DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
15:24

Verstappen ezúttal teljesíti a körét, ami egyelőre Bottas mögé, a második helyre elég. A lemaradás azonban csak 29 ezred.

Köszönjük, hogy velünk tartottatok, hamarosan jövünk a nyilatkozatokkal!

Ez lett a vége a legjobb tízben. A pilóták végeznek még néhány rajtgyakorlatot, hogy utána mehessenek a szokásos adatelemzős megbeszélésekre.

Vége az edzésnek, túl sok változás már nem történt a korábbi sorrendben. Ferrari 1-2, Oconnal a harmadik helyen, a hazai pályán vezető Verstappen csak az 5.

A pálya sajátossága a homok mellett a kavicságy, ami, ha valaki ráhajt, alaposan összekoszolja az aszfaltot. Többen is csúszkálnak rajta.

Noha Verstappen éppen nem a leggyorsabb, a legnagyobb támogatottságot kétségkívül ő élvezi. Ezt a lelátóképet kell megsokszorozni, hogy elképzelhessük a hangulatot.

Így osztoznak a versenyzők a leggyorsabb szektorokon. 

Időközben a mezőny már a versenyszimulációkat teljesíti. Körülbelül a pilóták fele van a pályán, ami annak fényében meglepő lehet, mennyi időt vesztettek délelőtt.

A helyi hős a döntött kanyarban. Minden, amit csak a holland szurkolók kívánhatnak.

Az utolsó 15 percre fordulva így áll az első tíz: Leclerc, Sainz, Ocon, Bottas, Verstappen, Alonso, Gasly, Norris, Giovinazzi és Vettel. A Red Bull egyelőre nem kezd jól, Perez is csak a 12.

1:11-es idő alatt vagyunk közben, Leclerc 1:10.902-es kört futott.

Sainz pedig követi őt a második helyen.

Ahogy ezt leírtuk, Leclerc átveszi a vezetést. Jó jel a Ferrarinak?

Ez egy tisztább kör, de egyelőre csak a harmadik helyre elég, Ocon és Bottas mögé. A holland is már a lágy keverékeken.

Verstappen vezeti a mezőnyt, lássuk, a sokadik próbálkozása sikerül-e.

Akkor elölről. Zöld zászló, forgalom a bokszból kifelé.

A visszajátszásokon látszik, hogy az orosz a 11-es kanyarban vesztette el az irányítást az autó felett, és csúszott a kavicságyba. Verstappen cseppet sem boldog, hogy újfent nem tudta befejezni a gyorskört. 

Ez újabb piros zászló, ki kell húzni a Haast a sóderből. 

Mazepin a kavicságyban! Verstappen gyorsköre megint oda.

És javít is, de Ocon még nála is gyorsabb. A francia 279 ezredet ad a finnek.

Bottas már a lágy keverékeken, kezdődnek az időmérős szimulációk. Ezekből is keveset láthattunk a délelőtti edzésen.

A harmadik helyen meglepő módon Ocon áll, bő két tizedre Bottastól, majdnem egálban Hamiltonnal. Neki és a Ferrariknak eddig biztató a tempója, Leclerc és Sainz is közel vannak az élmenőkhöz.

Az Aston Martin az edzés elején még javában dolgozott az autón, de úgy tűnik, sikerült versenyképes állapotban hozni.

Amit már láttuk az első edzésen is, a bokszutcából kihajtás a szokottnál lassabban megy, mindenki igyekszik helyet hagyni és elkerülni a forgalmat. Hamilton ugyan nem csatlakozik, de Vettel igen! 

Máris zöld zászló. Újra siet mindenki a pályára.

A brit egyelőre a második helyen állt, Bottas 1:11.664-es idejével megelőzte őt. Verstappen a piros zászló miatt nem tudta befejezni a gyorskört.

Közben levitték a pályáról a Mercedest, ez most gyorsabban ment, mint az első szabadedzésen. Hamilton tanácstalanul nézegeti az autót. 

Várhatóan nem lesz belőle büntetés, de várjuk meg a Mercedes vizsgálatát.

Hamiltonnak jelentik, hogy az autója biztonságos. Előzőleg Vettel esetében éppen nem ez volt a helyzet.

Hamilton megállt a pályán. Motorhiba.

Közben már érkeznek is az első gyorskörök, hiszen a pálya meglehetősen rövid. Egyelőre Bottas az élen Hamilton előtt, de érkezik Verstappen.

A többség a közepes keveréket választotta, de a William-pilóták például a kemény gumikkal hajtottak pályára.

Indul is az edzés, és ahogy az várható volt, jön is mindenki a pályára, bepótolni az elvesztett fél órát valahogy.

A holland szurkolók közben már most gondoskodnak a hangulatról, hangosan énekelnek a lelátókon. Nincs teltház, de egyáltalán nem tűnik úgy.

Egész pontosan 5 percet. Vagyis már csak négyet.

Kis csúszás várható a programban, pontosan nem közölték, hány percet jelent ez. Már az F3 időmérője is késve kezdődött, nem sokkal ezelőtt.

Ami az időjárást illeti, felhős hétvége várható, egyelőre nem jósolnak esőt. A tenger közelsége ugyanakkor befolyásolhatja ezt.

Nem volt azonban teljesen eseménytelen így sem. A holland aszfaltcsík sajátossága, hogy rövid és keskeny, így a forgalom komoly probléma lehet. Lando Norris és Esteban Ocon között volt is egy forró pillanat, amikor a francia letessékelte a pályáról a McLarent, de megúszta figyelmeztetéssel az esetet.

Az első szabadedzés ha úgy vesszük, kísértetiesen hasonlított a Belga Nagydíjra, ugyanis ezen is hosszabb ücsörgés volt a fő program. Miután Sebastian Vettel technikai hiba miatt félrehúzódott, több, mint fél órán keresztül piros zászló volt életben.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Holland Nagydíj második szabadedzésén!