DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 8. kedd

Újra csigolyatörést okozott a hurkakerékvető

A hurkakerékvetők használata már korábban is heves vitákat vetett fel a formulaautókkal való versenyzés világában, most pedig újabb sérülést okozott az említett pályaelem. Az olasz F4-es bajnokság mellett, ahol volt egy csúnya rajtbaleset, az Alpine regionális Európa-bajnokságának aktuális fordulóját is Imolában rendezték, ahol az RPM versenyzője, Adam Fritzgerald a kavicságyban landolt, ami gyakorlatilag véget is vettt a versenynek.

A közvetítésben nem is mutatták meg, hogy mi is történt pontosan, ám a csapat nem sokkal később felháborodott bejegyzésben reagált a történtekre a közösségi oldalakon, mondván egy hurkakerékvető repítette meg úgy Fitzgerald autóját, hogy az felborult, aminek következtében három csigolyája is eltörött a piótának. Azóta a csapat egyik képviselője megerősítette a csigolyatörést, hozzátéve, hogy nem történt ennél súlyosabb gerincsérülés szerencsére. A levélben feltették a költői kérdést:"Mikor látjuk már be, hogy a hurkáknak semmi keresnivalójuk a formulaautózás világában?"

A hurkakerékvetők nem először okoznak gondot, elég csak Alex Peroni 2019-es esetére gondolni, amikor a Parabolicában repült el irreális módon az olasz versenyző, ő akkor egy törött csigolyával megúszta, de a tavalyi F2-es silverstone-i versenyen is hajmeresztő pillanatoknak lehettünk szemtanúi.

Alex Peroni balesete:

Dobogóval tért vissza a nemzetközi versenyzéshez Nyikita Mazepin

Egy év óta először szerepelt Oroszországon kívül autóversenyen az ex-F1-es Nyikita Mazepin. Az orosz versenyző az ázsiai Le Mans-szériába nevezett be a 99 Racing csapatával. A rövidke bajnokság két egymást követő hétvégét ölel fel, február 11-12-én Dubajban tartották az első fordulót, 18-19-én pedig Abu Dhabiban zárul a sorozat, mindkét hétvégén két négyórás futammal.

Mazepin két csapattársa eredetileg Felix Porteiro és Ben Barnicoat lett volna, de előbbi helyére Goncalo Gomes érkezett, utóbbit pedig a 2016-os Le Mans-győztes, Neel Jani váltotta az LMP2-es Orecában. Bár csak nyolcadik helyről startoltak, a leintés előtt 80 perccel Mazepin vezette az első futamot, végül az egység tizedekre a második helytől a dobogó alsó fokán végzett. A második futamot hatodik pozícióban zárták, így ötödik helyen állnak az LMP2-es értékelésben. A kategória győztese automatikusan indulhat a Le Mans-i 24 óráson – kivéve, ha Mazepin lesz az, aki jelenleg ki van tiltva az Európai Unióból.

Az LMP2-es csúcskategória mezőnyében indult a Formula-3-ban két szezont töltő Tóth László is, aki az ARC Bratislavával hetedik és kilencedik helyet ért el.

Meg is mutatta a valódi FW45-öt a Williams, meg nem is

Pontosan egy hete, február 6-án mutatta be 2023-as F1-es autójának festését a Williams. A csapat a mai napon pályára is gurul az új autóval Silverstone-ban, ám mielőtt ezt megtették volna, közzétettek néhány képet a hivatalos oldalukon az FW45-ről. Illetve csak renderelt képeket, amiken minden bizonnyal még bőven vannak eltitkolt részletek, mindenesetre az alábbi képre kattintva láthattok néhány fotót a Williams által leleplezettnek titulált új autóról.

Itt követhetitek majd élőben a McLaren és az Aston Martin F1-es bemutatóját

Ahogy arról már korábban írtunk, hétfőn két csapat is megmutatja 2023-as versenygépét a rajongóknak. Előbb 18 órai kezdettel a McLaren rántja le a leplet 60. évfordulós autójáról, az MCL60-ról, melynek bemutatóját ide kattintva követhetitek élőben a YouTube-on. A csapat egyik versenyzője, Lando Norris már a bukósisakját is megmutatta az interneten. Ezt követően 20:00-tól az Aston Martin is életre hívja az AMR23-at, melyet szintén a legnépszerűbb videómegosztó oldalon lehet élőben nyomon követni.

 

Csütörtökig mindegyik F1-es autóról lehull a lepel, ma kettő is érkezik

Ezen a héten sem leszünk híján autóbemutatóknak, hiszen még a mezőny fele adós a 2023-as versenygépének felfedésével. Eddig - sorrendben - a Haas, a Red Bull, a Williams, az Alfa Romeo és az AlphaTauri festését mutatták be, a legtöbben pedig már be is járatták a 2023-as modelleket, a mai napon pedig előbb a McLaren (18:00-kor kezdődik a bemutató), majd az Aston Martin (20:00-tól) is bemutatkozik a nagyvilág számára. A hét további részében sem fogunk unatkozni, hiszen kedden a sokak által várt Ferrarit leplezik le (11:25), szerdán jön a Mercedes (10:15), csütörtökön pedig az Alpine (21:00) zárja a 2023-as bemutatók sorát.

Különleges sisakfestést használ idén Lando Norris

Bemutatta idei sisakdizájnját a McLaren fiatal pilótája. A 23 éves brit a közösségi oldalain mutatta meg követői számára a 2023-ban használatos festését, ami nem sokban különbözik attól, amit az előző esztendőben láthattunk sisakján, ám a fekete részek sokaknak szemet szúrhatnak. A legnagyobb különbséget ugyanis ezek jelentik, mivel nem festettek le minden felületet. Ez a hírek szerint a súlycsökkenést segítheti elő, Norris pedig csak „fedetlen karbonként” utalt rá a képekhez mellékelt leírásban.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

McLaren (@mclaren) által megosztott bejegyzés

Az Ausztrál Nagydíj lehet a kulcs Ricciardo jövőjét illetően

Az idei évre már nem maradt hely az F1-es rajtrácson Daniel Ricciardo számára, aki így 2023-ban a Red Bull tartalékosaként tevékenykedhet. A 33 esztendős versenyző nemrégiben elárulta, szeretné kiélvezni a szabadságát, karrierje további részéről pedig érzése szerint a nyár kezdetével hozhat döntést. Ezzel szemben most a Speedcafe által lehozott interjúban már arról beszélt, hogy hazája futamán biztosan jelen lesz, az ottani élmények pedig sokat segíthetnek neki a döntés meghozatalában.

„Valószínűleg a televízióban fogom nézni az első futamot. Ez lehet, elindít majd bennem valamit, de Melbourne lesz az első olyan hétvége, amelyen ott leszek. Úgy gondolom, hogy az ottani légkör, a zajok, a hangok és ennek az egésznek a hangulata valószínűleg megteszi majd a hatását. Akár úgy érzem, hogy izgatott vagyok és vissza szeretnék térni, akár nem. Most örülök annak, hogy egy kicsit még rajongó lehetek, a többit pedig majd meglátjuk, de azt hiszem, Melbourne vélhetőleg elég sokat fog mondani nekem” – idézte Ricciardo szavait a weboldal.  

Vasseur már most lenyűgözte a Ferrari munkatársait

Az olasz sajtóban időnként érdekes pletykák jelennek meg, most például a La Gazetta dello Sport weboldalán írtak arról, hogy a maranellóiak nemrégiben kinevezett csapatfőnöke, Frederic Vasseur már néhány hét alatt kivívta új kollégái tiszteletét. A lap úgy tudja, ezt főként munkamoráljával sikerült elérnie, mivel hetente legalább négyszer jár tanárhoz azért, hogy olaszul tanuljon, a csapat főhadiszállására pedig minden reggel nagyon korán, általában hét óra előtt érkezik meg és csak este fél nyolc vagy nyolc előtt távozik. Bár a Gazetta sokszor elég kritikusan viszonyul a Ferrarihoz, ezúttal arról írtak, hogy az istállónál visszatért a nyugalom és a rendezettség, amit Vasseur érdemének tulajdonítanak.  

Ebben az F1-es szerepben tudja elképzelni volt főnöke Vettelt

Kevesen gondolják, hogy Sebastian Vettel végleg távozott a Formula-1-ből, úgy vélik, a német valamilyen státuszban vissza fog térni a királykategóriába – legutóbb az merült fel, hogy mezőnyből való távozása ellenére is marad a versenyzői szövetség, a GPDA igazgatója. Volt csapatfőnöke, Christian Horner pedig így fejtegette a kilátásokat:

„Nem tudom elképzelni Sebet egy 9-től 5-ig tartó állásban, vagy hogy Angliába költözzön. Sok mindenhez akar kezdeni az életében, de tekintve, hogy a családjával is törődni akar, kicsit szabad szellemben áll ehhez” – vélekedett az AMuS-nak Horner. Korábban arról beszélt, Helmut Marko autósport-tanácsadói állásra is ideális jelölt lenne Vettel, most azonban másféle szerepben vizionálta.

„Vannak egyes dolgok az F1-ben a vezetésen kívül, melyeket ellentmondásosnak érzett, ez nyilvánvaló. Talán az F1-ben egy környezeti tanácsadói szerepet elvállalna, ehhez tudná használni szenvedélyét. De nagyon meglepődnék, ha egy csapat napi vezetésére vállalkozna.”

Fotó: DPPI

Russell: Senki sem emlékszik rá, hogy Lewis előtt végeztem

Egy interjúban 2022-es szezonja fő sikeréről kérdezték George Russellt. A fiatal brit a Sao Pauló-i Nagydíjon szerzett futamgyőzelmet említette, nem azt, hogy szezon végén két hellyel megelőzte a bajnokságban Lewis Hamiltont.

„Számomra ez a győzelem Brazíliában fontosabb volt, mint a pontverseny. Végső soron senki nem emlékszik arra, hogy legyőztem Lewist a pontok tekintetében. Csak negyedik helyen végeztem, a senki földjén” – mondta Russell az Auto Motor und Sportnak. Ezzel az állásponttal azért vitatkoznánk – elvégre ő maga gyakran emlékeztet nyilatkozataiban arra, a tabellán megelőzte a hétszeres világbajnokot, például abban a kontextusban, hogy más években ez a relatív eredmény vb-címet szokott érni.

Franz Tost az F1 második legrégebb óta szolgáló csapatfőnöke – mi a titka?

A 2023-as szezonra négy alakulatnál is kicserélődött a csapatfőnök, ennek következtében pedig figyelem terelődött azokra a vezetőkre, akik már régóta szolgálják csapatukat. A bemutatóját szombaton tartó AlphaTauri első embere, Franz Tost, a motorszállítóként ténykedő BMW korábbi F1-es műveleti igazgatója 2006 óta vezeti az istállót, mióta a gárda Toro Rosso néven megjelent a rajtrácson. Nála csak a testvércsapat, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szolgál régebb óta – egy évvel előtte kezdett, szintén az alakulat debütálásakor.

„Élvezem a munkám és szeretem a Formula-1-et” – adott választ Tost arra a kérdésre, mi hosszú csapatfőnökségnek titka. „De természetesen gondoskodni kell a sikerekről is, jó szezont kell teljesítenünk, ez a folytonosság titka. Máskülönben a csapatnak újraszervezésre lenne szüksége. Így működik ez ebben az üzletben.”

Bűnösnek találták a Brit Nagydíj tüntetőit, szabadságvesztés várhat rájuk

A 2022-es Brit Nagydíj első körében két eset is borzolta a kedélyeket: egyrészt a nagy rajtbaleset, amelynek elsősorban Guanyu Zhou volt elszenvedője, de számos más autó is érintett volt, másrészt az ezt követő incidens, amely során öt tüntető hatolt be a pályára és ültek le az aszfaltra a Wellington egyenesben. A piros zászló miatt az autók nem teljes sebességgel érkeztek, de a Just Stop Oil szervezet tüntetőinek tette rendkívül veszélyes volt mind rájuk, mind a versenyzőkre nézve.

A Northamptoni Koronabíróságon januárban kezdték meg az ügy tárgyalását. A vádlottak négy férfi és két nő: a 24 éves Emily Brocklebank, a 22 éves Alasdair Gibson, a 22 éves Louis McKechnie, a 40 éves Bethany Mogie és a 29 éves Joshua Smith hatoltak be a pályára. A 47 éves David Baldwint a parkolóban találták ragasztóval, kötözőkábelekkel és a Just Stop Oil molinójával, a férfi pedig kijelentette, ő is a többiekkel van.

A vádakat ugyan tagadták, de RacingNews365 beszámolója szesrint a bíróság végül bűnösnek találta őket. A tervek szerint március 31-én kerül sor a hivatalos ítélethirdetésre, és bár az még nem dőlt el, hogy mi lesz a büntetésük, de állítólag a szabadságvesztés is benne van a pakliban.

Videó: pályán az idei Alfa Romeo, így rajtol

Zajlanak a filmforgatási napok, az Alfa Romeo pedig egy újabb videót osztott meg róla: egy rajtot nézhetünk meg a bokszutca végéről. Egyre közelebb a szezonkezdet...

 

Nézd élőben az AlphaTauri F1-es autóbemutatóját!

Az anyaistállóhoz, a Red Bullhoz hasonlóan az AlphaTauri is New Yorkban mutatja be idei F1-es autóját, pontosabban annak 2023-as festését. A csapat a New York-i divathét keretein belül leplezi le az AT04-es dizájnját, és már csak a helyszín miatt sem számíthatunk a valódi autóra, csak az idei színekre. 

A bemutató magyar idő szerint 23:30-kor kezdődik, és a csapat Youtube-csatornáján, erre a linkre kattintva követhető!

pf1_34

Egyelőre nem ülteti autóba Schumachert a Mercedes

Miután a Haasnál nem maradt hely számára, a Mercedes teszt- és tartalékversenyzőjévé vált Mick Schumacher: ebben a szerepkörben jelen lesz az összes nagydíjhétvégén beugrásra készen, a versenyek között pedig elsősorban a szimulátoros munkájával fogja segíteni Lewis Hamiltonék és George Russellék munkáját.

Egyelőre azonban az nincs tervben, hogy igazi F1-es autóba is üljön a német: a Mercedes az Auto Motor und Sport érdeklődésére megerősítette, hogy Schumacher nem fog autóba ülni a két hét múlva esedékes bahreini előszezoni teszten. Ez persze érthető, hiszen mindössze az a három nap áll a csapatok és a versenyzők rendelkezésére a felkészülésre az évad előtt, ezért azt végig Hamilton és Russell kapja majd. Pedig egyébként Schumacher nemrég már az üléspróbán is átesett új munkaadójánál, ahogy a velük a német pilóta szolgálatairól megállapodó McLarennél is (akiknél szintén nem várható a szerepeltetése Bahreinben, hiszen ráadásul a wokingiaknál Oscar Piastri révén egy újonc az egyik versenyző).

f1-schumacher-mercedes-ulesproba

Videó: Mozgásban az idei F1-es Haas

Azok után, hogy szombat délelőtt a renderfotók után végre megosztottak egy képet az igazi 2023-as versenyautójukról, a Haas máris pályára vitte a VF-23-ast Silverstone-ban. Az amerikai alakulat filmes napot tart a brit helyszínen, így ők lettek a harmadik csapat az Alfa Romeo és a Red Bull pénteki bejáratása után, akik kigurultak az idei versenygépükkel. Íme, mozgásban Kevin Magnussen és Nico Hülkenberg idei masinája:

Ismét felújítási munkálatok zajlanak Spában – fotók

Nem állt meg az élen télen sem Spa-Francorchamps-ban: a pálya közösségi oldalaira feltöltött fotók tanúsága szerint javában zajlik a munka az F1-es Belga Nagydíjnak otthont adó helyszínen. A képek alapján főként az 1-es kanyar utáni lelátót újítják meg, amelyről a La Source mellett az Eau Rouge is jól látható a nézők számára.

A felújításnak alighanem köze van ahhoz, hogy Spa mindenképp meg akarja tartani a helyét a Formula-1-es versenynaptárban: a legendás és közkedvelt belga pályát már tavaly is a kikerülés veszélye fenyegette, s mivel Kyalami továbbra is pályázik a visszatérésre, ez továbbra is elmondható.

Formula-E: Evans nyerte a törölt köridők időmérőjét

A Formula-E hyderabadi versenyhétvégéjének időmérőjén rögtön a csoportkörben elvérzett mindkét világbajnoki esélyes: az autóját az első szabadedzésen csúnyán összetörő bajnoki éllovas Pascal Wehrlein, valamint üldözője, Jake Dennis is csoportja hatodik helyén végzett, így egymás mögül indulhatnak majd a futamon az ötödik-hatodik sorból. Az A csoportból Jake Hughes ment volna tovább első helyen a McLarennel, viszont két leggyorsabb köridejét törölték, hiszen nem töltötte le a minimum 100 másodpercet a boxban. A továbbjutók így Mitch Evans, Sacha Fenestraz, Sebastien Buemi és idén először Maximilian Günther voltak. A B csoportban René Rast McLarenje ment tovább elsőként, mögötte Jean-Eric Vergne, Sam Bird és Edoardo Mortara következett. 

A negyeddöntőkben Buemi és Evans simán múlták felül ellenfeleiket, Vergne pedig Bird pályaelhagyás miatt törölt idejének köszönhetően jutott a következő körbe. A franciának aztán az elődöntőben sem kellett megerőltetnie magát, hiszen a negyeddöntőben mind Rast, mind ellenfele, Mortara elhagyta a pályát, így a páros mindkét tagjának idejét törölték, most először nem volt továbbjutója egy negyeddöntős párharcnak. A döntőben végül Evans és az elődöntőjét bizarr módon egyedül is lefutó Vergne küzdöttek meg a pole-pozícióért, az új-zélandi pedig nagyon szoros csatában, két századdal utasította maga mögé a franciát, megszerezve ezzel a pole-pozíciót és az elsőségért járó három pontot. 

Az eltörölt köridők miatt felforgatott rajtrács első öt helyéről végül Evans, Vergne, Buemi, Fenestraz és Günther indulhat. A futam magyar idő szerint fél 11 után nem sokkal kezdődik.   

Így mutatna egy sisakon a BAR-Honda ikonikus festése

Fantáziadús fotókkal tele vannak a közösségi oldalak, az Instagramon pedig egyre több olyan kép lát napvilágot, amelyeken legendás F1-es dizájnok kerülnek fel a sisakokra. Ebből itt egy tökéletes példa ezúttal a JamieG18 néven alkotó tervezőtől, a British American Racing egykori emlékezetes festését gondolta újra, amit a csapat a 2000-es években alkalmazott.

Ha további ehhez hasonló tartalomakra vagytok kíváncsiak, akkor érdemes csatlakozni a Formula Retro nevű csoportunkhoz.  

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

JamieG18 Designs (@jamieg18.designs) által megosztott bejegyzés

Titokban a Red Bull is munkához látott Silverstone-ban

A kevés tesztlehetőség miatt felértékelődnek a szokásos filmforgatási napokon megtartott bejáratások. Pénteken az Alfa Romeo volt az első, amely pályára hajtott idei autójával, most pedig az is kiderült, hogy velük egyszerre Silverstone-ban az energiaitalosok is kihasználták a rendelkezésre álló lehetőséget. Erről a csapat csak egy sejtelmes videót töltött fel, ám a RacingNews365 információi szerint az RB19-est Max Verstappen és Sergio Perez is vezethette a Brit Nagydíjnak otthont adó helyszínen, ahol a Pirelli demóabroncsaival köröztek.

Hamilton már fiatalon is erősebbnek érezte magát a riválisainál

A hétszeres világbajnok az idei esztendőben már a 17. F1-es szezonját kezdheti meg, de ennek ellenére ugyanolyan éhes a sikerre, mint kezdeti időkben. Erről a legutóbbi Instagramra feltöltött posztjában vallott, ahol két fotó társaságában írta le, miként jutott hozzá első gokartjához. „Emlékszem, milyen izgatott voltam, amikor megláttam az első gokartomat becsomagolva a nappaliban. Előbb láttam meg, mint kellett volna, és meglepődöttnek kellett lennem, amikor a szüleim behívtak, hogy kinyissam. Még úgy is bementem, hogy hátat fordítottam neki, és úgy tettem, mintha ott sem lenne” – kezdte visszaemlékezését Hamilton.

„Már az első pillanattól kezdve, amikor vezethettem, eggyé váltam vele. Tudtam, hogy erre vagyok hivatott. Tudtam, hogy erős vagyok. Erősebb és éhesebb a többieknél. Ez az éhség az első naptól kezdve ott volt, és még ma is itt van. Ez akkor is így volt, most pedig sokkal éhesebb vagyok” – zárta bejegyzését a brit pilóta.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés