DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
15:00

Féltávnál járunk, a legjobb tízben jelenleg Perez, Hamilton, Verstappen, Giovinazzi, Vettel, Bottas, Gasly, Stroll, Ocon és Alonso a sorrend. 

Köszönjük, hogy velünk tartottatok! Hamarosan érkezünk az összefoglalóval, este 6-kor pedig az időmérővel.

Ez lett a vége az első tízben. Hamilton kezd az élen, Verstappen és Bottas előtt. Érkezik az újabb Red Bull-Mercedes csata.

Letelt az időmérő előtti egyetlen hatvan perces gyakorlás, de a versenyzők még csak most fejezik be a köröket.

Erről beszélnek:

Fontos dologra figyelmezteti a McLaren Norrist. Az időmérőn előfordulhat, hogy egyes autók ismét lassan fognak menni, hogy elég helyet hagyjanak maguk előtt. Ez akkor különösen veszélyes, amikor már csak másodpercek vannak a kör megkezdéséig. Emlékezhetünk, 2019-ben mekkora kavarodást okozott ez például...

Egyelőre csak a legjobb három van egy másodpercen belül, de Verstappen lemaradása Hamilton mögött majdnem 5 tized. A mezőny hátsóbb régióiban azonban századok-ezredek választják el egymástól a pilótákat. A középmezőny ismét szoros lehet.

Hamilton azonban még nála is gyorsabb. A közepes keveréken. Ebből akár még érdekes taktikai csata is lehet a hétvégére.

Perez ideje csak Ricciardo és Gasly mögé volt elég, Bottas még a közepeseken is megelőzte. Verstappen azonban átvette az első helyet a lágyakkal.

Gasly besorol mögé a második, Norris a harmadik helyre. Ezek azonban még mindig közepes keverékkel futott idők, Perez viszont már feltette a piros oldalfalú Pirelliket.

Közben Ricciardo az élen, ahogy jönnek az időmérős szimulációk.

De nem marad ott sokáig. Visszatértek a pályahatárok, visszatértek a körtörlések is.

Leclerc eddig a tízen kívül tartózkodott, most azonban a friss közepesekkel, a tifosi örömére a második helyre repül gyorsköre után.

Verstappen is közelebb ólálkodott közben, de még mindig a harmadik. Mögötte Vettel is még másodpercen belül van Perezhez képest.

1:22.127-tel Perez egy friss szett közepesen átveszi a vezetést. Másfél tizedet ad Hamiltonnak.

Az első körök után lecsendesedett a pálya. Egyelőre Hamiltonnál az előny, de Perez a második helyen csak két tizedre van tőle, ami újabb szoros csatát vetíthet előre. Ők ketten a közepes Pirelliken teljesítették a mért kört. Az Alpine-nak a jelek szerint újabb jó hétvégéje lehet, Ocon és Alonso is bőven a legjobb tízben egyelőre. A Ferrarik viszont azon kívül.

Íme Russell szemszöge.

Az első gyorskörök után Hamilton-Perez-Verstappen a sorrend, a holland lemaradása kicsit több, mint egy másodperc. Verstappen korábban úgy nyilatkozott, nehéz dolguk lehet itt a Mercedesszel.

Érdekesség, hogy egy hét kihagyás után visszatér az FIA a pályahatárok szigorú figyeléséhez. Zandvoortban nem foglalkoztak ezzel. A pilótáknak most menekülőutakat kell használniuk hiba esetén.

Yuki Tsunoda furcsaságról panaszkodik. Lazának érzi a biztonsági övét, de egy körrel később azt jelenti, minden rendben. A naptár leggyorsabb pályáján ez nem szerencsés probléma.

Hamilton 1:23.634-es idővel kezd Leclerc, Perez és Bottas előtt.

A mezőny nagy része a kemény keverékeken gurul ki először. Leclerc a Ferrariban már gyorskörön.

Mivel az időmérő előtt ez az egyetlen gyakorlási lehetőség, természetesen már most óriási a forgalom.

Nyitva a bokszutca, hivatalosan is elkezdődött az újabb F1-es hétvége.

A monzai lelátókon is ott ülnek a szurkolók, természetesen vörösben.

És ha már az ülések: még mindig van a mezőnyben egy vendégszereplő, Robert Kubica, miután Kimi Raikkönen kénytelen egy újabb hétvégét kihagyni a koronavírus miatt.

Ha már Russell, hozzá kapcsolódik egy friss információ: ezúttal ő használja majd az a különleges sisakkamerát, amelyet Belgiumban Fernando Alonsónál láthattunk. Ennek oka, hogy az F1 egy magasabb versenyzővel is ki szeretné próbálni az eszközt.

Hír hírt követett az elmúlt néhány napban, több nagy bejelentést is a monzai hétre időzítettek. Valtteri Bottas, George Russell és az AlphaTauri párosa már jövő évi szerződéssel a zsebében kezdheti meg a hétvégét, de Alex Albon visszatérése is eldőlt.

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Olasz Nagydíj első szabadedzésén, amelyre ezúttal a délutáni gyakorlás címen hivatkozhatunk. Monzában rendezik a szezon második sprintfutamos hétvégéjét, amely azt jelenti, hogy ma este már időmérő, holnap pedig egy újabb szabadedzés után már verseny, persze csak fél órában, 18 körben.