DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda
01:04

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, folytatás szombaton 19:30-tól a harmadik szabadedzéssel - de tartsatok nap közben is velünk, hiszen hozzuk a legfrissebb nyilatkozatokat és híreket egyenesen Mexikóból!

Sainz még a végén jelentette, hogy megrepedt az egyik tükre...

Itt a vége szabadedzésnek - Verstappen ismét az élen tehát Norris és Leclerc előtt. Mutatjuk a teljes végeredményt:

Jön az utolsó perc, most már meg fogjuk úszni komolyabb eső nélkül, pedig van néhány vízcsepp a kamerákon.

Egyelőre úgy fest, a mostani eső sem komolyabb, mint ami az edzés elején volt - bár még van öt perc az edzésből...

Nagyon vegyes amúgy a kép egyelőre - mármint természetesen Verstappen mögött. A McLaren stabilan jó, de a Williams például haloványabb, mint volt az első edzésen, a Mercedes viszont némileg erősebb.

Russell is jelezte az esőt, a Mercedes szerint pedig 5-10 perc múlva erősebbé is fog válni.

Sargeant azt jelenti a rádión, hogy már most újra esik. Kicsit hamarabb jött vissza a csapadék, mint azt Alonsóék jósolták...

Egyre többeken tűnik fel a közepes és a kemény gumi, ami csalhatatlan jele annak, hogy a csapatok belevágtak a versenyszimulációkba.

Alonsóval közölték, hogy 10-12 kör múlva újabb eső jöhet - azaz nagyjából az utolsó percekre térhet vissza a csapadék...

Nagyjából lementek a gyorskörök, itt az állás:

Népszerű ez a harmadik hely Verstappen mögött: előbb Bottas, majd Leclerc ugrik fel ebbe a pozícióba.

Előbb Ricciardo, majd most Perez jön be harmadiknak. Érdemes megemlíteni az ausztrált, Albon mellett ő a másik, aki biztatóan szerepel eddig az edzések alapján.

Közben Verstappen már 1:18,686-os idővel az élen. Norris a második lila utolsó szektorral, Hamilton pedig a harmadik - először mutat életjelet a Mercedes a hétvégén, eddig haloványan szerepeltek.

A kerékvetőre hajtott rá Alonso, úgy pörgött meg, meg is csinálta a 360 fokot a spanyol. Sargeant pedig közben egy bóját sodort el a 2-es kanyarban.

Albon be is jön a másodiknak megint - Alonso pedig egy látványos megforgást produkál, de megússza törés nélkül!

A McLaren ausztrálja annak rendje és módja szerint az élre is áll 1:19,163-as körrel - de rövidesen jönnek a többiek, már a Williamsek is lágyon például.

Jön az FP2 középső harmada, amely hagyományosan az időmérős szimulációk ideje - Piastri az első, aki fel is pattintja már a lágy gumit.

Verstappen 1:19,511-es ideje amúgy a hétvége legjobbja már.

Most már az idei közepes gumi a legnépszerűbb a mezőnyben, Leclerc be is jön rajtuk a második helyre - immár Verstappen mögé. Ricciardo a harmadik pozícióban.

Öt csapat az első ötben: Williams (Albon), Red Bull (Verstappen), McLaren (Norris), Ferrari (Leclerc) és Aston Martin (Alonso).

Közéjük tartozik Albon is, aki konkrétan átvette a vezetést Verstappentől egy századmásodperccel. Egyelőre nagyon jól mozog a Williams a brit-thai pilóta alatt. Sainznak pedig jelzik, hogy nincs kilátás további esőre.

Annyira azért nem vészes az eső az utolsó szektorban sem, többen is javítani tudnak ugyanis az idejükön.

Közel tíz perc elteltével amúgy Verstappen vezet 1:20,0-s idővel, ami még elmarad az FP1 legjobbjától. Norris és Albon mögötte.

Tényleg csak a pálya utolsó szektorában esik kicsit az eső, a többi szakaszon abszolút napsütés és száraz aszfalt uralkodik - na de láthatunk-e szivárványt?

"Szerintem esik kicsit" - jelentette Verstappen. És valóban: a bokszutcában esni kezdett az eső! Pedig az előrejelzések 20 százalék esélyt mutattak a csapadékra - igaz, a többi részen még a nap is süt...

A mezőny többsége az említett prototípus gumin, néhányan kemény vagy közepes keveréken.

Elképesztő a hangulat a pályán, óriási a tömeg már így pénteken is - és természetesen Perezt éltetik elsősorban.

Itthoni idő szerint éjfélt ütött az óra, így Mexikóban megkezdődött a második szabadedzés, néhányan máris kihajtottak a garázsból.

Az a mostani gyakorlásra is igaz, hogy a szokottnál eggyel több gumifajtával köröz a mezőny, hiszen a Pirelli itt teszteli a C4-es prototípusát 2024-re, amely nem keverékben tér el az idei változattól, hanem abban, hogy a gumigyártó reményei szerint szélesebb működési tartománnyal rendelkezhet.

Az első edzésen öt újoncot is láthattunk Pourchaire (bár ő műszaki gondok miatt mért kör nélkül maradt), Vesti, Doohan, Hadjar és Bearman személyében, most viszont már visszaülnek a megszokott versenyzők - viszont az első 60 perc kihagyása miatt plusz körözésre számíthattunk Russelltől, Bottastól, Tsunodától, Gaslytól és Magnussentől.

Az első tréningen nem meglepő módon Max Verstappen volt a leggyorsabb, és ezúttal a hazai csapattárs, Sergio Perez is jól kezdett, a két Red Bull közé viszont beékelődött Alexander Albon a Williamsszel. Az FP1 bővebb összefoglalója itt olvasható.

Köszöntünk ismét mindenkit, szűk tíz perc múlva következik a második szabadedzés F1-es Mexikóvárosi Nagydíjról - tartsatok velünk ebben a késői órában is!