DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
23:07

Nem sokat kellett várnunk rá, hogy máris megfussák a hétvége legjobb körét: Verstappen 1:15,096-ra javít, ami bő fél másodperccel jobb az FP1-en elért eerdményénél.

Ezzel mostanra megköszönjük a figyelmet, de holnap (azaz ma) is maradjatok velünk, hiszen jövünk majd reggel a legfrissebb értékelésekkel, este pedig a harmadik edzéssel és az időmérővel!

A végeredmény, a mért kör nélkül záró Bottassal a sor végén:

Le is pörögtek a másodpercek: Verstappen húzta be a második edzést, de mindössze 81 ezreddel Leclerc előtt - folytatódik tehát kettejük, valamint a Red Bull és a Ferrari versenyfutása.

Jön az utolsó három perc, lesz-e még változás vagy valami komolyabb történés? Hamilton imént arra panaszkodott, hogy vezethetetlen az autó, ezt nevezhetjük végülis annak.

Többen is elvétették az utóbbi percekben az utolsó kombinációt, és néhányan Gaslyhoz hasonlóan rossz úton tértek vissza a pályára, de azért van, aki emlékszik az előírásokra.

A pilóták már belevágtak a versenyszimulációkba, szóval a sorrend aligha változik még. Perez a negatív meglepetés, tízen kívül a másik Red Bull-lal, de vélhetően vagy rá sem próbált a gyorskörre, vagy nem tudta jól összerakni azt. Verstappen, Leclerc, Sainz, Vettel, Alonso, Gasly, Russell, Norris, Ricciardo, Ocon a top 10.

Verstappennek jelezték, hogy nagyjából fél óra múlva komoly eső érkezhet Montrealba, ami már az FP2 vége után lenne esedékes, de néhány csepp azért az edzésen is előfordulhat már. Csütörtökön már volt egy kiadós zuhé a kanadai pályán, s az előrejelzések szerint szombaton is jó esély van arra, hogy csapadékos időmérőnk lesz.

Ricciardo káromkodott egyet, miután Zhou feltartotta - a kínai újonc is reklamált, hogy nem szóltak neki az ausztrál érkezéséről.

Egyelőre nincs sok infó arról, mi a gond megint Bottasnál: az Alfa egyelőre csak a műszaki hiba meglétét erősítette meg. A finn amúgy a lefelé váltásokra panaszkodott az imént.

Mutatunk egy nagyjából félidei állást, de néhányan még adósak a gyorskörökkel:

Sainz közben feljön harmadiknak, 225 ezredmásodperc a hátránya Verstappen mögött. Ennél is meglepőbb, hogy Vettel negyedik az Astonnal, Alonso ötödik az Alpine-nal három és négy tizedmásodperces lemaradással.

Sorjáznak az időmérős szimulációk: Leclerc csupán 81 ezredre Verstappentől! Közben Sainz viszont majdnem Norris útjába engedték ki a garázsból - van baj ma a bokszutcában...

Felkerült Verstappen Red Bulljára a piros oldalfalú lágy gumi, így a vb-éllovas 1:14,127-re javított, ezzel továbbra is vezet.

Szerencsére gyorsan eltakarították a szemetet. Közben visszajátszásból az is kiderült, hogy Bottasnál a lefulladásgátlóval adódtak gondot, emiatt veszít megint értékes edzésidőt pénteken az Alfa Romeo finnje. Ami pedig még rosszabb, hogy hiába jött ki most, megint visszahívták a bokszba.

Virtuális biztonsági autó! Egy üdítős doboz a pályán...

Átlépték a Ferrarik Alonsót, így Leclerc a második, Sainz a harmadik helyen.

Vettel rontotta el az első kanyart, majd azt követően pont Hamilton elé vágott be - ugyanott, ahol három éve a versenyen is hibázott, amiért megbüntették és amivel elbukta akkor a győzelmet. Gasly pedig az utolsó sikánnál hibázott, és rossz helyen, nem a versenyigazgató által előírt úton tért vissza a pályára.

Mindeközben Verstappen már 1:14,5-re javított, ezzel fél másodperccel vezet Alonso előtt. Leclerc, Sainz, Perez, Hamilton a további sorrend. Bottas az egyetlen, akinek még mindig nincs mért köre.

Sainz jelenti, hogy a pattogás rosszabb, mint amit az első edzésen tapasztalt. A hétvége slágertémája eleve a delfinezés (és az FIA új ezzel kapcsolatos technikai direktívája) - azért valljuk be, hogy a szezon előtti teszteken talán nem gondoltuk, hogy még június közepén is ekkora gondot fog jelenteni a jelenség.

Alonso tovább remekel: második helyen az Alpine spanyolja.

Verstappen tovább faragja a köridőt, már 1:14,7-nél jár. Ráadásul a holland a közepes keverékű abroncson köröz, miközben a tőle fél másodpercre lévő Leclerc Ferrarijára máris a lágy gumi került fel.

Máris egy majdnem incidens a bokszban: Vettelt engedték ki veszélyesen az Aston Martin garázsából, Kevin Magnussennek kellett befékeznie. A felügyelők vizsgálni is fogják a jelenetet.

Elindult az FP2 - vajon most is látunk majd mormotákat?

Fontos hír még, hogy egyelőre csak Yuki Tsunoda autójában cseréltek úgy motorkomponenseket, hogy az büntetéssel is jár, a szintén veszélyben lévő Charles Leclerc egyelőre megúszta ezt - részletek ITT.

A néhány órával ezelőtti első gyakorláson Max Verstappen volt a leggyorsabb Carlos Sainz és némi meglepetésre Fernando Alonso előtt - az edzés összefoglalója itt olvasható.

Szép estét kívánunk mindazoknak, akik még nem feküdtek le aludni - most már ne is tegyétek, mert tíz perc múlva jön a második szabadedzés a Kanadai Nagydíjon!