DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
15:26

Hamilton alaposan kiakadt csapatára a pozícióvesztés miatt... Leclerc-t DRS-távolságból üldözi, de a két Red Bull ellen aligha lesz esélye.

Köszönjük mindenkinek a figyelmet! Hamarosan jövünk a nyilatkozatokkal és minden fontos információval.

Hamilton csak az 5. helyen ér célba, még Leclerc is előtte, ezzel pedig a brit el is veszti a bajnoki vezetést. Startégiai katasztrófa, megint... Gasly, Norris, Sainz, Stroll és Ocon még a legjobb tízben.

Itt a vége, Bottas kényelmes, tíz másodperces előnnyel áthalad a célvonalon. A dobogóra Verstappen és Perez kíséri fel.

A sor végén Norris kukucskál. Bottas pedig a leggyorsabb kört igyekszik összerakni. Ezúttal nem fognak rászólni.

Ha pedig ez nem lenne elég, Gasly már DRS-sel támadja a címvédőt...

„Én megmondtam!" Egy újabb, stratégiailag elbaltázott verseny a Mercedesnél. Egyetlen vigasz, hogy Bottas legalább vezet, három körrel a vége előtt.

Hogy ez alatt pontosan mit érthetnek... Hamilton Perez mögé jött vissza, és jelen állás szerint így is, úgy is kicsúszik a kezéből a vb-vezetés. Perez azonban maga mögé küldi Leclerc-t.

Hamilton a bokszban! Csak kijött, a csapat szerint ez az utolsó esély a kármentésre. 

Leclerc érkezett is kerékcserére, így a legjobb ötből már csak Hamilton használja a start óta ugyanazokat az intereket. A végére még alakulhat egy Hamilton-Verstappen csata.

Eddig bírta Leclerc: Bottas legyorsulta.

Ez kezd kísértetiesen hasonlítani az Orosz Nagydíj hajrájára. Leclerc nem feltétlenül állna ki, de az egyik kanyart már alig bírta bevenni, Bottas pedig már a DRS-t nyithatja hamarosan.

A sorrend jelenleg Leclerc, Bottas, Verstappen, Hamilton, Perez, Gasly, Norris, Ocon, Sainz és Stroll. Leclerc és Bottas között három másodperc van, a leggyorsabb kör is egyelőre a monacóié. Hamilton dilemmázik, mit kellene csinálnia, boksz vagy sem. Ha ez így marad, Verstappen fog vb-éllovasként távozni.

Hamiltont hívná a Mercedes, de a brit kételkedik csapatában. Vissza is viszik a szerelők a garázsba a friss intereket.

Jelenleg Leclerc áll az élen, és ne feledjük: vizes pályán nem kötelező a két különböző keverék használata. A monacói még nem jött a bokszba, ahogy Hamilton sem.

Ezért nem működött többek között a slick.

Hát, ez nem jött be Vettelnek. Vissza is jött interekért.

Meglepetés! Sebastian Vettel slickeken! A közepes keverékre váltott. Mi lesz ebből? Közben Bottas és Perez is cserélt már, újból interekre.

Verstappen a bokszban, elsőként a top 3-ból. Tökéletes kiállás.

Micsoda csata! Nem hagyta magát Perez, hiába tette ki majdnem Hamilton a bokszutcába. Kanyarokon keresztül autóztak egymás mellett, de a mexikói maradt elöl.

Hamilton már DRS-távolságon belül. Az AlphaTaurikon úgy ment át, mint kés a vajon. Perez hagyja-e magát?

Alonso is a bokszban járt. Itt pedig alakul egy igen fontos csata.

Egyelőre megmerevedtek a frontvonalak, Bottas továbbra is kényelmesen vezet Verstappen és Leclerc előtt. Verstappen és Hamilton között 15 másodperc a távolság.

Sainz felvetése pedig különösen érdekes: egykiállásos taktikát követne. De ha így van, mégis milyen keveréket rakna vajon fel? Az időjárás egyelőre kiszámíthatatlan.

Ajaj: Gasly jelenti, hogy a 9-es kanyarban esik.

Érdekes információ: Ricciardo lassabb az új interekkel, mint a mezőny többi tagja. Mindezt Leclerc fülére mondják, aki pedig épp a leggyorsabb.

Itt az első kerékcsere: Ricciardónak nincs mit veszítenie, így ő hajt először a bokszba egy új szett interért.

Kis helyzetjelentés a mezőny hátsóbb részéből: Sainz a 19. helyről indulva már tíz helyet jött előre, Ricciardo azonban csak a 16. Az Alpine-nak egyelőre nincs szerencséje, Alonsón kívül Ocon is a tízen kívül van.

Így zajlik a pingpongozás az élen az időkkel.

De Bottas már el is vette tőle. Azért na!

És Verstappen is rákapcsolt, érzi a közeledő veszélyt, így futott egy leggyorsabb kört. Hamilton közt és közte már csak Perez és Leclerc autózik, ő pedig három másodperces lemaradásban követi Bottast.

Ugyan neki már nem oszt, nem szoroz, Gaslynak jelentik, amit Hamilton közölt a csapatával: a jobb elsők komolyan elkezdtek fogyni. Már 16 kör óta nyúzza a mezőny az intereket. Hamilton arról érdeklődik közben, ő-e az egyetlen, aki panaszkodik.

Sainz pedig közben Vettellel bokszolt egy kicsit. A spanyol már a tizedik, de összeértek az előzés közben. Vizsgálták is az esetet, de semmi következmény, ez benne van a pakliban.

Hamilton Gaslyn is túljutott, meglepően könnyedén.

Hamilton mindenki másnál gyorsabb jelenleg, egymás után futja a leggyorsabb köröket. Közben azt is jelenti, a körülmények változatlanok.

Bottas előnye 2,5 másodperce hízott már, majdnem háromra. A finn 2020-as orosz győzelme óta nem nyert, de az élen is régen töltött ennyi kört.

Büntetés Alonsónak is, aki viszont Mick Schumacherrel akadt össze. Hamilton közben szinte kikerüli Lando Norrist. A címvédő így már a hatodik, Gasly mögött.

Gasly öt másodperces büntetést kap Alonso kiforgatásáért a rajt után. Ezt majd az első bokszkiállásakor kell letöltenie.

Hét kör után Hamilton csak áthámozta magát Tsunodán és Strollon is.

A hétszeres világbajnok előtt Tsunodán kívül ott van még a másik három Red Bull-os, Gasly, Perez és természetesen Verstappen is. Sainz is közben szépen ólálkodik előre, már a 12.

Bottas már majdnem két másodperccel elhúzott Verstappen előtt, Hamilton viszont továbbra is küzd Tsunodával.

A versenyfelügyelők vizsgálják is a Gasly-Alonsót. Közben Verstappenek némi nehézsége van a váltásokkal.

Ouch, Fernando Alonso csak nem úszta meg koccanás nélkül, Pierre Gasly kiforgatta. 10 helyet bukott ezzel a spanyol, aki értetlenkedik is.

Hamilton közben már a 9. helyen vív óriási csatát Tsunodával. Egyikük sem hagyja magát.

Rendben eljön a mezőny, egyelőre semmi karambol. Bottas-Verstappen-Leclerc a sorrend.

RAJT!

Elindult a mezőny a felvezető körre. Normál rajtunk lesz, biztonsági autó nélkül. Ez már jó jel.

A körülmények tavaly is hasonlóak voltak, azóta azonban a pálya átesett némi ráncfelvarráson. A kezelésnek köszönhetően javult a tapadás, de igazán most látjuk majd csak, lesz-e olyan korcsolyaverseny, mint egy évvel ezelőtt.

Ilyen körülmények között természetesen ez nem slick gumis rajt lesz. Az intereken indul majd útnak a mezőny.

Vessünk egy pillantást a rajtrácsra! Tegnap Lewis Hamilton jegyezte a leggyorsabb időt, ám a pole-pozíciós mégsem ő, hanem Valtteri Bottas lett a már említett büntetés miatt. A második helyről Max Verstappen, a harmadikról Charles Leclerc indul, a címvédő pedig a 11. helyre csúszik vissza. Szintén motorcsere miatt az utolsó sorba sorakozik fel Carlos Sainz és Daniel Ricciardo, akinek büntetését csak ma délelőtt jelentette be a csapata.

… akkor még egy kis égi áldást is kap a mezőny. Feltűnően sok esős versenyhétvégénk van idén.

Sok szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat a Török Nagydíj vasárnapján. Végre itt a futam, ami ha Lewis Hamilton motorbüntetése miatt nem ígérkezne elég izgalmasnak…