DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Gyutai Adrián: „Fantasztikus élmény volt!”

Teljesítette a saját maga és a csapata által felállított elvárásokat élete első világbajnoki bemutatkozásán Gyutai Adrián, aki TVR Vitali olasz csapat pilótájaként a 26. helyen fejezte be a vasárnapi Moto3-as vb-futamot Misanóban. A 24 éves paksi motoros álma ezzel valóra vált, hiszen hatalmas élmény volt számára több mint 92 ezer néző előtt versenyezni. Egy biztos, élt a felkínált lehetőséggel, és az olasz csapat nem zárta ki a közös folytatást.

Eddigi pályafutása legnagyobb kihívásán van túl Gyutai Adrián. A 24 éves paksi motoros – aki idén a Tomracing Motorsport színeiben az olasz bajnokság National Trophy 600-as kategóriájában versenyez – a hétvégén rajthoz állhatott a gyorsaságimotoros-világbajnokság misanói futamán a Moto3-as kategóriában az olasz TVR Vitali csapat pilótájaként. És nemcsak ott volt a rajtrácson, hanem teljesítette is a versenyt 2013 legeredményesebb magyar férfi motorosa, aki végül a 26. helyen zárta a 23 körös versenyt. Ezzel a magyar pilóta valamennyi célja teljesült ezen a hétvégén.



A vasárnap reggeli warm up alatt sajnos csak négy kört tudott megtenni Adrián, így nem volt alkalma kipróbálni a legújabb beállításokat. A versenynek aztán a 31. rajthelyről vághatott neki azzal a céllal, hogy mindenképpen teljesítse élete első vb-futamát. A rajtra nem sikerült rosszul, ám a motorerő hiánya miatt esélye sem volt a mezőny elejével menni. Végig konstans köröket teljesített – két és fél másodpercen belül volt az összes –, és jó teljesítményt nyújtva végül a 26. helyen fejezte be a viadalt. A magyar versenyző motorjának csúcssebessége ezúttal 190,5 km/h volt, míg ebben a rangsorban közvetlenül Adrián előtt lévő Matteo Ferrari Mahindrája 201,3 km/h-val száguldott az egyenesben, míg a leggyorsabb John McPhee Hondája elérte 209,6 km/h-s csúcssebességet. Adrián számára most egy a lényeg, hasznosítani tudja a továbbiakban élete első vb-futamán tapasztaltakat.

„Nagyon boldog vagyok, hogy teljesült az álmom, és sikeresen debütálhattam a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. Elképesztő magas szinten motorozik mindenki a mezőnyben, éppen ezért rengeteget tanulhattam egész hétvégén. Be kell valljam, nagyon elfáradtam a végére, hiszen ilyen hosszú versenyem még sosem volt. A rajt után minél hosszabb ideig megpróbáltam a többiekkel menni, de a technika miatt erre sok lehetőségem nem volt. Annak viszont kifejezetten örülök, hogy a futamon végig stabil köröket tudtam teljesíteni. Leírhatatlan, mit éreztem, amikor megláttam a kockás zászlót, és ez még semmi nem volt ahhoz képest, amikor 92 ezer néző felállva tapsolt, amerre csak a leintést követően elhaladtam. Hogy lesz-e folytatása ennek a mostani szereplésnek? Még korai erről bármit mondanom, hiszen számomra az olasz bajnokság utolsó futama következik, ahol ismét hatszázas motorral állok majd rajthoz, és Mugellóban mindenképpen pontszerzéssel szeretném zárni az idei szezonomat” – fogalmazott Gyutai Adrián.

A TVR Vitali csapatfőnöke elégedetten vette tudomásul, hogy versenyzője teljesítette a vasárnapi futamot, ezzel akárcsak Adrián, ők is teljesítették első világbajnoki futamukat.

„Nagyon örülök annak, és büszke vagyok rá, hogy Adrián a csapattal együtt sikerrel teljesítette az első világbajnoki futamát. Nagy mérföldkő ez mindkét fél pályafutásában. A versenyre már közelebb kerültünk a megfelelő beállításokhoz, ám a motorerő hiánya nem tette lehetővé, hogy jobb versenyt teljesítsünk. Természetesen elégedett vagyok Adrián teljesítményével, és bízom abban, hogy az olasz bajnokság végeztével, ahol a hatszázasok között szerepel, visszatérünk az esetleges közös folytatásra” – jelentette ki Ordeo Vitali. 

Adrián sikeres vb-bemutatkozásáért külön köszönet magyar csapatának, a Tomracing Motorsportnak, az anyagi támogatásért a Borsodi Kft.-nek, az A-HÍD Zrt.-nek, Paks város Önkormányzatának, a Novomaticnak, az Euromotor Group Kft.-nek, az MW Performance-nak, az Ippon Energy-nek, a Hanolfer Kft.-nek, a Bóna-Autószervíznek és a Visatec GmbH-nak, illetve a MAMS-nak a papírmunkákban nyújtott nélkülözhetetlen segítségért. 

Gyutai Adrián legközelebb az olasz bajnokság National Trophy 600 kategóriájában, a mugellói záró futamon áll rajthoz október 11-én.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: