DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Exkluzív: A leggyorsabb motokrosszos lánnyal beszélgettünk

A háromszoros világbajnok Kiara Fontanesi, a világ első számú női motokrosszosa is ellátogatott Rigába, a Nemzetek Motokrosszára. Az esemény egyik sztárvendégével a Formula.hu egy rigai étteremben találkozott.

A Nemzetek Motokrossza pénteki médianapjának zárásaként egy hangulatos rigai étteremben nyílt lehetősége a sajtó képviselőinek a versenyzőkkel interjút készíteni. A vasárnapi futamon részt vevő pilóták mellett a Monster több különleges vendéget is meghívott Rigába, köztük a világ leggyorsabb női motokrosszosát, a háromszoros világbajnok Kiara Fontanesit. A fiatal olasz hölgy, aki 2012 és 2013 után idén is megnyerte a bajnoki címet, a hétvégén a helyszínen szurkol honfitársainak, akik a verseny egyik legnagyobb esélyesének számítanak.

Mikor ültél először motorra?

A bátyám már akkor motokrosszozott, amikor megszülettem, aztán két és fél évesen engem is motorra ültettek. Már az első naptól kezdve pótkerék nélkül tudtam motorozni, és onnantól kezdve simán ment a dolog.

Jóval sikeresebb lettél a bátyádnál, nem lett féltékeny rád?

Lehet, hogy legbelül egy kissé féltékeny, a testvérek közti versengés már csak ilyen. Talán irigykedik magában, amikor például egy magazin címlapján lát engem, de amikor bajnok lettem, ő volt a legboldogabb ember a világon.



Három világbajnoki címet nyertél női motokrosszban. Milyen erős ez a bajnokság?

Nagyon kiegyensúlyozott, a világ legjobb motokrosszos lányai versenyeznek itt Brazíliától Ausztráliáig. Idén több korábbi világbajnok és bajnoki dobogós is a mezőnyben volt, és az első hat versenyző közt nagyon szoros volt a verseny. Nekem személy szerint kemény évem volt, Katarban rosszul kezdődtek a dolgok: egy nagy balesetet szenvedtem. Ezután nehéz volt a felzárkózás, mivel összesen hat versenyünk van, így az idei a legnagyszerűbb győzelmem.

Hogy látod a női motokrossz helyzetét, fejlődik a szakág?

A világbajnokság évről évre jobb lesz. Korábban komoly versengés volt a világbajnokság és az amerikai nemzeti bajnokság közt, de most már Dél-Amerikában és az USA-ban is egyre többen úgy látják, hogy a világbajnokság a legjobb hely a női motokrosszosok számára. Minden egyre jobb és jobb lesz, korábban még nagy különbségek voltak a versenyzők közt, de mostanra jóval szorosabb lett a versengés.

Gyakran indulsz férfiversenyeken is?

Régóta versenyzek férfiak ellen is, sőt férfimezőnyben kezdtem a karrierem. Több regionális bajnokságot megnyertem, majd olasz országos bajnokságokban is győzni tudtam. Ma is indulok férfiversenyeken, mivel úgy gondolom, hogy akkor fejlődhetsz a legtöbbet, ha a legjobbak ellen próbálod ki magad. A versenyek intenzitása egészen más, és ha egyre jobb akarok lenni, továbbra is részt kell vennem ilyen futamokon.

Háromszoros világbajnokként milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Továbbra is a világbajnoki mezőny tagja leszek, és természetesen, amíg csak versenyzek, mindig a győzelem lesz a célom. Jövőre is megpróbálok nyerni, addig sokat edzek, és meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok.

 

Mit vársz az olasz csapattól a hétvégi versenyen?

Természetesen nagyon szurkolok nekik, és bár nem akarom azt mondani, hogy ezt várom tőlük, nagyon szeretném, hogy nyerjenek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: