DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
20:15

Itt van a teljes rajtrács, Verstappen mellől Valtteri Bottas indul, neki kellene valahogy mérsékelnie a károkat mercedeses szempontból. A második sorban viszont "két Red Bull" Sergio Perezzel és Pierre Gaslyval...

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, de rövidesen jövünk a legfontosabb értékelésekkel - holnap 18 órakor pedig a Sao Pauló-i Nagydíjjal!

Ezzel amúgy a Mercedes szépen mentette a kárt: Verstappen sem zsebelte be a maximális pontot és a pole-t, és Hamilton sem sokkal hátrébbról indul, mint a kizárás nélkül startolt volna.

PÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL. Ez volt Bottas üzenete.

És le is pörgött a 24 kör: Bottas nyeri a sprintet, így övé a pole vasárnapra. Verstappen a második, ezzel két ponttal növeli az előnyét a vb-tabellán. Sainz a harmadik. Hamilton ötödik, ez a motorcserével együtt tizedik rajthelyet jelent neki.

Jön az utolsó kör, Perez pedig nem tudja megelőzni Sainzt - Hamilton viszont elment Norris mellett, az ötödik a címvédő!

Perez még mindig nem tudja levadászni Sainzt a harmadik helyért. Három kör hátra.

Hamilton pedig Leclerc-t is elkapta! Elképesztő nagyot megy a címvédő, már a hatodik - és még Norris is meglehet neki.

Íme, ők ketten:

Ami amúgy félelmetes, hogy Sainzék hátránya 17 másodperc az első kettőhöz képest. Azaz körönként kaptak gyakorlatilag egy másodpercet.

Verstappen kicsit leszakadt, másodpercen kívül. Vajon ennyi volt vagy tartalékol? Bő öt kör még hátra a sprintből.

Verstappen egyre közelebb Bottashoz, de támadni egyelőre nem tud. Hamilton viszont tud: már Gaslyt is lehagyta. Leclerc bő három másodpercre tőle, ő már azért keményebb dió lehet.

Újabb előzés Hamiltontól: Ocont is leszedte a hétszeres világbajnok. Már a nyolcadik helyen, és van még nyolc kör.

Még jó, hogy leírtuk, mert Verstappen most másodpercen belülre került, így a holland nyithatja a DRS-t! Öt-hat tizedre már csak Bottastól! Hamilton pedig újabb előzést mutat be, ezúttal Vettel ellen.

Az élen befagytak a frontvonalak: Verstappen 1,2 szekundumnál megállt, ahogy Perez sem igazán tud még mit kezdeni Sainzcal.

Hamilton végre közel tudott kerülni Ricciardóhoz, s a célegyenesben a külső íven elment a McLaren mellett. Ezzel tizedik a brit. Féltávnál járunk.

1,2 másodpercre csökkent Bottas előnye az élen. Ne feledjük: ő a lágy, Verstappen a közepes gumin. Lesz-e ennek jelentősége a sprint hajrájában?

Verstappen apránként araszol vissza Bottasra, másfél másodperc környékére olvasztotta a lemaradását. Perez továbbra sem bír Sainzcal, ahogy egyelőre Hamilton is fennakadt Ricciardón - főként azért, mert egy kisebb vonat halad az ausztrál előtt, így ő is nyithatja a hátsó szárnyát.

Norris de keményen támadta Leclerc-t! Elsőre kivédte a monacói, de a második egyenesben már előzni tudott a mclarenes, aki feljött ötödiknek.

Hamilton újabb helyet lép előre: Alonsót is elkapta. Most tartunk a sprint távjának harmadánál.

Sainzt közben már Perez támadta volna, de a ferraris szépen védte az ívet. Hamilton már 12., megelőzte Giovinazzit is.

Képeken az Alfák incidense:

Harmadik kör vége, már lehet nyitni a DRS-t, Verstappen pedig egyből el is kapta Sainzt, így visszajön a második helyre. Hamilton is tovább javít, átlépi Tsunodát.

Ó, és Raikkönen nem magától forgott, Giovinazzival ért össze, miután mindketten egyszerre előzték Alonsót.

Verstappen a pályáról is leszaladt Sainzcal csatázva. Bottas, Sainz, Verstappen, Perez, Leclerc, Norris a sorrend az elején. Raikkönen közben kiforog a második kör elején. Hamilton a 14. helyig jött fel.

ÉS RAJT! Bottas simán elkapja Verstappent, sőt Sainz is megelőzi őt a második egyenesben! Működtek a lágy abroncsok a startnál!

Elindult a felvezető kör. Rövid az interlagosi pálya, most már senki ne menjen sehova, mert rögtön jön a sprint rajtja.

Érdekes a gumitaktikai eltérés: Verstappen és Perez a közepes abroncsokon, Bottas, Gasly és Sainz viszont a lágyakon!

Még egy gyors infó: a Mercedes úgy döntött nem fellebbez Hamilton kizárása ellen. Elmondásuk szerint egyébként valami meghibásodhat a DRS-sel a pályán, de mivel lefoglalták az alkatrészeiket, nem tudták ezt bizonyítani.

Gyorsan ejtsünk szót a vb-állásról is: Verstappen 19 ponttal vezet Hamilton előtt. A mostani sprinten 3 egység jár az elsőségért, meg persze a vasárnapi pole-pozíció, szóval maximum 22 pontra nőhet a differencia vagy másik irányból rendkívül extrém esetben 16 pontra olvadhat.

Brazíliában sosem lehetett panasz a nézőkre és a hangulatra...

Az egyik fő kérdés, hogy vajon meddig tud ennyi idő alatt majd felzárkózni Hamilton, de az gyakorlatilag kizárt, hogy pontot szerezzen, hiszen azt csak az első három kap a sprinten. És ne feledjük: vasárnap a mostani helyezéséhez ismét hozzáadnak majd öt pozíciót a motorcseréje miatt.

24 körös lesz egyébként a mostani sprint. Ez lesz a harmadik ilyen jellegű verseny... futam... IZÉ, amit rendeznek Silverstone és Monza után.

Természetesen a sprint előtt a legfontosabb hír, hogy a DRS-sel kapcsolatos szabálytalanság miatt kizárták Lewis Hamiltont a pénteki időmérőről, így a címvédő a mezőny végéről rajtolhat. Max Verstappen - aki megúszta 50 ezer euróval a kvalifikáció utáni tapizást - pedig a pole-ból (vagy minek kellene ezt most nevezni?).

Köszöntjük kedves olvasóinkat ismét, jön a szezon harmadik sprintfu... akarjuk mondani, sprintkvalifikációja Interlagosban - tartsatok velünk!