DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
13:55

Azok kedvéért, akik egy kavics alatt töltötték az elmúlt szűk egy hetet: Verstappen és Hamilton pontazonossággal áll a vb-tabella élén, de a több győzelemnek köszönhetően hivatalosan a holland az első.

Ez volt tehát a második edzés, ezennel itt búcsúzunk, folytatás szombaton 11 órakor az FP3-mal - de addig is maradjatok velünk, hiszen hozzuk a legfrissebb értékeléseket és híreket!

Itt a teljes végeredmény - az AlphaTaurik és a Ferrarik még a tízben, a McLarenek megint a mezőny második felében:

Szerencsére Raikkönennek nincs baja, inkább csak az autó tört össze. Közben pedig véget ért az edzés: Hamilton az élen Ocon, Bottas, Verstappen, Perez és Alonso előtt.

Az autó hátulja úszott el a 14-esben.

És már írtuk volna, hogy kockás zászló, de nem, mert piros: Raikkönen csapta falnak az Alfa Romeót!

Az utolsó három perc következik, változásokra már nincs esély.

Mindhárom szektorban a Mercedes a gyorsabb:

Verstappen a lágy, a Mercedes a közepes keveréken abszoválja pillanatnyilag a hosszabb etapokat - vajon a vasárnapi stratégiában is lesz eltérés?

Divatba jött amúgy a sisakkamera, Alonsótól is láthattunk ilyen köröket, nemcsak Leclerc-től:

Idő közben már lement a Nap Abu Dhabiban, immár majdnem teljesen éjszakai körülmények vannak - amit ki is használnak a versenyzők, akik már róják a versenyszimulációkat.

Az időmérős szimulációk után tehát Hamilton, Ocon, Bottas, Verstappen, Perez, Alonso a sorrend - egyelőre a Mercedesnél az előny, és az Alpine tűnik a harmadik erőnek.

Na, harmadjára csak összejött: 1:23,691-nél állította meg a stoppert Hamilton. Ezzel vezet, Verstappennel szemben 641 ezredmásodperc az előnye.

És Bottas után Hamilton is belehibázik a második próbákozásába, a hétszeres vb-első az átalakított 5-ös kanyart vétette el.

Félidőnél járunk, mutatunk egy teljes sorrendet:

Nocsak, Esteban Ocon 49 ezreddel átveszi a vezetést Bottastól - aki meg két lila szektor után hatalmas elfékezést produkált!

Hamilton és Verstappen is megfutotta az ilyenkor szokásos időmérős szimulációját: Hamilton csak közelíteni tudott Bottasra, 21 ezred a differencia közöttük, Verstappen pedig szintén gyorsult, de két és fél tized a lemaradása a Mercedes finnjéhez képest.

Változás az élen: 1:24,083-ra javít Bottas, ezzel néhány századdal megelőzi Hamiltont.

Nagyot ugranak előre az Alpine-ok: Fernando Alonso 99 ezredre megközelíti Hamiltont és a második helyre jön fel - aztán mire lenyomhattuk volna az entert, elvették a körét pályaelhagyás miatt. Így viszont csak Ocon harmadik helyet érő ideje él.

Még vizuálisan az iménti Latifi-hiba:

Bottas követi Hamiltont, feljött másodiknak a finn, hátránya másfél tizedmásodperc. Közben pedig Ricciardo a harmadik a McLarennel.

Na, Hamilton odadurrantott: 1:24,1-re javít - ezzel most kilenc tizeddel elugrott Verstappentől.

Bottas iménti necces pillanata képen - a visszajátszásból kiderült, hogy Latifi hibája sem nagy tempójú volt.

Verstappen előző körét elvehették, mert most 1:25,0-s idővel jött fel ismét a második helyre.

Na, egy még jelentősebb hiba: ezúttal Nicholas Latifi rakta bele a TecPro-falba a Williamst - de aztán a kanadai is tovább tudott bicegni.

Upsz, Bottas puszilta meg az autó hátsó felével a szalagkorlátot a hotelrész utáni kanyarkijáraton.

Hamilton 1:24,983-ra javít, ez így már új rekord. Verstappen feljön másodiknak, 46 ezreddel a brit mögé.

Hamilton közepes keverékű gumikon futott 1:25,127-es idejével vezet öt perc után. Ez már majdnem jobb is, mint Verstappen korábbi legjobbja - ami egyébként mintegy tíz másodperccel gyorsabb a korábbi pályacsúcsnál, köszönhetően az átalakított nyomvonalnak.

Még azért fent van a Nap Abu Dhabiban:

Elindult az FP2, némi meglepetésre Bottas is az első pályára hajtók között.

Ettől függetlenül érdemes megemlíteni, hogy Max Verstappen kezdte leggyorsabbként az idényzárót, szűk két tizeddel megelőzve Valtteri Bottast, míg Lewis Hamilton hátránya 346 ezredmásodperc volt vb-riválisa mögött.

Ez az edzés reprezentatívabb lesz, mint az első volt, ugyanis ezt rendezik azonos idősávban és körülmények között, mint majd a szombati időmérőt és a vasárnapi futamot fogják - ami itt a Yas Marinán hagyományosan azt jelenti, hogy alkonyatkor kezdenek és már teljesen éjszakai körülmények között fejezik be a körözést.

Köszöntünk ismét mindenkit, reméljük, az ebéd mindenhol elfogyasztva, mert rövidesen indul a Formula-1-es évadzáró Abu Dhabi Nagydíj második szabadedzése - tartsatok velünk a következő bő egy órában (is)!