DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 25. szerda

Versenyt fut az idővel, de bizakodik 2026-os F1-es motorprojektje kapcsán a Red Bull

Komoly új kihívással néz szembe a 2026-ban érkező új motorszabályok kapcsán a Red Bull, hiszen először fejlesztenek teljesen egyedül – a Ford némi támogatásával – egy új Formula-1-es hajtásláncot. A Red Bull Powertrains kapcsán sokszor merülnek fel kérdőjelek a sajtóban, egyes találgatások szerint a 2026-os projekttel kapcsolatos bizonytalanságok is közrejátszhatnak abban a csapaton belüli feszültség mellett, hogy Max Verstappen esetleg a 2028 végéig szóló szerződése ellenére idejekorán elhagyhatja az energiaitalosokat. Maga a regnáló világbajnok néhány hete egy erre irányuló kérdésre úgy válaszolt, hogy ennyi erővel azon is aggódhatna, hogy másnap felkel-e, de persze nem becsülik alá a kihívás mértékét.

A Red Bull F1-es csapatvezetője, Christian Horner a Motorsport.com portálnak arról beszélt, hogy az ütemtervnek megfelelően haladnak a munkálatok – de hogy ez mit jelent a versenytársakhoz képest, azt persze jelenleg nem tudni: „A motort illetően egy agresszív úton haladunk, hiszen új motorgyártó vagyunk. De a csapat igazán felnő ehhez a kihíváshoz. A létesítményeink elkészültek, tesztelési és fejlesztési szempontból egyaránt a próbapaddal, a gyártási kapacitással. De két év rendkívül rövid időszak az erőforrások világában. Meredek tanulási görbén haladunk, de haladunk az úton és azon a pontján tartunk, ahol arra ebben a pillanatban számítottunk is. Teljesítjük azokat a célokat, amelyeket magunk elé kitűztünk. Azt mindig nehéz tudni, hogy ezek a célok hogyan állnak a riválisokhoz képest. De óriási erőfeszítések zajlanak a háttérben, mert ez szó szerint egy versenyfutás az idővel 2026 elejére.”

f1-redbull-powertrains

Ez lehet az oka Norris időmérős hibáinak?

A szezon második felében több alkalommal is esélye nyílt Lando Norrisnak, hogy pole-pozíciót szerezzen, azonban - ha csak nüanszokkal is -, de mindig lemaradt az első rajtkockáról, volt hogy csapattársa orozta el előle azt. A brit sokszor saját hibájából dobta el magától a pole-t, ugyanis többször is hibázott a Q3 végén, mikor esélye nílt megszerezni az első helyet a kvalifikáción. A csapatőnöke, Andrea Stella szerint ez akár az autó miatt is lehet.

"Ez egy érdekes téma, ugyanis nem lehet elvetni a feltételezést, hogy nem-e az autó következetlen viselkedése okozza Lando "hibáit". Magunk is felfedeztük már, hogy olykor nem a normális módon reagá az autó egy-egy mozdulatra, ez pedig az elfogadhatónál gyakrabban fordul elő. Ez csak egy hipotézis, nem tudjuk bizonyítékokkal alátámasztani, dé végülis feltételezéseken alapul a mindennapi munkánk, szóval meg kell vizsgálnunk a télen, hogy ez volt-e a helyzet" - mondta Stella a Racing News 365-nek.


Fotó: McLaren

 

Újévkor villantja meg valódi nevét a Sauber F1-es csapata

Az Alfa Romeo kiszállásával biztos volt, hogy nevet vált a Sauber Formula-1-es csapata, s Alessandro Alunni Bravi már azt is elárulta, hogy az Audi 2026-os érkezéséig biztosan nem kerül fel a négykarikások logója az autóra. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a streamingóriás Kick.com vásárolta meg a Sauber F1-es karosszériájának névadó szponzori szerepkörét 2024-re és 2025-re. Ez azt jelenti, hogy a Sauber 2024-es autóját KICK Sauber C44-nek hívják majd.

A Sauber neve az FIA nevezési listáján Stake F1 Team Kick Sauber lett, ám a jelek szerint, ahogyan az AlphaTauri esetében, úgy ez a Saubernél sem tekinthető véglegesnek. A csapat most kiadott egy közleményt, amely mellett jelezték, hogy január 1-jén érkezik az istálló pontos megnevezése. A bejegyzés szerint véget értek az ínséges idők, és a valaha volt legizgalmasabb identitását veszi fel a csapat 2024-ben.

 

Évkönyvek, falinaptár: tökéletes karácsonyi ajándékok F1-es és autósport-rajongóknak!

FONTOS! Kizárólag a szerda 12:00-ig (12.20.) leadott rendelések esetén tudjuk garantálni, hogy a termékek időben megérkeznek a karácsonyfa alá!

Nem tudod, mivel ajándékozd meg autósportőrült rokonodat vagy barátodat az ünnepekre? Van több ajánlatunk is! Ahogy az elmúlt években, idén is elkészítettük szerkesztőségünk két évösszefoglaló kiadványát: az F1-es szezon minden lépését bemutató és összegző Száguldás és Cirkusz 2023-ban megtalálható az idény teljes összefoglalója, a szakma által összeállított toplista és az év legfontosabb sztorijai is; a több mint ötven motorsportos széria évét összefoglaló Autósport Évkönyv 2023-ban pedig a rengeteg összefoglaló, beszámoló és értékelés mellett idén is megtalálható az esztendő legjobb hazai és nemzetközi versenyzőinek aktuális rangsora. Ha pedig mindez nem lenne elég, megjelent 2024-es F1-es falinaptárunk is, amelynek lapjain mind a tíz csapat autóiról láthatók fotók, valamint szokás szerint feltüntettük a jövő évi nagydíjak időpontjait is.

Az említett termékeinkért és további ajánlatokért látogass el a Formula.hu webshopjába IDE vagy a képre kattintva:

„Fernando azért van az Astonnál, hogy bajnokságokat nyerjen”

Abszolút pozitívumként értékeli Fernando Alonso Aston Martinhoz igazolását Pedro de la Rosa, az istálló 2022 novemberében kinevezett nagykövete.

A spanyol szerint a kétszeres világbajnok honfitárs rendkívül motiváltan érkezett meg Silverstone-ba, és az egész csapatot még jobb teljesítményre sarkallja: kicsit sem érezni azt, hogy ő levezetésként, pénzkeresetként tekint erre az időszakra.

„Nagyszerű, hogy Fernando itt van. Sokat követel, és minden részlegünket hajtja, nemcsak a technikai részleget, hanem a marketinget, a PR-t is. Mindig nagyon koncentrál, és 100%-ot ad. Ha Fernando azt mondja, hogy holnap reggel 7:30-kor ott lesz valahol, akkor ott lesz, mindegy, hogy mi történik az időjárással vagy a forgalommal” – mondta De la Rosa a Racingnews365.comnak adott interjújában.

„Szerintem segített abban, hogy mindannyian szintet lépjünk, én csak pozitívumokat látok abban, hogy megérkezett. Már az első pillanattól látszik, hogy kemény munkára szerződött, és az az érzésünk, hogy ő nem levezetni érkezett, semmi ilyesmi. Azért van itt, hogy világbajnokságokat nyerjen, és nagyon erős energiát adjon a csapatnak” – magyarázta.

GP2310_131739_U1A4806_resize_1

Az Astonnak külön bejárati ajtókat kellett használni a Mercedes szélcsatornájában

A Red Bull és az AlphaTauri kapcsán merült fel többször is, hogy a szélcsatornás tesztek és az információk eléggé összekuszálódhatnak akkor, ha egy helyen két csapat is dolgozik, de például a Ferrari és a Haas esetében is ugyanez a helyzet, az Aston Martin pedig egészen eddig a Mercedes komplexumát használta a szélcsatornás munkához – most készült el a csapat a saját létesítményeivel.

Ennek ügyében Tom McCullogh, az Aston teljesítményért felelős igazgatója beszélt a Motorsportnak arról, hogy ők még bejáratból is mást használtak, mint a Mercedes, mert az FIA nagyon szigorúan ellenőrzi a kérdést.

„Az FIA nagyon feszes ebben a témában, és sok vizsgálatot folytat. Dominic Harlow (az F1-es technikai ellenőrzések vezetője) jön és meglátogatja a csapatokat. Nekünk a Mercedesszel viszont abszolút az a helyzetünk, hogy az egyik csapat teljesen kivonul és kinyitjuk a szélcsatornát a másiknak. Még a bejárati ajtók is mások, máshol megyünk be a szélcsatornába, más emberek végzik a szimulációkat. Szóval szerintem ez elég masszív rendszer, de az FIA dolga az ellenőrzés.”

GP2310_155957_77A7482_resize

Miben múlta felül Bagnaia Martint 2023-ban a MotoGP-ben?

Szokásunknak megfelelően idén is pontoztuk és rangsoroltuk a MotoGP-versenyzőket a Formula Motocast évzáró adásában. Nem meglepő, hogy az első két helyet nálunk is a két vb-aspiráns, Francesco Bagnaia és Jorge Martin hozta el, s mi is a világbajnoki címét megvédő olaszt láttuk jobbnak – hogy miért és miben kerekedett spanyol riválisa fölé a Ducati gyári versenyzője, arról 1:00:47-től beszéltünk a műsorban:

 

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Csapatot vált, de marad az F3-ban Sophia Flörsch

Jövőre is lesz állandó női versenyző az FIA Formula-3-as bajnokságban (nem véletlen tehát, hogy gendersemlegessé tették a szabálykönyv szövegezését), ugyanis bejelentették, hogy Sophia Flörsch 2024-ben a Van Amersfoort Racing színeiben fog versenyezni. Flörsch idén a PHM Racing by Charouz pilótája volt, egy hetedik helyezés révén az istálló összes pontját ő szerezte, de a Van Amersfoort Racing sem ismeretlen számára, hiszen korábban is versenyzett náluk, sőt idén Makaóban is velük állt rajthoz a német hölgyversenyző.

f3-florsch-var

Csilis rózsaszín bugyi, aktfotók Bottasszal – ismét Titkos Mikulást játszottak az F1-esek

Már évek óta hagyomány a Formula-1-ben, hogy a versenyzők megajándékozzák egymást az évadzárón a közelgő karácsonyi ünnepek alkalmából. Az idei videó most érkezett meg, és Lewis Hamilton kivételével mindenki részt is vett az ajándékozásban – a videó IDE vagy a képre kattintva tekinthető meg, a fotó alatt pedig néhány érdekességet ki is emeltünk:

f1-secret-santa-video

Ahogy azt a kommentekben is írták, a kreativitási versenyt – mint idén a 22 nagydíjból 19-et – talán Max Verstappen nyerte azzal, hogy Valtteri Bottasnak olyan albumot ajándékozott, amelyben aktfotók találhatók, de a pucér fenekét többször megvillantó finn versenyzőt rakta az eredeti szereplők helyére. A BottAss-naptár egy másik ponton is előkerül, hiszen Charles Leclerc ezzel lepte meg Guanyu Zhout, de szerepel az ajándékok között limitált kiadású tequila (Sergio Perez meglepetése Daniel Ricciardónak), egy „csitt, apuval nézek versenyt!” feliratú gyerekruha (Logan Sargeant ajándéka Kevin Magnussennek), csilipaprikával „fűszerezett” rózsaszín bugyi (Bottas lepte meg vele Carlos Sainzt, aki nem meglepő módon nem fogja viselni azt…), míg Pierre Gasly Lando Norrisnak szánt ajándéka meg sem érkezett időben.

Lezárult a 200 milliós részvény eladása az Alpine-nál

Mint arról hónapokkal ezelőtt beszámoltunk, az Otro Capitalt, a RedBird Capital Partnerst és a Maximum Effort Investmentset tömörítő befektetői csoport 200 millió eurót invesztált az Alpine Formula-1-es csapatába. Ez a folyamat most a francia istálló közlése szerint lezárult, amellyel egyúttal az is kiderült, hogy mivel a befektetői csoport ezzel 24 százalékos részvényre tett szert az alakulatnak, a gárda értéke nagyjából 900 millió dollár körül mozog. Az Otro társalapítója, Alex Scheiner nemrég igazgatóként csatlakozott az Alpine Racing vezetői bizottságához, akárcsak egyébként az Alpine Cars elnök-vezérigazgatója, Philippe Krief és az általános tanácsadó Michaell Smith.

Bruno Famin, az Alpine ideiglenes – de a jelek szerint hosszabb távon is maradó – csapatvezetője elmondta: a befektetés mindenekelőtt azért fontos, mert ez bizalmat mutat a projekt irányába, másrészt az esetleges támogatókkal is könnyítik a kapcsolattartást. A befektetői csoport mögött egyébként olyan sztárok állnak, mint Ryan Reynolds és Rob McElhenny hollywoodi színész, a négyszeres majorbajnok és korábbi világelső golfozó, Rory McIlroy, az olimpiai bajnok és kétszeres nehézsúlyú világbajnok ökölvívó, Anthony Joshua, valamint Juan Mata és Trent Alexander-Arnold futballista.

f1-alpine-befekteto

Évkönyvek, falinaptár: tökéletes karácsonyi ajándékok F1-es és autósport-rajongóknak!

FONTOS! Kizárólag a keddig (12.19.) leadott rendelések esetén tudjuk garantálni, hogy a termékek időben megérkeznek a karácsonyfa alá!

Nem tudod, mivel ajándékozd meg autósportőrült rokonodat vagy barátodat az ünnepekre? Van több ajánlatunk is! Ahogy az elmúlt években, idén is elkészítettük szerkesztőségünk két évösszefoglaló kiadványát: az F1-es szezon minden lépését bemutató és összegző Száguldás és Cirkusz 2023-ban megtalálható az idény teljes összefoglalója, a szakma által összeállított toplista és az év legfontosabb sztorijai is; a több mint ötven motorsportos széria évét összefoglaló Autósport Évkönyv 2023-ban pedig a rengeteg összefoglaló, beszámoló és értékelés mellett idén is megtalálható az esztendő legjobb hazai és nemzetközi versenyzőinek aktuális rangsora. Ha pedig mindez nem lenne elég, megjelent 2024-es F1-es falinaptárunk is, amelynek lapjain mind a tíz csapat autóiról láthatók fotók, valamint szokás szerint feltüntettük a jövő évi nagydíjak időpontjait is.

Az említett termékeinkért és további ajánlatokért látogass el a Formula.hu webshopjába IDE vagy a képre kattintva:

New York is F1-es futamot rendezne

Fenntartásokkal kell kezelni az olasz sajtóból érkező információkat, de most a Rossomotori.it arról számolt be, hogy az F1 ismét megkörnyékezte New Yorkot, egy esetleges futamrendezés miatt. Korábban voltak már egyeztetések a város és a száguldó cirkusz vezetősége között, de arra jutottak, hogy hatalmas infrasrukturális baklövés lenne lezárni New York legzsúfoltabb utcáit és a Central Parkot egy versenyhétvége miatt. Most úgy tűnik, hogy érdeklődik az F1 a városvezetés által korábban javasolt helyszínt, a Randall és Wards-szigeteket illetően, amely továbbra is nagyszerű látképet adna a Nagy Almáról.


Fotó: Red Bull Content Pool

„Nem lenne tragédia Barcelona elvesztése” – id. Sainz

Ahogy arról mi is beszámoltunk már, lehetséges, hogy a jövőben Madrid utcáin is F1-es versenyt rendeznének, a spanyol fővárosba tartozó idősebb Carlos Sainz pedig üdvözölné, ha szülővárosa is csatlakozna a száguldó cirkuszhoz.

"Ez Carlos számára is nagyszerű pillanat lenne, hiszen nem mindenkinek adatik meg, hogy a saját városában versenyezhet. Az bitos, hogy Spanyolországnak szüksége van egy F1-es versenyre, s szerintem nem lenne tragédia, ha nem két helyszín lenne, hanem csak egy: Madrid!"

"Sokáig volt F1 Barcelonában, de ez nem jelenti azt, hogy nem rendezhetnék máshol a Spanyol Nagydíjat a jövőben. Ne feledjük el, hogy korábban Jerezben volt a verseny. Elképpesztő látványosság lenne, ha Madrid utcáin Formula-1-es versenyt láthatnánk" - mondta az idősebb Carlos Sainz az AS-nak.

Hornert annak idején legyőzte Max Verstappen édesanyja

Christian Horner az Eff Won podcastben ejtett el egy megjegyezést Sophie Kumpennel kapcsolatban: a holland hölgy Max Verstappen édesanyja, de korábban tehetséges gokartversenyző volt, és nyolc évvel a regnáló F1-es világbajnok születése előtt még később alaposan felértékelődő sikereket könyvelhetett el…

„1989-ben a Junior Karting Championshipben versenyeztem, és ott versenyeztem Max Verstappen anyukája ellen. Akkoriban top tízes volt világszinten, fantasztikus volt. Hogy legyőzött-e? Igen, legyőzött” – ismerte el a Red Bull későbbi F1-es csapatfőnöke, Horner.

f1-verstappen-redbull-horner

Most szerezhetsz egy saját Red Bull-os szimulátort!

Jótékonysági aukció keretein belül árverez el a Red Bull az F1 Authenticsen keresztül egy szimulátort, ami azon felül, hogy a Las Vegas-i Nagydíjon használt festésben pompázik, alá is lett írva Max Verstappen, Sergio Perez és Christian Horner által a Red Bull karácsonyi buliján. Ide vagy a képre kattintva lehet licitálni!

 

Évkönyvek, falinaptár: tökéletes karácsonyi ajándékok F1-es és autósport-rajongóknak!

Nem tudod, mivel ajándékozd meg autósportőrült rokonodat vagy barátodat az ünnepekre? Van több ajánlatunk is! Ahogy az elmúlt években, idén is elkészítettük szerkesztőségünk két évösszefoglaló kiadványát: az F1-es szezon minden lépését bemutató és összegző Száguldás és Cirkusz 2023-ban megtalálható az idény teljes összefoglalója, a szakma által összeállított toplista és az év legfontosabb sztorijai is; a több mint ötven motorsportos széria évét összefoglaló Autósport Évkönyv 2023-ban pedig a rengeteg összefoglaló, beszámoló és értékelés mellett idén is megtalálható az esztendő legjobb hazai és nemzetközi versenyzőinek aktuális rangsora. Ha pedig mindez nem lenne elég, megjelent 2024-es F1-es falinaptárunk is, amelynek lapjain mind a tíz csapat autóiról láthatók fotók, valamint szokás szerint feltüntettük a jövő évi nagydíjak időpontjait is.

Az említett termékeinkért és további ajánlatokért látogass el a Formula.hu webshopjába IDE vagy a képre kattintva:

Hamilton meglepte a mangrove erdők önkénteseit

Lewis Hamilton meglepte Malajziában a mangrove erdők megóvásáért küzdő önkéntes csoportot, s a Mercedes hétszeres F1-es világbajnok pilótája maga is jelen volt a 30000. fa elültetésénél. A projektet a PETRONAS támogatja, amely a Mercedes névadó szponzora az F1-ben. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

A fecskében, lassítva futó Bottastól ma nem láttok furábbat

Az Alfa Romeo versenyzője nem megy a szomszédba egy kis meztelenkedésért, ezt jól tudjuk róla, hiszen a Drive to Survive-ban, jótékonysági naptárában és egy fotón is villantott már Valtteri Bottas. A finn pilóta az elmúlt napokat Kaliforniában töltötte, s ezzel a zavarba ejtő videóval intett búcsút a tengerpartnak. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Ez volt a legnagyobb F1-es lecke az újonc Piastri számára

Oscar Piastri mondhatjuk, hogy berobbant a Formula-1-be, hiszen bár csak egy sprintgyőzelmet szerzett, de Lewis Hamilton 2007-es bemutatkozása óta az ausztrál az első, aki bármilyen formában futamot tudott nyerni az F1-ben, újoncként. A McLaren ígérete elmondta, hogy mi volt számára a legfontosabb lecke, amit a Formula-1-ről tanult: "Itt nem fér bele egyetlenhiba sem. Ha hibázol, az sokkal többe kerül, mint bárhol máshol" - nyilatkozta a Speedcafénak Piastri.

"Minden pilóta elképesztően gyors és versenyképes, ami a csapatokra is igaz, és ha csak egy kicsit is elmélázol, könnyen sok időt vagy pozíciót veszíthetsz. Valószínűleg ez volt a legnagyobb lecke számomra, persze a vezetési stílusomat és az energiafelhasználást illetően is sokat tanultam, szóval sűrű évem volt."


Fotó: McLaren

Hivatalos: Elmarad a Szilveszter Rali

A Rally Szakági Bizottság közleményben erősítette meg, hogy elmarad a 2023-as Szilveszter Rali. Alább olvasható a hivatalos közlemény:

 

Hamilton újabb rekordjára közelít Verstappen

Több cikkünkben is említést tettünk már arról, mennyi-mennyi rekordot döntött meg idén a Red Bull és Max Verstappen kettőse, ahogyan arról is, hogy minden létező rekordot mégsem tudtak átírni. Viszont van egy olyan toplista, amelyen a következő szezon első felében ugorhat Lewis Hamilton elé a holland, ez pedig a legtöbb pontszerzés zsinórban. Érdekesség, hogy a Magyar Nagydíj nagyon gyakran volt fordulópont a listán.

  Versenyző Nagydíj Legtöbb egymást követő pontszerzés
1 Lewis Hamilton Brit 2018 – Bahrein 2020 48
2 Max Verstappen Imola 2022 - Abu Dhabi 2023 (folyamatban) 41
3 Lewis Hamilton Japán 2016 – Francia 2018 33
4 Kimi Raikkonen Bahrein 2012 – Magyar 2013 27
5 Michael Schumacher Magyar 2001 – Malajziai 2003 24
6 Fernando Alonso Európa 2011 – Magyar 2012 23
7 Valtteri Bottas Brit 2018 – Brit 2019 22
  Lewis Hamilton Bahrein 2023 - Abu Dhabi 2023 (folyamatban) 22
9 Sebastian Vettel Brit 2014 – Magyar 2015 21
  Max Verstappen Belga 2018 – Magyar 2019 21