DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. június 9. péntek

Leclerc ziccert hibázott, Sainz kisebb sérülést szedett össze az F1-esek focimeccsén – videó

Évről évre hagyomány a Formula-1-es Monacói Nagydíj előtt, hogy jótékonysági futballmérkőzést rendeznek a pilóták és egyéb világsztárok részvételével. Kedden került sor erre, a pályán láthattuk a Ferrari mindkét pilótáját, Charles Leclerc-t és Carlos Sainzt, valamint többek között Fernando Alonsót és Pierre Gaslyt, sőt még az F1-vezérigazgató Stefano Domenicali is a csapat tagja volt, míg a túloldalon a sztárok között feltűnt Novak Djokovic teniszező és kissé furcsa módon Danyiil Kvjat is.

A mérkőzést végül 4-3-ra a pilóták csapata nyerte, de születhetett volna több gól is, Leclerc ugyanis – aki egy ízben arcra is esett – egy Sainz által előkészített ziccert hibázott el, amikor a kapusba rúgta a labdát (lásd a lenti videón). Sainzt amúgy nagyjából egy óra elteltével le kellett cserélni, s a közvetítésben látszott, hogy ápolni kell a jobb lábát. Állítólag azonban a sérülés nem komoly: Giuliano Duchessa F1-es újságíró információi szerint csupán enyhe zúzódásról van szó, így nincs veszélyben a ferraris spanyol monacói indulása.

Ismertette a Pirelli az F1-es Magyar Nagydíj előtti futamok gumikiosztását

Közzétette a következő három versenyre szánt gumikiosztását a Pirelli. A jövő hétvégi Kanadai Nagydíjon, valamint az idei második sprintnek otthont adó Osztrák Nagydíjon egyaránt a három leglágyabb keverék, azaz a C3-as, a C4-es és a C5-ös abroncs lesz használatban, míg a Brit Nagydíjra a C1–C2–C3 kombinációt viszi az olasz gumigyártó. Nevében tehát mindhárom futam kiosztása megegyezik a tavalyival, bár Silverstone esetén a legkeményebbnek számító C1 nem egyezik meg az előző évivel, az egy új keverék a C0-ssá átnevezett (és idén még egyébként nem látott) és a C2-es opció között. A silverstone-i hétvégével kapcsolatban pedig a mostani közlemény is megerősíti, hogy oda már az új szerkezetű abroncsokat viszi majd a Pirelli, amelyet a csapatok a barcelonai pénteki szabadedzéseken tesztelhettek legutóbb.

f1-pirelli_1

fotó: DPPI

A Hungaroringen tesztel a McLarennel az IndyCar bajnoki éllovasa

Háromnapos tesztet teljesít az F1-es Magyar Nagydíjnak otthont adó pályán a McLaren: míg szerdán újonc Formula-1-es pilótájuk, Oscar Piastri körözött Mogyoródon, ma Alex Palou volt soron (pénteken pedig Oliver Turvey kap majd lehetőséget). Palou helyzete érdekes, mivel bár az IndyCarban a Chip Ganassi színeiben versenyez – és vezeti az összetett tabellát –, a McLaren pilótaprogramjához is tartozik, sőt csak egy jogi hercehurca után dőlt el tavaly, hogy 2023-ban már nem náluk indul a tengerentúli szériában. A spanyol pilóta, akárcsak előző nap Piastri, a 2021-es F1-es géppel, az MCL35M-mel köröz a Hungaroringen.

Erdőtűz fenyegeti az F1-es Kanadai Nagydíjat?

Felmerült a lehetőség, hogy veszélybe kerülhet a Kanadai Nagydíj: terjednek az erdőtüzek Kanadában. Országszerte négyszáz, Quebec megyében pedig százötven tűz tombol, emiatt füstös, szmogos a levegő Kanada nagyvárosaiban, illetve az USA északi részében: New Yorkban és Philadelphiában baseball-meccseket halasztottak el emiatt, és a levegő szennyezettsége miatt maszkot kell hordani ebben a régióban.

Torontóban arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak az otthonaikban.

Jelen pillanatban nincs arra utaló jel, hogy a montreali F1-es hétvégét befolyásolná mindez, de a következő egy hétben még változhat a helyzet: erre az időszakra egyébként esőt jósolnak a város környékére.

FRISSÍTÉS: Csütörtökön az F1 egyik szóvivője is arról tájékoztatott, hogy a verseny nincs veszélyben, és biztosították őket a releváns információk, hogy a helyzet más Montrealban, mint más térségekben, s a levegő minősége is jó a pálya környékén.

f1-canada-montreal

fotó: dppi

Mikor lesz a Kanadai Nagydíj? Itt tart most az F1-es versenynaptár

Jövő hétvégén folytatódik az F1-es szezon: a mezőny a Kanadai Nagydíjon találkozik majd. Nem lesz sem sprint, sem más különleges esemény, simán június 16-17-18-án, péntek-szombat-vasárnap rendezik a szabadedzéseket, az időmérőt és a futamot. A pontos menetrenddel és a tv-közvetítésekkel a jövő hét elején jelentkezünk.

Ez lesz az idei bajnokság nyolcadik állomása Kína és Imola törlése után, majd egy üres hétvége követi, mielőtt elszabadul az európai F1-es július, amikor öt hétvége alatt négy versenyt rendeznek, köztük a Magyar Nagydíjjal. Eddig csak két (és fél, ha Bakut annak számítjuk) európai versenyhétvégét rendeztek, az előző két alkalommal Monacóban és Barcelonában feszültek egymásnak a csapatok, Kanada után viszont zsinórban hat európai helyszín következik, mielőtt szeptember 17-én Szingapúr újra másik kontinensre vezényli a résztvevőket. 

A szeptember 3-ai Olasz Nagydíjjal egyébként le is zárul az európai szezon, a hátralévő időben már csak más időzónában rendeznek versenyt, köztük zsinórban négyet az amerikai kontinensen.

Az idei F1-es versenynaptár ezen a linken megtekinthető!

f1-canada-verstappen

fotó: dppi

„Ne amerikanizálják Le Mans-t” – a művi biztonsági autós szabály ellen tiltakozik a Toyota

A 2023-as Le Mans-i 24 órás verseny előtt új szabályt vezettek be: a szokásos három biztonsági autó közül kettő kiáll az újraindítás előtt, és egyetlen felvezető jármű gyűjti össze a mezőnyt. Ezt követően a safety car mögött, de kategóriájuk éllovasa előtt elhelyezkedő autók megelőzhetik a biztonsági autót és felzárkózhatnak a sor végére. Ezután, még az újraindítás előtt egy újabb utasítással elkülönítik a Hypercar, LMP2 és GT Am autóinak csoportját, hogy a kategóriák ne keveredjenek egymással. Az új szabályok az IMSA-ra emlékezetnek – amit a Toyota technikai igazgatója, Pascal Vasselon nem üdvözöl.

„Az új biztonsági autós szabály a szemünkben nincs összhangban Le Mans szellemével. Ezt a versenyt éppen az ilyen műviség ellenkezője tette nagyszerűvé. Most viszont ha elrontod a kiállást, hibázol a stratégiában, az nem számít, majd a biztonsági autó helyreállít mindent” – mondta a Motorsport.com-nak Vasselon. „Súlyos elvi dologról beszélünk: ez egy nagy lépés Le Mans amerikanizációja felé, véleményünk szerint pedig nem szabad Le Mans-t amerikanizálni, mert az már nem Le Mans.”

Vasselon a daytonai 24 órást hozta fel: a floridai klasszikusan tendenciává vált, hogy az első 22 órának nincs tétje, a verseny az utolsó két órában dől el. Ez várható Le Mans-ban is – az eddigi megszokott tendencia helyett, hogy aki győzni akart, annak az elejétől fogva oda kellett lépnie.

Letiltották a képernyőről a szexistán viccelődő F1-es kommentátorokat

Az olasz Sky Sports két kommentátora, Matteo Bobbi és Davide Valsecchi – az egykori GP2-es bajnok – egy tréfának szánt, de rosszul elsült párbeszéd miatt került bajba a Spanyol Nagydíj után. A verseny levezetése során a stúdióból bejelentkező Bobbi a háttérben látható nőre mutatott, és „fejlesztési csomag” jelzővel hivatkozott rá. Erre a pályán levő Valsecchi – aki mellett egy női kolléga állt – azzal replikázott, hogy „azt mondták, nem tesztelhetem.” A kolléganőjük, Federica Masolin ekkor azt kérte, kapcsoljanak át az interjúkra.

Később egy nézői hozzászólás érkezett az esetre vonatkozóan, amire Bobbi azzal reagált, a felesége otthon el fogja verni, Valsecchi pedig arról is beszélt, két szemműtéte volt már, mert „gyerekkorom óta rontja a látásom az ilyen.”

A hírek szerint a Sky ideiglenesen felfüggesztette a két kommentátort, a Kanadai Nagydíjon nem lesznek képernyőn. Mindketten bocsánatot kértek a közösségi médiában. „A verseny után ízléstelen viccelődésbe bonyolódtam, illetlen és tisztelettelen szavakat használtam, holott én nem vagyok ilyen. Ezért szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akik sértve érzik magukat, a nőktől és a Skytól, őszintén” – írta Valsecchi.

Stella: Bizonyítanunk kell Norrisnak

Lando Norrist 2025 végéig köti szerződést a McLarenhez, s ha a McLaren nem lesz képes győztes kaliberű autót adni a brit tehetségnek, akkor az egyik legkelendőbb személyisége lesz az átigazolási piacnak a wokingiaknál 2019 óta versenyző brit.

Andrea Stella, a csapatfőnök nyilatkozott a Racernek Norris beléjük vetett bizalmáról: "Lando óriási bizalmat feketett belénk, mikor aláírt egy ennyire hosszútávú szerződést egy olyan időszakban, amikor nem tudtuk neki garantálni a sikert. Szóval ő nagyon erősen hisz és bízik bennünk, nekünk pedig bizonyítanunk kell, hogy jó helyre fektette be a bizalmát."

Le Mans: Dupla Ferrari-vezetés, nyolc tizeden belül a top 8 az első időmérőn

Szerdán az első szabadedzéssel és az első időmérővel megkezdődött a centenáriumát ünneplő Le Mans-i 24 órás autóverseny hivatalos programja. A piros zászlóval többször is megszakított kvalifikáció arról volt hivatott dönteni, hogy mely nyolc egység jut be a legjobb rajthelyekről döntő csütörtöki Hyperpole-ba. A Hypercar kategória szoros küzdelmet hozott, az első nyolc helyezett nyolc tizedmásodpercen belül végzett egymáshoz képest. Az élen a két Ferrari zárt: a leggyorsabb az #50-es Ferrari volt Antonio Fuocóval a volánnál, két tizedet kiosztva a márkatárs #51-es egységnek és Alessandro Pier Guidinak. A WEC-szezon eddigi három futamát behúzó Toyoták a harmadik-negyedik helyet hozták el, majd jött két Porsche – az #5-ös és a csak Le Mans-ban induló #75-ös –, valamint két Cadillac. Kiesett viszont a #6-os Porsche, a több mint két másodperces hátrányban lévő Peugeot-k, a bő három szekundumos lemaradással záró Glickenhausok, a négy és fél másodperccel lassabb Vanwall, valamint a műszaki gondok miatt mért kör nélkül záró Jota Porsche.

A Jota azzal vigasztalódhatott, hogy az LMP2-ben viszont ők voltak a leggyorsabbak – igaz, ott még szorosabb volt a versenyfutás, hiszen Pietro Fittipaldi mindössze két ezreddel (!) előzte a #41-es WRT, de a #63-as Prema és a #48-as Idec Sport is még egy tizeden belül volt. Elhullott viszont néhány nagyágyú is, beleértve a United Autosport két egységét, a #31-es WRT-t és az időmérő elején balesetbe is keveredő Alpine-t. A GTE Amban is kettős Ferrari-vezetéssel zárult a tréning: a legjobb időt a #83-as egység repesztette, míg a harmadik helyet a sokáig szerelt Corvette hozta el. Ami pedig az 56-os garázs projekt keretein belül induló NASCAR-autót illeti: a GT-ket négy másodperccel megelőzve a 38. helyen zárt a Jenson Button, Mike Rockenfeller, Jimmie Johnson trió.

A Le Mans-i program éles része csütörtökön 20 órakor folytatódik a Hyperpole-lal (előtte rendeznek még két edzést), maga a verseny pedig szombaton 16 órakor startol, amelyről a Formula.hu élő percről percre szöveges közvetítés formájában fog tudósítani!

wec-lm24-fuoco-ferrari

fotó: DPPI

 

Hill: Mókás szezon, egylábú Ferrari

Bakuban még a Ferrari, Miamiban és Monacóban az Aston Martin, Barcelonában pedig a Mercedes volt a második erő – kíváncsian figyeli a csata további alakulását az 1996-os világbajnok, Damon Hill is.

„Mókás ez a szezon bizonyos tekintetben, mert a csapatok formája nagyon eltérő egyik pályáról a másikra. Leszámítva persze a Red Bullt, akik minden pályán jól mennek” – fejtegette a Sky Sports adásában Hill. „Barcelona után sem mondhatjuk azt, hogy mostantól ez a papírforma a szezon hátralevő részére. Kanada is eltérő pálya lesz, akárcsak Silverstone. Változások lesznek a mezőnyben.”

Az állandóan változó erőviszonyok mellett egy dolog nem változik: a Ferrarival mindig történik valami. „Mit lehetne elmondani a Ferrariról? Ha az egyik versenyző jól megy, akkor a másik nem. Mintha egy lábon járnának. Úgy néz ki, valamilyen probléma mindig van velük.”

Újabb ex-F1-es debütál a NASCAR-ban

Számos korábbi Formula-1-es versenyző feltűnt a NASCAR Cup Series mezőnyében az elmúlt másfél évben, név szerint Kimi Raikkönen, Jenson Button, Jacques Villeneuve és Danyiil Kvjat. Most ötödikként Kamui Kobayashi csatlakozik hozzájuk: a Japán Nagydíj egykori dobogósa a 23XI Racing – Denny Hamlin és a kosárlabda-legenda Michael Jordan közös csapata – színeiben szerepel Indianapolisban.

Kobayashi Toyotával áll rajthoz, mondhatni, természetesen: a japán nem csupán a márka WEC-csapatának tagja, kétszeres világbajnok és jelenleg összetett második a Hypercar kategóriában, de aktív versenyzőként a gárda csapatfőnöke is.

Ugyanezen a versenyen indul a Rick Ware Racinggel a három idei fordulón szereplő 2009-es világbajnok Jenson Button – ő és Kobayashi utoljára nem az F1-ben voltak ellenfelek, hanem a WEC-ben és a japán Super GT-ben, ahol 2018-ban indultak együtt.

Egy híján visszatérnek a sérültek a MotoGP Olasz Nagydíján

A hétvégén csaknem egy hónapos szünet után folytatódik a MotoGP 2023-as idénye, a szokatlanul hosszú tavasz végi pihenő pedig jó lehetőséget kínált arra, hogy a sérültek felépüljenek. Egy kivétellel ez mindenkinek sikerült is: egyedül Pol Espargaro nem kísérel meg rajthoz állni Mugellóban. A még az évadnyitó portimaói hétvége péntekjén súlyos sérüléseket szenvedő spanyol ugyan eredetileg indulni akart az Olasz GP-n, de a Gas Gas Tech3 közlése szerint még kezelésre szorul egy ödéma a csigolyája körül, így továbbra is Jonas Folger helyettesíti majd őt.

Rajthoz próbál állni ugyanakkor az idén már kétszer is megsérült Miguel Oliveira – annak ellenére, hogy nemrég még bizonytalan volt a válla állapota. Ugyancsak visszatérhet az RNF Aprilia másik motorosa, a Francia Nagydíjtól végül az előtte végrehajtott arm-pump műtét miatt visszalépő Raul Fernandez: rá és a portugálra is vár még majd a csütörtöki orvosi vizsgálat. Emellett pedig ott lesz a mezőnyben Enea Bastianini is: a ducatis egyszer már megpróbált visszatérni a Portugál Nagydíjon elszenvedett vállsérüléséből, ám Jerezben végül még korainak bizonyult mindez, viszont nemrég épp Mugellóban körözött egy Panigale V4 S-sel, amelynek nyergében jól érezte magát.

bastianini-motogp-ducati

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Piastri a Hungaroringen tesztel a McLarennel

Rövid posztban számolt be róla a McLaren, hogy másfél hónappal az F1-es Magyar Nagydíj előtt a Hungaroringen tesztel egyik versenyzőjük, Oscar Piastri. Mint írják, az újonc ausztrál az MCL35M-et, azaz a 2021-es versenygépet viszi pályára a mogyoródi helyszínen (a szabályok csak minimum kétéves technikával teszik lehetővé a tesztelést a csapatok számára).

Videó: Mick Schumacher újra F1-es autóban

Mint arról beszámoltunk, Mick Schumacher vezetheti a Mercedest a barcelonai Pirelli-gumiteszt második, szerdai napján. A csapat egy rövid videót is feltöltött a jeles alkalomból, ahogy a német először gurul pályára a W14-essel, s így édesapja, a hétszeres világbajnok Michael után bő tíz évvel ismét egy Schumacher vezet egy F1-es Mercedest:

 

Schumacher télen csatlakozott a Mercedeshez teszt- és tartalékpilótaként, s eddig a szimulátorból segítette az istálló munkáját, amely kapcsán Lewis Hamiltonék a hétvégi dupla dobogó után különösen meg is dicsérték őt.

„Nem tudtuk életben tartani őket” – brutális gumikopás kínozza a Haast

Nem először láthattuk azt a trendet kirajzolódni a 2023-as F1-es szezonban, hogy a Haas viszonylag versenyképes a középmezőnyben az időmérőn, a futamon mégis elsüllyednek. Ezt a Spanyol Nagydíjon Nico Hülkenberg prezentálta remekül, aki miután Q3-ba jutott és a hetedik helyről startolhatott, mindössze a 15. pozícióban látta meg a kockás zászlót. Ő és a 17. helyen záró Kevin Magnussen a borzalmas gumikezelést emelte ki fő okként:

„Kemény, nehéz. Sajnos túlságosan jelentős volt a gumikopásunk, emiatt háromkiállásos versenyt kellett teljesítenünk, míg szerintem a riválisaink kétszer álltak ki, mégis hasonló volt a tempónk. Elsőre úgy tűnik, egy körön versenyképesek vagyunk, de a hosszú etapokon vár még ránk házi feladat” – fogalmazott Hülkenberg, míg Magnussen a következőket mondta: „Minden etap elején versenyképesek voltunk, de nagyon gyorsan elkoptak az abroncsaink, ezért háromszor kellett kiállnunk, ami nem volt optimális.”

A csapatvezető Günther Steiner is ugyanezt a problémát emelte ki: „Meglehetősen csalódáskeltő az eredmény, egyszerűen nem tudtuk életben tartani a gumikat. Eggyel többször álltunk ki, mint mindenki más, de ha nem tettünk volna így, akkor is lassabbak lettünk volna és ugyanott végzünk. Vissza kell mennünk a tervezőasztalhoz és megoldást találnunk a gumikopásunkra.”

f1-haas-barcelona-pit

Leclerc volt a gyorsabb és a szorgalmasabb a Pirelli-teszt első napján

Kedden és szerdán kulcsfontosságú gumitesztet tart a Pirelli a múlt hétvégi Spanyol Nagydíj helyszínén, a Circuit de Catalunya pályán, ugyanis ezt követően születhet meg a végső döntés annak kapcsán, hogy 2024-re a terveknek megfelelően betiltsák-e a gumimelegítő paplanokat. A Ferrari és a Mercedes részvételével zajló gyakorláson már az ennek megfelelően fejlesztett prototípus abroncsokat próbálgatják a pilóták. Kedden Charles Leclerc és George Russell ült volán mögé, kettejük közül pedig a ferraris volt a gyorsabb és a szorgosabb is: a monacói 167 kört tett meg a barcelonai pályán, s ez alatt 1:18,197 volt a legjobbja a Pirelli tájékoztatása szerint, míg a mercedeses brit 151 körig és 1:18,400-ig jutott.

A szerdai nap más szempontból is jelentőséggel bír majd, hiszen a Mercedest ekkor már Mick Schumacher fogja vezetni: a német először ülhet be a csapat igazi versenyautójába, amióta leigazolták teszt- és tartalékversenyzőnek.

Ralf Schumacher: Mick határozza meg a Mercedes fejlesztési irányát

A Spanyol Nagydíj után Lewis Hamilton és George Russell is kiemelte: a Mercedes hétvégi teljesítményében a tartalék- és fejlesztőpilótának, Mick Schumachernek is szerves szerepe volt, a pénteki szabadedzések után ugyanis éjszakába nyúlóan tesztelt a csapat brackley-i szimulátorában, és segített megtalálni a szombaton már jól működő beállításokat.

Az F1-es médiában előszeretettel szereplő nagybácsi, Ralf Schumacher azonban ezen is túlmutatott: ő arról beszélt, unokaöccsének jelentős szerepe van a W14 fejlesztési irányának kijelölésében.

„Szimulátorban végzett munkáját Hamilton kimondottan dicsérte Barcelonában. Örülök Micknek. Ő hozza meg a döntéseket a mérnökökkel együtt a szimulátorban az autó fejlesztését és beállítását illetően, ezért Hamiltonnak és Russellnek bíznia kell benne. Ha beválik, akkor fontos részévé válik a csapatnak és így is tekintenek rá. Mick dönti el, milyen irányba menjen el az autó fejlesztése, visszajelzése rendkívül fontos a csapat számára” – mondta Ralf Schumacher a német Skynak.

107 előzés történt a Spanyol Nagydíjon

Jelentősen megnőtt a pályán történt előzések száma Barcelonában, amely általában nem a körömlerágós futamokról ismert. Való igazi, az idei verseny sem volt az, az Autosport statisztikái szerint mégis 107 pozíciócsere történt vasárnap, ami jelentős emelkedés a 2022-es 75-höz képest, nem beszélve a 2021-es 51-höz és 2020-as csupán 32-höz viszonyítva.

A pálya végi sikánt éppen az előzések érdekében vették ki, így a pálya már egy közepesen és egy nagyon gyors jobbkanyarral végződik. Bár ezek közvetlenül nem segítették az előzések számát, közvetve igen: az új vonalvezetéssel a pálya sokkal jobban igénybe vett az abroncsokat, különösen a bal elsőt. Ez nagyobb fokú gumihasználatot, több kiállást és taktikai sokszínűséget eredményezett – az ebből fakadó autók közti gumielőny és -hátrány pedig előzéseket.

„Az F1 egy vicc” – beszólt az IndyCar címvédője

Több korábbi Formula-1-es pilóta, aki az IndyCarban kötött ki, kiemelte a tengerentúli széria versenyképes környezetét: elmondásuk szerint a technikai egyenlősége révén szinte bárki odaérhet akár a dobogóért folyó küzdelembe. Ezzel szemben az F1-ben sokkal nagyobb jelentősége van az autónak, idén pedig különösen frusztráló lehet a semleges nézőknek a Red Bull egyeduralma: eddig hétből hét nagydíjat nyertek az energiaitalosok. Will Power, az IndyCar regnáló bajnoka is emiatt szólt be az F1-nek, egyúttal sajnálatát fejezte ki az ott szereplő versenyzők felé:

„Lenyűgöző a mezőny, a legkeményebb a világon, és ezt tudniuk kell az embereknek, főleg a Formula-1-gyel összevetve” – mondta a detroiti hétvégén az IndyCarról Power. „A Formula-1 egy vicc a versenyzést illetően, de nem az a pilótákat tekintve. Bámulatos versenyzőik vannak, és sajnálom őket, hogy nem élhetik át azt az élvezetet, amit mi az itteni versenyzéssel, mert ez a csúcsszintje az együléses autósportnak. Úgy vélem, a Formula-1 sokkal jobb lenne, ha hasonló formulája lenne, mint az IndyCarnak. Imádom a technológiai és a gyártói oldalát, tényleg elképesztő, de mint néző… mennyire klassz lenne, ha mindenkinek Red Bullja lenne? Így egyszerűen tudjuk, hogy Max megnyeri az összes futamot, hacsak nem siklik valami félre. Képzeljük el, hogy mondjuk újoncként valaki versenyt nyerhetne. Szerintem klassz lenne ezt látni. De tudjuk, hogy ez sosem fog megtörténni, ismerve az ottani politikát.”

will-power

„Nem történt semmi dráma, élveztem” – Ocon az Alonso-csatáról

Az előző két évben csapattársakként is több kemény összecsapást produkált a Fernando Alonso, Esteban Ocon páros, s ennek emléke sejlett fel az F1-es Spanyol Nagydíj 51. körében is, amikor a francia keményen védekezett a kétszeres világbajnok ellen a célegyenesben, az utolsó pillanatban mozdulva jobbra. Ám míg kívülről agresszívnek tűnhetett Ocon manővere, Alonso nem látott benne semmi kivetnivalót: „Nem tudom, a tv-ben máshogy nézett-e ki. De megelőztem Zhout, Tsunodát és Estebant, és számomra mindegyik egyformának tűnt” – fogalmazott az Aston Martin pilótája.

Ocon szerint sem történt semmi extra: „Jót csatáztunk, élveztem ellene a versenyzést. Amint láttam, hogy ott van jobb oldalon, elvettem, mert tudtam, hogy nem fogom tudni magam mögött tartani. Két körön át sikerült, de aztán hagynom kellett. Teljesen normális csata volt, minden rendben volt, nem történt semmi dráma, jót versenyeztünk. Élveztem és még sok csatát fogok élvezni Fernandóval.”

f1-ocon-alonso-video

Padlólemez-sérülés hátráltatta Bottast a barcelonai F1-es futamon

Miközben Guanyu Zhou a kilencedik helye révén Ausztrália óta először szerzett pontot az Alfa Romeo a Formula-1-ben, Valtteri Bottas borzalmas Spanyol Nagydíjon van túl. A finn már a Q1-ben kiesett az időmérőn, majd a versenyen az utolsó előtti, 19. pozícióban szelte át a kockás zászlót. Bottas már a leintés után is egyből utalt rá, hogy valami nem stimmelhetett az autójával, mert több mint egy másodperccel volt lassabb a vártnál és folyamatosan csúszkált, később pedig a vizsgálatok megerősítették ezt a gyanúját:

„Sérülést találtunk a padlólemezen, valószínűleg a verseny elején szedhettem össze törmeléket, s ez igen jelentős teljesítménybe került. Ennek eredményeképp egyszerűen hiányzott a tempóm, senkivel nem tudtam harcolni, így elég hosszú futam volt számomra. De tudom, hogy magunk mögött tudjuk hagyni ezt a versenyt és hamar visszatérhetünk a helyes útra Montrealban” – fogalmazott Bottas, aki természetesen egyúttal gratulált Zhou pontjaihoz, ami szerinte bizonyíték az Alfa Romeo remek munkájára a gyárban és a pályán egyaránt.

f1-bottas-alfa-barcelona

fotó: DPPI