DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
14:31

A Mercedesek mögött a két McLaren, ami különösen Sainz esetében erős teljesítmény, hiszen ő közepes gumin van. Verstappen az ötödik, Albon körét viszont elvették, így neki jelenleg nincs mért ideje, ahogy Pereznek sem.

Verstappennek ez a harmadik rajtelsősége a Formula-1-ben. Mi ezzel búcsúzunk itt az élő közvetítésben, de maradjatok velünk, hiszen rövidesen jövünk a legfontosabb nyilatkozatokkal - holnap 14 óra 10 perctől pedig a szezon utolsó futamával!

A teljes Q3-as mezőny egy másodpercen belül, kifejezetten szoros volt a top 10. Íme, a végeredmény:

86 ezreden belül az első hármas, elképesztően szoros volt az élmezőny! Norris a negyedik, Albon az ötödik, Sainz, Kvjat, Stroll, Leclerc, Gasly a további sorrend.

És Verstappen megcsinálta! 25 ezreddel megelőzi a Mercedeseket a Red Bull-os! Idén először pole-ban a holland!

Nem! Bottas javít 1:35,271-re! Verstappen viszont lila középen!

Hamilton 1:35,332! Ez lesz a pole-idő?

Hamilton lilul a második szakaszon is, egyelőre nagyon nagy körön a világbajnok!

Hamilton kapásból lila első szektorral nyit. Bottas is gyorsul, de nem annyit!

Gasly és Hamilton között volt majdnem egy necces pillanat, a brit az utolsó pillanatban észlelte a külső íven érkező Alpha Taurit.

Jönnek ki a pályára az autók az utolsó körre. Másfél tizeden belül az első négy - kié lesz az év utolsó pole-ja közülük?

Hamilton autója minimálisan megúszott a visszafordítónál. Bottas, Verstappen, Hamilton, Albon, Sainz, Norris, Stroll, Leclerc, Kvjat, Gasly a teljes sorrend az első próbálkozások után. Jön az utolsó öt perc.

És az első ütésváltás Bottasé: 1:35,415-ös idővel vezet, Hamilton elé ráadásul befurakodott Verstappen is! Sőt, Albon is csak két századra a hétszeres világbajnoktól!

A McLarenek vezetnek egyelőre, de a Mercedesek még csak most érkeznek...

Elindult a Q3. Na lássuk akkor!

A Q2 végeredménye tehát:

Vettel kiesése azért is kínos kissé megint, mert ő lágy gumin nem fért be a top 10-be, miközben Leclerc a közepeseken futott egy negyedik időt!

És vége a Q2-nek: a két Renault, Ocon és Ricciardo, valamint az utolsó ferraris hétvégéjét teljesítő Vettel, illetve Giovinazzi esett ki Perez mellett!

Verstappen és Leclerc maradt egyedül közepes gumikon, de azért aligha fogják a Mercedesek befejezni a lágy gumis körüket.

Perez a csapatrádión már kvázi el is köszönt a csapattól: "Ez az utolsó időmérőnk együtt, holnap még adjunk bele mindent!".

Na jön az utolsó három-négy perc, néhányan váltottak lágy gumira. Mindeközben a Racing Point garázsában Perez apukáját tapsolták meg. A mexikói pilóta kiment a pályára, de csak egy gumimelegítő körre.

Albon mellett Ricciardo körét is törölték, így összesen hárman állnak mért idő nélkül a Q2 felén túl.

Verstappen arra panaszkodott a rádión, hogy a kör végére teljesen elszállt a gumik teljesítménye. Tény, hogy csaknem nyolc tized a hátránya Hamiltonhoz képest azonos keveréken.

Bottas az első és az utolsó szektorban is lila időt futott, mégis Hamilton a gyorsabb: 1:35,466-tal pillanatnyilag a brit vezet.

Elég sokan közepes abroncsokon: Hamilton, Bottas, Verstappen, Albon, Leclerc, Vettel, Sainz, Ricciardo és Norris is ezeken hajtott ki. Néhány esetben ez igencsak optimistának tűnik...

Kezdődik a Q2, ez már csak 15 perces lesz, és újfent öten mehetnek majd utána zuhanyozni. Kik lesznek ők, és lesznek-e, akik közepes gumin mennek tovább? - ez a két legfontosabb kérdés.

Hamilton közben az élre állt, így övé a Q1 Bottas és Leclerc előtt - a végeredmény:

Latifi az utolsó kanyarból való kigyorsításnál forgott meg, ezért is nem tudott még egy mért kört futni a végén.

És nem! A csapattárs Giovinazzi a legvégére tartogatott egyetlen mért körével kinyomta a finnt! Az olasz bejutott, Raikkönen, Magnussen, Russell, Fittipaldi, Latifi a kiesők sorrendje.

Nincs meg, csak a 16. helyen a brit - marad így Raikkönen a továbbjutó a három "kiscsapat" pilótái közül?

Russell második szektora nem rossz - vajon meglesz-e neki a Q3 a Williamsszel a múlt heti mercedeses első sora után?

Hamilton autójának alját nézegetik is a szerelők, miközben jön az utolsó három perc és az utolsó nagy roham a kiesés elkerüléséért.

Verstappen gyorsul, de csak a második Bottas mögött. A hollandnak a rádiózása szerint beszorult a keze.

Hamilton javít, a hetedik helyre jött fel a hétszeres világbajnok. Így most a két Haas, a két Russell és a mért idő nélkül álló Giovinazzi az utolsó ötös.

Bottas mögött Perez, Albon, Stroll, Sainz, Leclerc, Ricciardo, Ocon, Verstappen, Norris a további sorrend. Fittipaldi, Russell, Latifi, Hamilton és Giovinazzi a kieső zónában. Hét perc még.

Hamilton az utolsó előtti kanyarban tényleg ráment keményen a rázőköre, el is hagyta a pályát, ezért vették el a körét, de a brit szerint akár a padlólemez is sérülhetett - tényleg szépet ugratott a Mercedes.

Meg is van a hétvége legjobb ideje, méghozzá előbb Alexander Albon, majd Valtteri Bottas révén: 1:35,699 az új etalon. Hamilton körét elvették, mindeközben pedig vizsgálni fogják Latifi és Verstappen kiengedését, ami miatt a holland reklamált is rádión.

1:38,086-tal Magnussené az első mért idő, de most jóval többen a pályán, úgyhogy záporozni fognak a körök.

A kezének égési sürélése miatt távolmaradó Romain Grosjean a tv-n keresztül szurkol (egykori) csapatának:

A két Haas és a Williamsbe visszaülő George Russell hajtott ki elsőként a pályára, övék lesz az első néhány mért kör is.

El is indult a Q1, ami szokás szerint 18 perces lesz, s amelynek végén szokás szerint öt pilótától búcsúzunk majd.

Egész pontosan így fest a helyzet:

Kifejezetten kellemes az idő Abu Dhabiban, ahol még nem teljes a sötétség, hiszen éppen az időmérő (és majd a verseny első) órájában megy le a Nap.

Az már most biztos, hogy az időmérő végeredménye nem fog megegyezni a rajtsorrenddel, hiszen Sergio Perezt és Kevin Magnussent egyaránt a rajtrács végére sorolták erőforrás-alkatrészek cseréje miatt - mondjuk ha eleve ők ketten végeznek az utolsó két helyen, akkor végül is nem lesz különbség...

A legbiztatóbb előjelekkel Max Verstappen várhatja a kvalifikációt, hiszen a Red Bull-os volt a leggyorsabb a harmadik tréningen. A Mercedesek csak a középmezőny elején, de pont emiatt lehet azt gyanítani, hogy nem adtak bele mindent. A Renault-k 3-4. helye kiemelendő még. Ha valaki elolvasná az FP3 összefoglalóját, ITT tudja megtenni.

Kellemes szombat délutánt kívánunk mindenkinek! Remélhetőleg mindenki elfogyasztott az ebédjét, hiszen rövidesen jön az év utolsó F1-es időmérő edzése Abu Dhabiból - tartsatok velünk a következő bő egy órában!