Albon lett volna az erősebb versenyző a hétvégén? Igen, ez logikus az előző szezont nézve. De 34 kört kihagyott pénteken, másfél edzést. Nem voltak pénteken kvalifikációs és versenyszimulációs körei, Logannal ellentétben.”

A gondolatmenet alapján Palmer még azt is megpendítette: „Ha Vowles szerint Albon ezekkel együtt is erősebb nála, az felveti a kérdést, miért hosszabbítottak Sargeanttal egyáltalán 2024-re, ha ennyire nem bíznak benne?” – tette fel a kérdést. Palmer azzal folytatta: bár Sargeant nyilvánosan emelt fővel viselte a döntést, garantáltan időre lesz szüksége, hogy ezen túl tudjon lépni.

Szívműtéten esett át a korábbi csapatfőnök, Flavio Briatore

A Renault egykori csapatfőnöke, Fernando Alonso menedzsere a közösségi médiában számolt be arról, hogy egy rutinvizsgálat során jóindulatú daganatot találtak a szívében. Ezt követően a 73 éves olasz szívműtétre feküdt be Milánóban. A minimálisan invazív eljárás sikerrel zárult, Briatore el is hagyta a kórházat, tíz nappal a rutinvizsgálatot követően. A videóban, amelyben a beavatkozásról beszélt, hangsúlyozta követőinek, mennyire fontos a megelőzés – a két évvel ezelőtti vizsgálaton még nem volt nyoma a tumornak.

Az excsapatfőnök a Bahreini Nagydíjon még személyesen jelent meg, és vélhetően hamarosan újra látjuk őt a Formula-1-es közegben.

25 év börtönre ítélték a Mercedes F1-es csapatának korábbi szponzorát

Még 2021-ben jelentette be a Mercedes F1-es csapata, hogy szponzori megállapodást kötött a kriptopiacon komoly tényezőnek számító FTX nevű céggel, és a kontraktus több évre szólt a felek között. Azonban alig 14 hónappal később, a 2022-es Sao Pauló-i Nagydíj előtt már azt közölte az istálló, hogy felbontották az egyezséget, miután az FTX ellen csődeljárás indult, és Sam Bankman-Fried vezérigazgató lemondott. A Mercedes F1-es csapatán kívül olyan sportolók és sportegyesületek voltak a cég partnerei között, mint az NFL-sztár Tom Brady, vagy a Golden State Warriors és a Miami Heat NBA-csapata.

A céggel kapcsolatban aztán pénzmosás gyanújával indult eljárás, és tavaly ősszel el is ítélték a vezérigazgatót, és az egykor 32 milliárd dollárra értékelt vállalkozás ügyét úgy emlegették, mint az utóbbi évek legnagyobb pénzügyi csalását. Abban az időszakban több ügyfelet, köztük a Mercedest is beidézték azzal, hogy segített a pénzmosásban, tekintve a megkötött szerződést-

Bankman-Fried ellen aztán az utóbbi napokban született meg a végleges ítélet, előállították egy manhattani bíróságon, 25 éves szabadságvesztésre ítélték, emellett pedig 11 milliárd dollár büntetést kell megfizetnie.

f1-mercedes-2024

WEC: Három héttel a szezonnyitó után, utólag zárták ki a Cadillacet

Az ötödik helyet szerezte meg a Cadillac #2-es autója Earl Bamber, Alex Lynn és Sebastien Bourdais vezetésével a katari 1812 kilométeres versenyen, a WEC szezonnyitóján, még március első hétvégéjén. A verseny után elvégzett vizsgálatok során viszont az derült ki, hogy az autó karosszériájának bizonyos elemi nem egyeznek meg a homologizált verzióval.

Az ezt követő vizsgálat során meghallgatták a Cadillacet is, a csapat pedig azzal védekezett, hogy a karosszériát gyártó Dallara hibázott, utóbbi cég pedig elismerte, hogy két elemet is a végső minőségellenőrzés nélkül küldött el a Cadillacnek, így lehetett minimális eltérés. 

A stewardok elfogadták a magyarázatot, de úgy határoztak, hogy ettől még a szabálysértés megvalósult, így három héttel a verseny után kihirdették: kizárják a futam végeredményéből a #2-es autót. Az ötödik helyet így a #7-es Toyota kapja meg, és az utólagos döntés értelmében az első WEC-pontjait ünnepelheti a BMW is, ugyanis a tizedik helyre így a németek #20-as autója léphet előre.

A sorozat egyébként még egy ponton támadja a Cadillacet: bevezetett egy új szabályt, amelynek értelmében minden gyártónak kötelező lesz két autót indítania a sorozatban 2025-től, és ez a nagyobb istállók közül csak a Cadillacet érinti.

wec-cadillac_1

Távozott a Red Bulltól Max Verstappen főszerelője

Távozik a Red Bull F1-es csapatától Lee Stevenson, aki 18 évet töltött el az istállónál, és az utóbbi időszakban Max Verstappen főszerelőjeként dolgozott.

Stevenson fontos szereplője volt a csapatnak, 2020-ban nagy szerepet vállalt például abban, hogy Verstappen dobogóra állhasson azon a Magyar Nagydíjon, amelynek a felvezető körén hibázott és összetörte az autóját.

A szakember tegnap, március 28-án, csütörtökön dolgozott utoljára Milton Keynesben, amely után Instagram-posztban búcsúzott – állítólag egy másik csapathoz igazol a paddockban.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lee Stevenson (@f1leeroy) által megosztott bejegyzés

Vettel gondol néha az F1-es visszatérésre

A potenciális F1-es visszatérésről kérdezték Sebastian Vettelt a hétközi WEC-tesztje után – és a négyszeres világbajnok nem zárkózott el teljesen ettől.

„Az ember nyilván gondol rá, flörtöl a gondolattal, de néha az van, hogy az egyik gyerekem mondja, hogy ’apa, ne csináld, mert akkor sokat leszel távol’. Nagyon élveztem az utóbbi másfél évet, a gyerekeimmel töltött időt, remélhetőleg ők is” – mondta mosolyogva Vettel.

f1-vettel-2024

„Talán a hangulat megint változni fog, de a dolgok jelenleg még nagyon jól haladnak. Ráadásul 24 futam van az F1-es versenynaptárban, és ezen felül is tudom az én időmből, hogy hogyan szeretném végezni a munkámat, ha úgy döntök, hogy csinálom” – tette hozzá.

Arra a kérdésre pedig, hogy a felszabaduló Mercedes-ülésről beszélt-e Toto Wolff-fal, így válaszolt:

„Beszéltünk telefonon, nyilván beszéltünk arról, hogy sok minden történik a Mercedesnél, de nem konkrétan arról, hogy beülhetnék az autóba.”

Alonso–Sainz párost jósol az Aston Martinnál Eddie Jordan

A Red Bull az elsődleges desztináció, de ha nem Milton Keynes-be, akkor Silverstone-ba, az Aston Martinhoz megy a Ferrarit szezon végén elhagyó Carlos Sainz – erre számít az egykori csapatfőnök, Eddie Jordan. A zöldek és Sainz felállásával a Formula.hu is számol, de mi Alonso utódjaként képzeljük el a háromszoros nagydíjgyőztest, Jordan viszont spanyol szupercsapatot vizionál.

„Jelen pillanatban azt mondanám, ha a Red Bull elveszít egy Maxot vagy lecserél egy Perezt, akkor Carlos lesz az egyik kulcsjelölt. De ne lepődjünk meg azon, ha egy teljesen spanyol Aston Martin-felállást látunk jövőre. Jegyezzétek meg, kitől hallottátok először” – mondta a Formula For Success adásában Jordan.

„Hiszek abban, hogy ha nincs helye a Red Bullnál, akkor Fernandóhoz csatlakozik az Aston Martinnál. Ezt hiszem, nincs kézzelfogható bizonyítékom, de ez a megérzésem. Sokszor más a megérzésem, mint más embereké, de időnként beválik. Néha pedig totálisan tévedek” – vázolta fel a 2025-ös pilótapiac lehetséges forgatókönyvét Jordan.

„Hülye, aki alábecsüli Carlost” – Norris

A volt csapattárs, Lando Norris emelt szót egykori mclarenes kollégája, Carlos Sainz mellett: a spanyol az egyetlen, aki a Red Bullon kívül nagydíjat nyert 2023 kezdete óta, Ausztráliában a hétvégén már a második alkalommal, szerződése azonban nincs a következő szezonra, pedig kvalitásai a brit szerint nyilvánvalóak.

„Hülye, aki alábecsüli őt. Tudjuk már, hogy mire képes, milyen szintű erőfeszítést tesz bele, milyen a hozzáállása és az elszántsága, hogy ő legyen a legjobb. Pont ezt bizonyította vasárnap és az elmúlt hetekben is” – idézi az Autosport Norrist. „Biztos vagyok benne, hogy sok versenyző nem próbálkozott volna ennyire keményen, nem tettek volna ilyen erőfeszítéseket, hogy felépüljenek. Aki tudja, hogy mire képes, sosem becsülné alá Carlost.”

Sainznak jól esik Norris elismerése, vele ellentétben azonban nem gondolja, hogy alulértékelik őt: „Kedves szavak, de egyetértek velük. Ha valaki nem lát annyira bele ebbe a sportba, és alá akar becsülni, akkor megbékélek vele, az igazat megvallva nem törődöm vele. Azokkal törődöm, akik ismerik a sportot, látták az adataim, hogy hogyan dolgozok, milyen a sebességem. És azt nem érzem, hogy ők alábecsülnének” – reagált a spanyol.

Fotó: DPPI