DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 15. kedd

Jön az F1-es időmérő: íme a pénteki program

Ugyan még csak péntek van, de már F1-es időmérőt rendeznek a szokatlan hétvégi lebonyolítás miatt. Íme a mai autósport-menetrend:

Péntek

9:00-10:00 WEC, harmadik szabadedzés

11:15 Formula-3, első futam

13:30-14:30 Formula-1, harmadik szabadedzés (M4 Sport)

14:00-15:08 WEC, időmérő (Eurosport 2)

15:15 Formula-2, első futam (M4 Sport)

17:00-18:00 Formula-1, időmérő (M4 Sport)

A teljes hétvégi program itt található!

f1-ferrari1

 

Statisztika: Verstappen többször váltotta győzelemre a Leclerc-pole-t, mint maga Leclerc

Talán az egyik legkevésbé vágyott rekord került most Charles Leclerc neve mellé, hiszen Azerbajdzsánban újfent a monacói zserezte meg az első rajtkockát, azonban a futamon kiesett, így 15 pole-pozíciója mellett eddig csak négy győzelme van, ami mindössze 26,6%-os sikerráta. Leclerc bakui kiesésével elmondhatja, hogy ő a legtöbb pole-pozíciót szerző pilóta a legkevesebb győzelemmel. Emellett érdekes statisztika az is, hogy eddig Max Verstappen több olyan versenyt nyert meg, amikor a monacói indult a pole-ból, mint maga Leclerc: a holland ugyanis eddig öt olyan futamot tudott behúzni, amelyen Leclerc indulhatott az élről, míg a ferraris mindössze négyszer láthatta meg ezen alkalmakkor elsőként a kockás zászlót.

Hamilton biztosított mindenkit, hogy ott lesz Kanadában

Az új szabályokkal együtt egy kellemetlenség is érkezett idén az F1-be: a delfinezés. Ez a jelenség - amely az autó végeláthatatlan pattogását idézi elő az aszfalton - a Mercedes csapatát érinti a legérzékenyebben, de már mások is panaszkodtak amiatt, hogy egészségügyi problémáik vannak a delfinezés miatt. Hamilton az Azerbajdzsáni Nagydíj közepén szólt a csapatnak rádión, hogy elviselhetetlen hátfájdalmai vannak, végül a negyedik helyen hozta be a célba a W13-ast.

A futam után Toto Wolff - a Formula.hu jelenlétében - azt nyilatkozta, hogy készenlétbe helyezhetnek valakit, mert fogalma sincs, Hamilton rendbe jön-e a most hétvégi Kanadi Nagydíjra, azonban a brit a közösségi médián keresztü nyugtatta meg rajongóit: "Gratulálok George-nak, aki újabb nagyszerű eredményt ért el a csapat számára. Online láttam, mennyien aggódnak amiatt, hogy fáj a hátam. Sokat jelent, hogy ennyien szeretnek és aggódnak értem. Szükségem lesz egy kis pihenésre, hogy Montrealra rendben legyek, de már most jobban érzem magam. Találkozunk egy hét múlva!"

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

 

Összegyűltek a büntetőpontok, eltiltottak egy F2-est

Nem versenyezhet Silverstone-ban a Van Amersfoort Racing versenyzője, Amaury Cordeel, aki újoncként első hat Formula-2-es hétvégéje alatt 12 büntetőpontot gyűjtött össze. Cordeelt elítélték a stewardok sárga és piros zászló alatti elégtelen lassításért Ddzsiddában, a pályahatárok visszaeső megsértése miatt Imolában és rossz pozícióban teljesített felvezető köre miatt Barcelonában. 11 pontjával így már Monacóban a határon táncolt, de akkor elkerülte a további szankciót.

Azerbajdzsánban viszont a főversenyen Olli Caldwell-lel ütközött, ezért egy büntetőpontot kapott, és összegyűjt a 12 egység, így a következő versenyhétvégén nem állhat rajthoz. Silverstone után újra tiszta lappal indul.

A büntetőpontrendszer bevezetése óta egyetlen versenyzőt tiltottak el a Formula-2-ben: Mahaveer Raghunathant. Sőt, az indiai a 2019-es szezonban kétszer is elérte a felfüggesztéshez szükséges mennyiséget, de a szezon véget ért, így másodszor nem tiltották el.

A Red Bull szerint a többi csapat biztatja a pilótákat, hogy panaszkodjanak a pattogás miatt - Horner ezt csinálná

Érdekes véleménnyel állt elő Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke: szerinte a csapatok bátorítják a versenyzőiket arra, hogy hangosan panaszkodjanak a delfinezés jelensége miatt, biztonsági okokra hivatkozzanak, így azok az istállók, akik nem tudják megoldani a problémát, az FIA-tól várnak segítséget.

"A legegyszerűbb megoldás az, ha megemelik az autókat. Minden csapat eldöntheti, hogy mit csinál, nem? Nem szabadna olyan autót használni, ami veszélyes. Némely csapatnak vannak gondjai, másoknak nem igazán. Unfairnek tűnik büntetni a munkájukat jól elvégző csapatokat azokkal szemben, akik nem tudták azt elvégezni. Én a helyükben azt csinálnám, hogy szólnék a pilótáimnak: panaszkodjanak hangosan a rádióban és csináljanak belőle nagy problémát, ez benne van a játékban. Biztosan ezt is csinálják. Láthatóan kényelmetlen, de van erre megoldás, csak attól lassabb lesz az autó, szóval könnyebb biztonsági okokra hivatkozni" - mondta Horner a Formula.hu jelenlétében.

Egy apró megjegyzés: Horner ezzel szöges ellentétben álló véleményt fogalmazott meg a költségvetési sapkával kapcsolatban. Akkor azt mondta, hogy emelni kellene a limiten, mert bizonyos csapatoknak akár a szezonjuk is veszélybe kerülhet - ott nem azt hangoztatta, hogy van erre megoldás, nem kell elkölteni a pénzt és nem kellene azokat büntetni, akik a keretnek megfelelően osztják be a költségvetést...

horner_2

fotó: dppi

ETCR: Kettős Cupra-sikert hozott a hungaroringi hétvége

A WTCR és a Kamion-Eb mellett az Elektromos Túraautó-világkupa is része volt a mogyoródi Super Racing Festival programjának. A mezőnyt szokás szerint két csoportra bontották, s több időmérős, negyeddöntős és elődöntős harc után jutottak el a versenyzők a szuperdöntőkig. A „Pool Fast” névre hallgató hatosban Maxime Martin nyerte a finálét a Romeo Ferraris színeiben, viszont így sem ő, hanem a pau-i nyitány legjobbja, a címvédő Mattias Ekström gyűjtötte a legtöbb pontot a csoportban. A svédnek azonban ezúttal ez kevés volt a végső sikerhez, ugyanis a „Pool Furious” csoportban a cuprás márkatárs, Adrien Tambay a szuperdöntője megnyerésével felülmúlta Ekström ponttermését (90 a 80 ellenében), így ő lett a hétvége királya a Hungaroringen. Tambay és Ekström mögött Martin végzett az összesítés harmadik helyén (78 pont), egyetlen ponttal előzve Bruno Spenglert.

Az ETCR magyarjának, Michelisz Norbertnek nem alakult a legjobban a hazai hétvége: a kvalifikáció során ötödik lett, így a kevesebb pontot érő negyeddöntőbe került, ahol a harmadik helyen végzett, akárcsak később az elődöntőjében. A „Pool Furious” szuperdöntőjében aztán annak köszönhetően megkaparintotta a negyedik pozíciót, hogy Jean-Karl Vernay és Luca Filippi bajba került előtte, így Norbi összesen 33 egységet gyűjtve az összesítés 11. helyen zárt a Hyundaijal.

tambay-etcr-hungaroring

Készenlétbe helyezhet valakit a Mercedes, hogy versenyezzen Kanadában

Toto Wolff megkapta azt a kérdést a bakui futamot követő sajtótájékoztatón, hogy vajon érdemes-e fokozott készenlétbe helyezni egy tartalékost arra az esetre, ha Lewis Hamilton nem tudná vállalni a versenyzést Kanadában. A hétszeres világbajnok nehezen viseli a Mercedes pattogását, egész hétvégén jelentős hátfájdalmak kínozták, alig várta, hogy vége legyen a futamnak - sok ideje pedig nincs regenerálódni, pénteken már újra autóba kell ülnie.

"Látható, hogy ez már nem az izomról szól, a gerinc kapja az ütéseket és ennek következményei lehetnek. Szerintem ez nem csak Lewis problémája, mert George és a többiek is érzik, de úgy tűnik, hogy Lewist érinti a legrosszabbul. Megoldás lehet, hogy beélesítünk valakit tartaléknak, de ez nyilván minden futamon megvan. Amennyire én tudom, a pilóták egyetértenek abban, hogy valamit tenni kell, de nem tudom, hogy mit. Lewis mindenesetre eléggé rosszul van, úgyhogy megoldásra van szükségünk" - mondta Wolff a Formula.hu jelenlétében.

hamout

Összefoglaló: Hullottak a Ferrarik, újra tarolt a Red Bull

Max Verstappen ötödik, a Red Bull már hatodik idei győzelmét szerezte az Azerbajdzsáni Nagydíjon, amely talán idén nem volt körömlerágós, de az eseményekben nem volt hiány. Hét percbe sűrítve mindez a hivatalos összefoglaló videóban, amely a fotóra kattintva indul:

Parádé a Hungaroringen: Kiss Norbi nyerte mindkét vasárnapi futamot!

A rajtbalesetekben összetört autó miatt csalódottan ért véget a szombati nap Kiss Norbert számára a Kamion-Eb hazai fordulóján, a Révész Racing azonban kiváló munkát végezve összerakta a MAN-t vasárnap reggelre. Amellyel valósággal megállíthatatlannak bizonyult a magyar pilóta: ismét begyűjtötte a pole-pozíciót, amelyet a hétvége harmadik futamán közel tíz másodperces előnnyel behúzott domináns győzelemre váltott.

Az igazi parádé viszont a negyedik, utolsó versenyen következett: Kiss a fordított rajtrács révén a nyolcadik kockából startolt, de ez sem akadályozta meg abban, hogy a riválisokon áthámozva magát az élre törjön, s újabb diadalnak örülhessen – igaz, ehhez kellett az éllovas műszaki meghibásodása is. A háromszoros Európa-bajnok a vasárnapi duplája révén értelemszerűen az összetett tabellán is megerősítette vezető pozícióját.

kiss-norbert-hungaroring-vasarnap

Nem tetszik a Ferrarinak az új FIA-vezető személye

A héten távozott posztjairól a Nemzetközi Automobil Szövetség egyik kulcsembere, a 2017 óta sportrészlegen főtitkári pozíciót, amellett tavalytól Formula-1-es ügyvezető feladatkört is betöltő Peter Bayer. A helyére átmenetileg Shaila-Ann Rao érkezett, aki 2016 és 2018 közt az FIA jogi igazgatója volt, nemrég pedig visszatért a szövetséghez.

Annál érdesebb, mivel foglakozott a köztes időszakban: a hölgy a Mercedes általános jogásza volt, valamint Toto Wolff különleges tanácsadóként is alkalmazta. Emiatt fejezte ki nemtetszését Mattia Binotto.

„Ez egyértelműen aggály forrása. Nagyszerű személy, rendkívül tapasztalt, biztosan képes lesz elvégezni a munkát. Az ő dolguk gondoskodni róla, hogy ne álljon fenn érdekellentét, a megfelelő magatartást tanúsítsák. Ez az elnök feladata” – mondta a Ferrari-főnök a csapatvezetők sajtótájékoztatóján Bakuban.

Ha lemaradtál volna: Ez történt az időmérőn Bakuban

A kvalifikáció hivatalos összefoglalója – a képre kattintva indul:

Charles Leclerc gyorsköre – szintén kattintás után érhető el:

F1-es nagydíj, F2, IndyCar, WTCR, ETCR, Kamion-Eb, Superbike és a Le Mans-i 24 órás vége - szerény vasárnapi program

Szombathoz hasonlóan vasárnap is tele vagyunk autósportos programmal - íme a menetrend.

 

Vasárnap (június 12.) 

09:05 Formula-2, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)

09:10 - 09:45 Kamion-Eb, 2. időmérő és Superpole 

10:10 - 10:35 ETCR, B csoport, Elődöntők 

11:00 Superbike, Superpole-futam (tv: Aréna4, élő)

11:20 WTCR, 1. futam (tv: Eurosport 2, élő)

12:40 Kamion-Eb, 3. futam 

12:45 Supersport, 2. futam (tv: Aréna4, élő)

14:10 ETCR, A csoport, Szuperdöntő (tv: Eurosport 1, 17:30, felv.)

13:00 Formula-1, Futam (tv: M4 Sport, élő)

15:15 Superbike, 2. futam (tv: Aréna4, élő)

15:20 Kamion-Eb, 4. futam 

16:45 WTCR, 2. futam (tv: Eurosport 1, élő)

18:30 ETCR, B csoport, Szuperdöntő (tv: Eurosport 1, élő)

18:50 IndyCar, Futam (tv: Aréna4, 23:00, felv.)

-00122020_433

fotó: dppi

Elhalasztották az ETCR szombati elődöntőit

Az időmérő edzéseket, a negyeddöntős futamokat, valamint a Pool Fast nevű csoport elődöntőit tervezték megrendezni a Super Racing Fesztivál keretei között szombaton, a programból viszont kimaradtak a kora estére tervezett futamok. Az időmérőt követően az említett csoport negyeddöntőit Mattias Ekström, és Maxime Martin nyerték, közülük pedig a svédnek kellett jobban izgulnia, mivel alig fél másodperccel ért be a célba Mikel Azcona előtt.

A Pool Furiousban már magyar versenyzőnek is szurkolhattunk, hiszen a második negyeddöntős futamban ott volt Michelisz Norbert is, aki a harmadik helyen zárt Jean-Karl Vernay, és Luca Filippi mögött, ám a nagyobb izgalmakat a másik futam tartogatta, ahol hatalmas csata folyt Bruno Spengler, Adrien Tambay, Tom Blomqvist között, utóbbi kettő viszont ütközött az utolsó körben, tönkre téve ezzel a saját versenyüket. A Pool Fast számára ezek után már az elődöntők jöttek volna, de a Kamion EB futamán történt baleset miatt előbb halasztani kellett a programot, majd végül áttolni a vasárnapra, mivel időközben lement a nap. Az első Pool Fast elődöntő 08:24-kor kezdődik, majd a második 08:38-kor, de a két Pool Furious elődöntőt is áthelyezték 10:19-re, illetve 10:34-re.

Balesetcunami a rajt után, Kiss Norbi kamionját rommá törték – videó

Szombat kora este rendezték a fordított rajtrácsos második futamot a Kamion-Eb hungaroringi állomásán, de fél kört sem tett meg a mezőny, amikor belengették a piros zászlókat. A versenyzők ugyanis egészen őrült és ütközésektől hemzsegő első néhány kanyart produkáltak, s ezen sajnos az első viadalt simán megnyerő, ezúttal a nyolcadik kockából induló Kiss Norbert is rajta veszített, aki két kemény kontaktban is benne volt – a másodiknál a gumifalra is rátolták, amitől majdnem felborult a Révész Racing kamionja.

kiss-norbert-kamion-hungaroring-race2

„Nagyon elégedetlen vagyok a versenytársakkal, mert így nem lehet vezetni. Az első kanyarban is mi történt, mindenki elhagyta a pályát, és úgy jött vissza – ami az egyik legnagyobb szabálytalanság –, hogy kiütöd, akik haladnak a pályán. Amúgy szerintem már ott, annál az ütközésnél vége volt a versenyemnek, mert ott eltört a bal hátsó rugó, de utána még továbbmentünk, mert láttam, hogy a negyedik hely környékén vagyok, és akkor utána megint kilökik egymást és nem lehet kikerülni őket, aztán meg persze engem kennek fel a falra, úgyhogy majdnem felborulok. És nézd meg az autót, hogy néz ki, nem tudom, hogy ebből holnap lesz-e verseny” – mondta el Norbi a Hungaroring Facebook-oldalának.

Az újraindított versenyen így háromszoros Európa-bajnokunk már nem tudott rajthoz állni (ahogy például Jochen Hahn vagy Antonio Albacete sem). A győzelmet Adam Lacko húzta be. Az alábbi videóban a teljes futam visszanézhető, benne az elején az említett rajtkáosszal:

 

Újabb Formula-E csapatok mutatták meg Gen3-as festésüket

Kevéssel azok után, hogy leleplezték az elektromos széria versenygépének következő generációját, a csapatok közül többen is megmutatták, miként fog festeni a Gen3-as autó a saját festésükkel. Nemrégiben a Formula-E közösségi oldalain újabb érdekes poszt került fel, amiben további látványos fotókat osztottak meg a rajongókkal. A lapozható bejegyzésben a NIO, a DS TECHEETAH, és a Dragon-Penske dizájnjait tekinthetjük meg.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ABB Formula E (@fiaformulae) által megosztott bejegyzés

WTCR: Zengős autó az első sorban a Hungaroringen

Túlzás lenne azt állítani, hogy a hazai közönség szája íze szerint alakult a WTCR hungaroringi időmérője. Tassi Attila már a Q1-ben búcsúzott, így mindkét vasárnapi versenynek a 14. rajtkockából vághat neki az Engstler Hondával. Nagy Dániel ugyan továbbjutott a Q2-be, de ott hamar kiszállt a küzdelemből: az első kanyarban a falba csúszott a Zengő Cuprával, így ő pedig a 12. rajtpozíciót fogja elfoglalni. Michelisz Norbert a hetedik helyet csípte el a BRC Hyundaijal, de mivel a 2019-es bajnok még hathelyes rajtbüntetést hozott magával Pau-ból, ez az első futamra egy 13. rajthelyet jelent neki – igaz, a fordított rajtrácsos viadalon viszont a negyedik kockából fog indulni. A legjobb starthelyet a Zengő Motorsport másik versenyzője, Rob Huff szerezte meg, aki a kilencedik időt megfutva a második kockából, azaz az első sorból vághat majd neki a második futamnak.

Ami a többieket illeti: a legjobb ötöt felvonultató Q3-ba két Audi, valamint egy-egy Honda, Hyundai és Lynk & Co jutott be. A pole-pozíciót végül Michelisz hyundaios csapattársa, Mikel Azcona szerezte meg, bő egy tizeddel megelőzve Nathanael Berthont. A címvédő Yann Ehrlacher lett a harmadik, megelőzve Esteban Guerrierit és Gilles Magnust. A bajnokságot a hétvége előtt vezető Nestor Girolami már a Q2-ben kiesett a nyolcadik helyen, míg a fordított pole-t Santiago Urrutia zsebelte be. A Túraautó-világkupa futamai vasárnap 11:20-kor és 16:45-kor startolnak.

huff-wtcr-hring-kvali

Kit választ a Ducati, hova tart Pol Espargaro, Rins és Oliveira? Maximális fordulaton a MotoGP pilótakeringője!

A Suzuki kiszállása és az RNF márkaváltása alaposan megkavarta a paklit a MotoGP versenyzői piacán, így a Formula Motocast friss adásában összeszedtük a legfrissebb pletykákat, fejleményeket és forgatókönyveket. Azóta az első dominó már le is dőlt Jack Miller KTM-hez igazolásával, de rengeteg motoros sorsa és csapatfelállás kérdőjeles még – de persze híresztelések szinte mindenkivel kapcsolatban vannak. A vonatkozó részt 30:26-tól hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

15 percet csúszik az időmérő edzés Bakuban

A harmadik szabadedzés csúszása miatt negyedórával később kezdődik meg szombat délután a kvalifikáció Azerbajdzsánban. A bakui hétvége utolsó gyakorlása 15 perces késéssel indult, miután a Formula-2 sprintfutamán történt incidensek miatt a pálya egyes részei javításra szorultak. Ezek után az FIA részéről az a döntés született, hogy az időmérőt is csúsztatják, a sportszabályzat 39.1. cikkének b) pontjára hivatkozva, mely többek között azt is kimondja, hogy a sprintfutamos hétvégék kivételével az időmérő edzés és az FP3 között legalább két órának kell eltelnie.

Vesti a karrierje első F2-es győzelmét jegyezte Bakuban

Frederik Vesti már a rajtnál megelőzte a pole-ból induló Jake Hughest a szombati F2-es futamon, de egy hiba után visszacsúszott a harmadik helyre, onnan kellett támadnia, Hughest sikerült ismét maga mögé utasítania egy gyönyörű megmozdulással, majd elindult Daruvala után, akivel nem bírt egészen a második biztonsági autós fázisig - itt Daruvala hibázott, Vesti lecsapott a lehetőségre, átvette a vezetést és be is hozta az ART autóját az első helyen. Az újonc dán ezzel karrierje első F2-es győzelmét aratta.

Daruvala lett a második, Liam Lawson hiába támadta, megelőzni már nem tudta, így neki be kellett érnie a dobogó alsó fokával. Marcus Armstrongé a negyedik hely, a bajnokságot vezető Felipe Drugovich pedig az ötödik pozícióban ért célba.

-03322007_023

fotó: dppi

Fölényes győzelemmel kezdett a Hungaroringen Kiss Norbert

A hétvégi Super Racing Festival egyik fő eseménye a Kamion-Európa-bajnokság idei második fordulója, s ahogy arra a misanói nyitány alapján számítani lehetett, Kiss Norbert dominál eddig a mogyoródi pályán. Az első időmérőt már péntek délután megtartották a kamionosok számára, ahol a Révész Racing pilótája csaknem hét tizedmásodperces előnnyel zsebelte be a rajtelsőséget.

Szombat késő délelőtt pedig mindezt könnyed győzelemre váltotta Kiss Norbi az első futamon: a háromszoros Európa-bajnok megőrizte a vezetést a startnál, onnan kezdve folyamatosan növelte a fórját, s végül több mint kilenc másodperces (!) különbséggel nyert. A dobogóra Sascha Lenz és Jochen Hahn állhatott még fel. Folytatás este 19 órakor a fordított rajtrácsos második versennyel.

kiss-norbert-hungaroring-1

Ukrán születésű nő lett az FIA egyenlőségért felelős tanácsadója

Tanya Kutsenkót nevezte ki az FIA az egyenlőségért és sokszínűségért felelős tanácsadóvá. Az ukrajnai születésű hölgynek nagy tapasztalata van a nemzetközi motorsportok terén, szinten minden kontinensen dolgozott már ezen a területen, az FIA pedig motorsport-stratégiát szeretne létrehozni az említett témákban - ezért felel majd Kutsenko. 

pf1

fotó: Tanya Kutsenko Instagram