DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
21:37

Alonso zúgolódik kicsit: a csapat üzent neki, hogy egyenesbeli problémája miatt Ocon mögött maradnak. „Még az egyenesbeli problémával is százszor gyorsabb vagyok” – riposztolt a spanyol.

A Kanadai Nagydíj végeredménye:

Az utolsó kör végén Sainz kicsit lemaradt, így a legvége nem volt olyan szoros, mint számos kör előtte. Verstappen győzött Kanadában, Sainz a második, Hamilton idén másodszor végzett a dobogón.

Jön az utolsó kör, a hajtűben Sainz egy apró hibát követett el, de az utolsó kört öt tized lemaradásban kezdi meg!

Már csak öt kör van hátra, 0,9 másodperc a különbség a két éllovas között. Hátrébb is van egy érdekes csata: egy kupacon a két Alpine és két Alfa Romeo, legelöl Ocon a hatodik helyen.

Helycsere az utolsó pontszerző pozícióban: Stroll ment el Ricciardo mellett a tizedik helyért.

1:15,749 – a leggyorsabb körrel Sainz ismét DRS-távolságon belülre férkőzött Verstappenhez képest.

Hátrébb Leclerc egy sikertelen próbálkozás után – átvágta az utolsó sikánt – megelőzte Ocont is, szintén a hajtűben. A 19. helyről az ötödikig zárkózott fel. Nem rossz pontmentésnek, igazán pedig az segíthet neki, ha kicsivel előrébb csapattársa sikerrel jár.

A két egyenesben Sainz nagyon közel Verstappenhez – de nem elég közel ahhoz, hogy megpróbáljon előzni.

Leclerc bevetődött a hajtűben, és átvette a hatodik pozíciót – a nagydíjat második helyről kezdő Alonsótól.

Az 57. körben Sainz megfutotta a verseny leggyorsabb körét (1:15,897), a spanyol nagyon közel került ellenfeléhez. A spanyol akarja a mai győzelmet.

A pocsék kerékcsere után 16. helyen haladó Norrist még 5 másodperces büntetéssel is jutalmazták, túl gyorsan hajtott a bokszutcában.

Az utolsó 16 körre újraindul a mezőny – a frontvonalak nem változtak, mindenki tartja pozícióját.

A lekörözöttek zárkóznak fel a mezőny végére a biztonsági autó mögött. Elöl Verstappen, Sainz, Hamilton, Russell, Ocon, Alonso, Leclerc, Bottas, Vettel és Zhou az első tíz helyen.

Az SC-fázist kihasználva Ocon és Alonso is jött második, Bottas első kiállására, ők pozíciót sem veszítettek.

Tsunoda a falban a 2-es kanyarban, a bokszból kifele fékezte el! Biztonsági autó, ezzel Sainz kapott nagy esélyt egy ingyen kerékcserével, a spanyol így könnyen visszajön a második helyre, közvetlenül Verstappen mögé frissebb gumin.

Leclerc most át ért a korábban említett vonaton, a monacói a 8. pozícióban, előtte Bottas, aki egyedül nem állt még ki.

Verstappen és Hamilton is rettentő gyors, a friss keményen jönnek a leggyorsabb körök – a brit 1:16,769-et repesztett. Sainz előnye 10-ről 8,5 másodpercre csökkent nagyon gyorsan.

Hamilton nem sokáig marad a második helyen. Ő is Verstappennel egyidejűleg teljesítette első kiállását, így másodszor is jön, és a negyedik helyre esik vissza.

Egy körrel később Verstappen másodszor jön a bokszba az élről. Friss kemény abroncsaival a harmadik helyre jött vissza, Hamilton éppen maga mögött tudta még tartani.

A 42. körben teljesíti kiállását Leclerc, közepes abroncs kerül a Ferrarira. Lassabb, 5,3 másodperces csere, a monacói rossz helyre, nagy forgalomba került vissza, a hatodikról a 12. pozícióba. Stroll vezetésével egy négyautós csoport van előtte.

Sainz hátránya 5,9 másodpercre csökkent, az előző körben fél másodpercet dolgozott le.

A 70 körös nagydíj felénél a pontszerzők sorrendje Verstappen, Sainz, Hamilton, Russell, Ocon, Leclerc (nem állt még ki), Alonso, Bottas (nem állt még ki), Stroll (nem állt még ki) és Zhou.

A korán kiálló Verstappen már most is tapadásvesztésre panaszkodik a 25 körös kemény keverék esetében, márpedig még 35-öt kell megtennie érte. Egy újabb kerékcsere a pakliban van – ez Sainznak kedvezne, aki most 8 másodperccel követi.

A 29. körben az Alpine kihozta Alonsót kerékcserére. A negyedik helyről a hetedikre esett vissza, az előtte levők közül csak Leclerc nem állt még ki. Félresiklott taktika a csapattól a remek rajthely után…

Bokszutcai balfácánkodás a McLarennél még a VSC alatt, 30 másodperc alatt végeztek Ricciardóval, miközben Norris mögötte vesztegelt, mivel kettős cserét terveztek.

A használt gumikon lassú Alonsót Sainz és Hamilton is bedarálta. Leclerc az utolsó sikánban vetődött be Bottas mellé, nagy kanyartempója miatt meg is csúszott egy kicsit. A monacói így már a hetedik helyen, de ő még nem állt ki.

Az újabb VSC-fázist kihasználta Russell, majd Sainz is – a spanyol éppen visszaért Hamilton elé. Verstappen mögött Alonso a második, aki most sem állt ki az olcsó kerékcserére, mögöttük Sainz, Hamilton és Russell.

Újabb kiesés: Mick Schumacher lehúzódott a pályáról. A hetedik helyről esett ki, így első pontjai újra váratnak magára, a Haas pedig a harmadik sort nem tudja értékelhető eredményre fordítani.

Bottas, majd Leclerc is megelőzte Albont, a derekasan védekező thai ezután kiállt.

Leclerc egy vonat harmadik kocsija: a 10. helyen haladó Albon remekül védekezik Bottas ellen, aki viszont nyithatja hátsó szárnyát, ezért a monacói sem tud előzési pozícióba kerülni.

Az utolsó sikán előtti egyenesben Verstappen megelőzte Alonsót, aki sokat nem tudott tenni ellene. A holland lemaradása 5,6 másodperc Sainzhoz képest.

Hamilton az 1-es kanyarba menet szépen, kívülről megelőzte Ocont, Leclerc pedig Norris megelőzésével a 12. helyen. Előtte Bottas halad.

Kiváló futama van Guanyu Zhounak, aki a nyolcadik az Alfa Romeóval, és már Mick Schumacher van a célkeresztjében.

A mentés után újraindult a futam, a sorrend Sainz, Alonso, Verstappen, Russell, Ocon és Hamilton az első hat helyen.

A VSC-fázis alatt Verstappent kihozták az élről. Hamilton ugyancsak bokszba jött, Sainz és Alonso pályán maradt.

A verseny első kiesője Sergio Perez! A 10. helyen haladó Red Bull hajtása megállt, a mexikói lehúzódott a pályáról. Virtuális biztonsági autó.

Repkednek a színes zászlók: Magnussen fekete-narancsot kapott, azaz a bokszban le kell cserélnie a sérült szárnyat, Bottas pedig fekete-fehér utolsó figyelmeztetést, mivel szabálytalanul vágta le az utolsó sikánt.

Nagyon korai bokszkiállás az Astonnál és AlphaTaurinál, Vettel és Gasly már a 6. körben bejött kemény keverékért.

Russell átvette az ötödik helyet Magnussentől – a dán, akinek szárny az első körben, Hamiltonnal összeérve megsérült, a hatodik.

A harmadik kör végén Sainz DRS segítségével átvette a második helyet, most Hamilton vette ostrom alá az Alpine-t.

Perez és Leclerc eddig két-két helyet javított, a mexikói 11., a monacói 17. pozícióban.

Rajt! Verstappen kényelmesen megőrizte a vezetést, Alonso Sainz támadását visszaverve marad második. Magnussen Hamiltont szorongatta, de köztük sem változott a sorrend, Ocon viszont feljött Schumacher elé, hatodiknak.

A felzárkózásra és ennek érdekében hosszú etapra számító két versenyző, Perez és Leclerc mellett Bottas, Norris és Stroll kezdenek kemény keveréken, mindenki más a közepesen.

Sebastian Vettel a 16. rajtkockában: ő végzett első helyen az utolsó, 2019-es Kanadai Nagydíjon, de büntetése miatt Lewis Hamilton szerezte a győzelmet abban az évben.

A hőmérséklet jelenleg 20 Celsius-fok Montrealban, a szombati elázott nap után pedig az eső valószínűsége 0 %.

Száraz futam van kilátásban a Kanadai Nagydíjon, miután tegnap az időmérő esős körülmények között zajlott, és a körülmény egy nagyon szokatlan rajtsorrendet alakított ki. Verstappen, Alonso, Sainz, Hamilton, Magnussen és Schumacher az első három sorban, Perez a 13. helyen, motorcseréje után Leclerc-nek a 19. pozícióból kell felzárkóznia.