DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda
00:09

Közel tíz perc elteltével amúgy Verstappen vezet 1:20,0-s idővel, ami még elmarad az FP1 legjobbjától. Norris és Albon mögötte.

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, folytatás szombaton 19:30-tól a harmadik szabadedzéssel - de tartsatok nap közben is velünk, hiszen hozzuk a legfrissebb nyilatkozatokat és híreket egyenesen Mexikóból!

Sainz még a végén jelentette, hogy megrepedt az egyik tükre...

Itt a vége szabadedzésnek - Verstappen ismét az élen tehát Norris és Leclerc előtt. Mutatjuk a teljes végeredményt:

Jön az utolsó perc, most már meg fogjuk úszni komolyabb eső nélkül, pedig van néhány vízcsepp a kamerákon.

Egyelőre úgy fest, a mostani eső sem komolyabb, mint ami az edzés elején volt - bár még van öt perc az edzésből...

Nagyon vegyes amúgy a kép egyelőre - mármint természetesen Verstappen mögött. A McLaren stabilan jó, de a Williams például haloványabb, mint volt az első edzésen, a Mercedes viszont némileg erősebb.

Russell is jelezte az esőt, a Mercedes szerint pedig 5-10 perc múlva erősebbé is fog válni.

Sargeant azt jelenti a rádión, hogy már most újra esik. Kicsit hamarabb jött vissza a csapadék, mint azt Alonsóék jósolták...

Egyre többeken tűnik fel a közepes és a kemény gumi, ami csalhatatlan jele annak, hogy a csapatok belevágtak a versenyszimulációkba.

Alonsóval közölték, hogy 10-12 kör múlva újabb eső jöhet - azaz nagyjából az utolsó percekre térhet vissza a csapadék...

Nagyjából lementek a gyorskörök, itt az állás:

Népszerű ez a harmadik hely Verstappen mögött: előbb Bottas, majd Leclerc ugrik fel ebbe a pozícióba.

Előbb Ricciardo, majd most Perez jön be harmadiknak. Érdemes megemlíteni az ausztrált, Albon mellett ő a másik, aki biztatóan szerepel eddig az edzések alapján.

Közben Verstappen már 1:18,686-os idővel az élen. Norris a második lila utolsó szektorral, Hamilton pedig a harmadik - először mutat életjelet a Mercedes a hétvégén, eddig haloványan szerepeltek.

A kerékvetőre hajtott rá Alonso, úgy pörgött meg, meg is csinálta a 360 fokot a spanyol. Sargeant pedig közben egy bóját sodort el a 2-es kanyarban.

Albon be is jön a másodiknak megint - Alonso pedig egy látványos megforgást produkál, de megússza törés nélkül!

A McLaren ausztrálja annak rendje és módja szerint az élre is áll 1:19,163-as körrel - de rövidesen jönnek a többiek, már a Williamsek is lágyon például.

Jön az FP2 középső harmada, amely hagyományosan az időmérős szimulációk ideje - Piastri az első, aki fel is pattintja már a lágy gumit.

Verstappen 1:19,511-es ideje amúgy a hétvége legjobbja már.

Most már az idei közepes gumi a legnépszerűbb a mezőnyben, Leclerc be is jön rajtuk a második helyre - immár Verstappen mögé. Ricciardo a harmadik pozícióban.

Öt csapat az első ötben: Williams (Albon), Red Bull (Verstappen), McLaren (Norris), Ferrari (Leclerc) és Aston Martin (Alonso).

Közéjük tartozik Albon is, aki konkrétan átvette a vezetést Verstappentől egy századmásodperccel. Egyelőre nagyon jól mozog a Williams a brit-thai pilóta alatt. Sainznak pedig jelzik, hogy nincs kilátás további esőre.

Annyira azért nem vészes az eső az utolsó szektorban sem, többen is javítani tudnak ugyanis az idejükön.

Tényleg csak a pálya utolsó szektorában esik kicsit az eső, a többi szakaszon abszolút napsütés és száraz aszfalt uralkodik - na de láthatunk-e szivárványt?

"Szerintem esik kicsit" - jelentette Verstappen. És valóban: a bokszutcában esni kezdett az eső! Pedig az előrejelzések 20 százalék esélyt mutattak a csapadékra - igaz, a többi részen még a nap is süt...

A mezőny többsége az említett prototípus gumin, néhányan kemény vagy közepes keveréken.

Elképesztő a hangulat a pályán, óriási a tömeg már így pénteken is - és természetesen Perezt éltetik elsősorban.

Itthoni idő szerint éjfélt ütött az óra, így Mexikóban megkezdődött a második szabadedzés, néhányan máris kihajtottak a garázsból.

Az a mostani gyakorlásra is igaz, hogy a szokottnál eggyel több gumifajtával köröz a mezőny, hiszen a Pirelli itt teszteli a C4-es prototípusát 2024-re, amely nem keverékben tér el az idei változattól, hanem abban, hogy a gumigyártó reményei szerint szélesebb működési tartománnyal rendelkezhet.

Az első edzésen öt újoncot is láthattunk Pourchaire (bár ő műszaki gondok miatt mért kör nélkül maradt), Vesti, Doohan, Hadjar és Bearman személyében, most viszont már visszaülnek a megszokott versenyzők - viszont az első 60 perc kihagyása miatt plusz körözésre számíthattunk Russelltől, Bottastól, Tsunodától, Gaslytól és Magnussentől.

Az első tréningen nem meglepő módon Max Verstappen volt a leggyorsabb, és ezúttal a hazai csapattárs, Sergio Perez is jól kezdett, a két Red Bull közé viszont beékelődött Alexander Albon a Williamsszel. Az FP1 bővebb összefoglalója itt olvasható.

Köszöntünk ismét mindenkit, szűk tíz perc múlva következik a második szabadedzés F1-es Mexikóvárosi Nagydíjról - tartsatok velünk ebben a késői órában is!