DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
14:15

A hétszeres világbajnok előtt Tsunodán kívül ott van még a másik három Red Bull-os, Gasly, Perez és természetesen Verstappen is. Sainz is közben szépen ólálkodik előre, már a 12.

Köszönjük mindenkinek a figyelmet! Hamarosan jövünk a nyilatkozatokkal és minden fontos információval.

Hamilton csak az 5. helyen ér célba, még Leclerc is előtte, ezzel pedig a brit el is veszti a bajnoki vezetést. Startégiai katasztrófa, megint... Gasly, Norris, Sainz, Stroll és Ocon még a legjobb tízben.

Itt a vége, Bottas kényelmes, tíz másodperces előnnyel áthalad a célvonalon. A dobogóra Verstappen és Perez kíséri fel.

A sor végén Norris kukucskál. Bottas pedig a leggyorsabb kört igyekszik összerakni. Ezúttal nem fognak rászólni.

Ha pedig ez nem lenne elég, Gasly már DRS-sel támadja a címvédőt...

„Én megmondtam!" Egy újabb, stratégiailag elbaltázott verseny a Mercedesnél. Egyetlen vigasz, hogy Bottas legalább vezet, három körrel a vége előtt.

Hamilton alaposan kiakadt csapatára a pozícióvesztés miatt... Leclerc-t DRS-távolságból üldözi, de a két Red Bull ellen aligha lesz esélye.

Hogy ez alatt pontosan mit érthetnek... Hamilton Perez mögé jött vissza, és jelen állás szerint így is, úgy is kicsúszik a kezéből a vb-vezetés. Perez azonban maga mögé küldi Leclerc-t.

Hamilton a bokszban! Csak kijött, a csapat szerint ez az utolsó esély a kármentésre. 

Leclerc érkezett is kerékcserére, így a legjobb ötből már csak Hamilton használja a start óta ugyanazokat az intereket. A végére még alakulhat egy Hamilton-Verstappen csata.

Eddig bírta Leclerc: Bottas legyorsulta.

Ez kezd kísértetiesen hasonlítani az Orosz Nagydíj hajrájára. Leclerc nem feltétlenül állna ki, de az egyik kanyart már alig bírta bevenni, Bottas pedig már a DRS-t nyithatja hamarosan.

A sorrend jelenleg Leclerc, Bottas, Verstappen, Hamilton, Perez, Gasly, Norris, Ocon, Sainz és Stroll. Leclerc és Bottas között három másodperc van, a leggyorsabb kör is egyelőre a monacóié. Hamilton dilemmázik, mit kellene csinálnia, boksz vagy sem. Ha ez így marad, Verstappen fog vb-éllovasként távozni.

Hamiltont hívná a Mercedes, de a brit kételkedik csapatában. Vissza is viszik a szerelők a garázsba a friss intereket.

Jelenleg Leclerc áll az élen, és ne feledjük: vizes pályán nem kötelező a két különböző keverék használata. A monacói még nem jött a bokszba, ahogy Hamilton sem.

Ezért nem működött többek között a slick.

Hát, ez nem jött be Vettelnek. Vissza is jött interekért.

Meglepetés! Sebastian Vettel slickeken! A közepes keverékre váltott. Mi lesz ebből? Közben Bottas és Perez is cserélt már, újból interekre.

Verstappen a bokszban, elsőként a top 3-ból. Tökéletes kiállás.

Micsoda csata! Nem hagyta magát Perez, hiába tette ki majdnem Hamilton a bokszutcába. Kanyarokon keresztül autóztak egymás mellett, de a mexikói maradt elöl.

Hamilton már DRS-távolságon belül. Az AlphaTaurikon úgy ment át, mint kés a vajon. Perez hagyja-e magát?

Alonso is a bokszban járt. Itt pedig alakul egy igen fontos csata.

Egyelőre megmerevedtek a frontvonalak, Bottas továbbra is kényelmesen vezet Verstappen és Leclerc előtt. Verstappen és Hamilton között 15 másodperc a távolság.

Sainz felvetése pedig különösen érdekes: egykiállásos taktikát követne. De ha így van, mégis milyen keveréket rakna vajon fel? Az időjárás egyelőre kiszámíthatatlan.

Ajaj: Gasly jelenti, hogy a 9-es kanyarban esik.

Érdekes információ: Ricciardo lassabb az új interekkel, mint a mezőny többi tagja. Mindezt Leclerc fülére mondják, aki pedig épp a leggyorsabb.

Itt az első kerékcsere: Ricciardónak nincs mit veszítenie, így ő hajt először a bokszba egy új szett interért.

Kis helyzetjelentés a mezőny hátsóbb részéből: Sainz a 19. helyről indulva már tíz helyet jött előre, Ricciardo azonban csak a 16. Az Alpine-nak egyelőre nincs szerencséje, Alonsón kívül Ocon is a tízen kívül van.

Így zajlik a pingpongozás az élen az időkkel.

De Bottas már el is vette tőle. Azért na!

És Verstappen is rákapcsolt, érzi a közeledő veszélyt, így futott egy leggyorsabb kört. Hamilton közt és közte már csak Perez és Leclerc autózik, ő pedig három másodperces lemaradásban követi Bottast.

Ugyan neki már nem oszt, nem szoroz, Gaslynak jelentik, amit Hamilton közölt a csapatával: a jobb elsők komolyan elkezdtek fogyni. Már 16 kör óta nyúzza a mezőny az intereket. Hamilton arról érdeklődik közben, ő-e az egyetlen, aki panaszkodik.

Sainz pedig közben Vettellel bokszolt egy kicsit. A spanyol már a tizedik, de összeértek az előzés közben. Vizsgálták is az esetet, de semmi következmény, ez benne van a pakliban.

Hamilton Gaslyn is túljutott, meglepően könnyedén.

Hamilton mindenki másnál gyorsabb jelenleg, egymás után futja a leggyorsabb köröket. Közben azt is jelenti, a körülmények változatlanok.

Bottas előnye 2,5 másodperce hízott már, majdnem háromra. A finn 2020-as orosz győzelme óta nem nyert, de az élen is régen töltött ennyi kört.

Büntetés Alonsónak is, aki viszont Mick Schumacherrel akadt össze. Hamilton közben szinte kikerüli Lando Norrist. A címvédő így már a hatodik, Gasly mögött.

Gasly öt másodperces büntetést kap Alonso kiforgatásáért a rajt után. Ezt majd az első bokszkiállásakor kell letöltenie.

Hét kör után Hamilton csak áthámozta magát Tsunodán és Strollon is.

Bottas már majdnem két másodperccel elhúzott Verstappen előtt, Hamilton viszont továbbra is küzd Tsunodával.

A versenyfelügyelők vizsgálják is a Gasly-Alonsót. Közben Verstappenek némi nehézsége van a váltásokkal.

Ouch, Fernando Alonso csak nem úszta meg koccanás nélkül, Pierre Gasly kiforgatta. 10 helyet bukott ezzel a spanyol, aki értetlenkedik is.

Hamilton közben már a 9. helyen vív óriási csatát Tsunodával. Egyikük sem hagyja magát.

Rendben eljön a mezőny, egyelőre semmi karambol. Bottas-Verstappen-Leclerc a sorrend.

RAJT!

Elindult a mezőny a felvezető körre. Normál rajtunk lesz, biztonsági autó nélkül. Ez már jó jel.

A körülmények tavaly is hasonlóak voltak, azóta azonban a pálya átesett némi ráncfelvarráson. A kezelésnek köszönhetően javult a tapadás, de igazán most látjuk majd csak, lesz-e olyan korcsolyaverseny, mint egy évvel ezelőtt.

Ilyen körülmények között természetesen ez nem slick gumis rajt lesz. Az intereken indul majd útnak a mezőny.

Vessünk egy pillantást a rajtrácsra! Tegnap Lewis Hamilton jegyezte a leggyorsabb időt, ám a pole-pozíciós mégsem ő, hanem Valtteri Bottas lett a már említett büntetés miatt. A második helyről Max Verstappen, a harmadikról Charles Leclerc indul, a címvédő pedig a 11. helyre csúszik vissza. Szintén motorcsere miatt az utolsó sorba sorakozik fel Carlos Sainz és Daniel Ricciardo, akinek büntetését csak ma délelőtt jelentette be a csapata.

… akkor még egy kis égi áldást is kap a mezőny. Feltűnően sok esős versenyhétvégénk van idén.

Sok szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat a Török Nagydíj vasárnapján. Végre itt a futam, ami ha Lewis Hamilton motorbüntetése miatt nem ígérkezne elég izgalmasnak…