DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
23:28

Elsőre pedig a 13. helyre ugrik fel. Bő egy órával a leintés előtt jelenleg Russell vezet, Tsunoda és Ocon előtt. A tesztnek köszönhetően kissé fura így ez a lista. 

Ezzel zárul tehát a pénteki nap, mi pedig köszönjük a kitartó figyelmüket. A folytatás szombaton 19:00-tól következik a harmadik szabadedzéssel. A viszontlátásra, jó éjszakát! 

Úgy tűnik a történelem ismétli önmagát. Ahogyan az első edzésen, úgy itt is egy bukótérben leparkoló autó miatt érkezik a piros zászló, és most is ez vet véget a történéseknek. 

Nagyon úgy tűnik, hogy már nem fognak változni a dolgok. 2-4 másodperccel lassabbak a köridők jelenleg.

Mindenki komolyan gyűjti a kilométereket, a legtöbb kört eddig Max Verstappen tette meg ebben a jelenlegi etapban. A holland gumijaiban 10 kör van, de Carlos Sainz és Kevin Magnussen is kilenc körig eljutott már mióta ismét zöld zászlót kaptak. 

Pár fotó a jelöletlen gumikról. 

„Úgy gondolom, hogy a gumiteszt során nem nyomják a határon. Emellett az autók a 2022-es abroncsokhoz vannak igazítva. Ezeknek az új abroncsoknak az a céljuk, hogy kisebb legyen az alulkormányzottság mértéke, ez az egyik cél a jövő évi fejlesztésünkben, a nagyobb integritással és a jobb kopási profillal együtt” – nyilatkozta Mario Isola, a Pirelli motorsport-igazgatója nemrégiben a Sky Sports adásában.

„Amerikában élő drift királyunk, Nando ismét lecsap!” – írták viccesen a Formula-1 Twitter-oldalán. A spanyol Verstappenhez hasonlóan elég sokat csúszkál a tesztgumikon. Bár ennek valószínűleg Alonso nem örül túlzottan, az tagadhatatlan, hogy látványos momentumok születnek ebből, akárcsak Austinban.

Álmoskás a hangulat, a többség a versenyszimulációval foglalkozik jelenleg, miközben még 21 perc maradt hátra. 

Bár a radarkép alapján nem ér ide az eső a leintésig, Latifinek jelentették, hogy azért van esély a csapadékra. 

Verstappen eléggé küzd a jelöletlen abroncsokkal. Az 1-es kanyarban látványosan sokat csúszkált. 

Azt nem mondhatnánk, hogy jelentősen javulnának az idők, azonban mindenki serényen dolgozik. Leclerc már nem lehet a pályán, de rajta kívül Verstappen és Magnussen is a bokszban van. 

Aki tud az kigurul a pályára, 20 perc pihenő után folytatódhat a munka. 

A pályamunkások komolyan dolgoztak a fal javításán, de sikerrel jártak. 16:52-kor, vagyis egy perc múlva érkezik a zöld jelzés. 

Ami az időjárást illeti, arra is érdemes vetni egy pillantást. Kissé beborult az ég, az edzés előtt pedig 40% esélyt adtak az esőre, de vélhetően nem fog megjönni a csapadék. A levegő hőmérséklete 26, míg az aszfalté 40 fok. 

Sikerült visszahozni a Ferrarit a bokszba, de egyelőre még nem indul újra a szabadedzés. A pilóták az autóban és mindenki készen áll a folytatásra, amennyiben erre lehetőség nyílik. 

Piros zászló ide vagy oda, kiváló hangulat van a lelátókon. Az alábbi fotó pedig jól bizonyítja, hogy Perezen kívül másnak is vannak rajongói Mexikóban. 

Ezt akárhonnan nézzük, csúnyán összetört. Tekintve, hogy egy szabadedzésről van szó, így az óra természetesen tovább ketyeg, aminek sem a Pirelli, sem pedig a csapatok nem örülnek valószínűleg. 

Íme az eset. 

Ezt a szabadedzést sem ússzuk meg tehát megszakítás nélkül. Két technikai gond miatt a délelőtti programban is láttunk ilyet, ez azonban tovább tarthat, mivel komolyan megsérült a Tecpro-fal is. 

És egy Ferrari a falban! Miközben mindenki nyugodtan tesztelte a gumikat, a monacói nagyon csúnyán lebontotta az autóját.

Albon viszont már a pályán és a lágyakkal kezdi.

Egyelőre sem Albon, sem pedig Magnussen nem rendelkezik még mért idővel, utóbbi pedig nem véletlenül. A dán versenyző új belsőégésű motort kapott. 

Alább a lényeg: Russell, Ocon, Tsunoda, Magnussen és Albon 45 percig használhatják a szokványos gumikat ezen az edzésen. 

Ez sem tartott sokáig. Russell még a lágyakat gyűri, így 1:19.970 a jelenlegi legjobb, de Yuki Tsunoda is felugrott a második helyre. A rend kedvéért: a Pirelli erre a hétvégére a kínálat közepéről választott, és a 2-es, 3-as, 4-es számú keverékeket hozta el erre a helyszínre. 

És már a két Red Bull vezet. Perez megörvendeztette honfitársait egy nagyszerű körrel. 1:21.579 az új legjobb. 

Verstappen viszont gyorsan elvette tőle az első helyet. A kétszeres világbajnok a tesztgumikon futott 1:21.588-as időt. 

Russell kerül az élre a közepeseken. 1:21.742-vel vette át a vezetést a Mercedes fiatal versenyzője. 

A hazai hős készen áll a sikerekre. Sergio Perez szeretne győzelmet ünnepelni hazai közönsége előtt.

Ami a gumitesztet illeti, azok a pilóták, akik az FP1-en nem vettek részt a normális abroncsokkal is körözni fognak egy darabig, a többiek viszont a tesztgumikat nyúzhatják. Eredetileg ezt a munkát Suzukában tudták volna le, de ott az eső elmosta a tesztlehetőséget. 

Elég nagy a forgalom a pályán, az élen pedig Carlos Sainz tartózkodik jelenleg Pierre Gasly és Verstappen előtt. 

Néhány perc elteltével a mezőny jelentős része már kint a pályán, öt versenyzőnek pedig különösen fontos a jelenlegi edzés, hiszen korábban a fiatal pilóták is lehetőséghez jutottak. Russell, Albon, Tsunoda, Magnussen és Ocon sem körözhetett korábban. 

Zöldre váltott a bokszutca lámpája, így tehát kezdetét vette az edzés. Az első, aki pályára gurul: Max Verstappen. 

A csapatoknak akárcsak egy héttel ezelőtt, úgy most is lehetőségük lesz kipróbálni a Pirelli 2023-as abroncsainak prototípusait, így ezúttal 60 helyett 90 perc áll majd a rendelkezésükre. 

Az első gyakorláson Carlos Sainz bizonyult a leggyorsabbnak, de a helyi idő szerint délelőtti gyakorlás főként a technikai gondokról szólt. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a második szabadedzés Mexikóban!