DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
15:12

George Russellnél vannak problémák: a rádiózás alapján az MGU-K-val van gond, az autója hátulja füstölög is. Aztán mire ezt leírtuk, Kimi Raikkönen Alfája ki is gyulladt!

Ezzel pedig véget is ért a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj pénteki napjának programja. Folytatás szombaton az FP3-mal, de addig is maradjatok velünk, hiszen jövünk majd a legfontosabb értékelésekkel!

Közben pedig véget ért a második szabadedzés: Bottas zárt az élen Hamilton, Verstappen és Albon előtt - itt a teljes sorrend:

És az említett Ocon-Albon affér:

És Hamiltonnak az edzés során másodszor kormányt cseréltek! Ha nem is komoly, de valami gond volt ma a brit Mercedesével...

Hamiltonnak adódott némi problémája, a bokszutca vége felé - a Haas előtt - állt meg, elmondása szerint nem tudott fokozatba kapcsolni. Mindeközben a pályán pedig Albon és Ocon talált majdnem egymásra: a francia nem engedte a brit-thai pilótát előzni.

Néhányan ki is használják a lehetőséget, hogy megtegyenek még egy-két kört pénteken, de az eredménysorrend már aligha fog változni.

Helyi idő szerint 18:24-kor indítják újra az edzést, úgyhogy hat perc még lesz hátra a csapatok számára.

Raikkönen segít az oltásban is, de csak lassan marad abba az Alfa füstölése.

Piros zászló, Raikkönen leálló és égő autója miatt meg is állítják az edzést.

Végigfutva a listát: a Mercedes egyelőre kiemelkedik, a Red Bull a senki földjén, utánuk viszont szokás szerint szoros a helyzet a McLaren, a Renault és a Racing Point, valamint Leclerc révén a Ferrari között is. Az Alpha Tauri a mezőny második felében, a sor végén pedig szokás szerint az Alfa-Haas-Williams trió, közéjük ékelődve Vettellel.

Menet közben egyébként teljesen besötétedett, a vasárnapi futamon is hasonló naplemente-éjszaka átmenetre számítsunk majd.

Fél órával a második edzés vége előtt így fest a helyzet:

Verstappen megint dobott egy lila első szektort, s a másodikban is gyors volt, de aztán forgalomba került, így el is vette a gázt a holland.

A bizonyíték:

Gasly mutatott be közben egymajdnem teljes megforgást.

Verstappen menet közben kétszer is lila első szektort villantott, összességében viszont több mint hét tized a hátránya Bottashoz képest.

Fittipaldinak volt egy necces pillanata: elmondása szerint minden előjel nélkül blokkoltak az első gumijai.

Az állás fél óra elteltével:

Bottas válaszolt, két tizeddel Hamilton elé ugrott a tabellán.

Hamilton az első, akinél előkerültek az idei abroncsok, méghozzá a közepes keverékűek, ennek megfelelően pedig meg is futotta a leggyorsabb kört.

Lando Norris egyre inkább Sebastian Vettel babérjaira tör, legalábbis sisakfestések terén - mutatjuk a most hétvégi kreációt:

Ha egyébként valaki szeretne az első szabadedzésen készült képeket nézegetni, az IDE KATTINTVA megteheti.

Hamiltont kihívták a bokszba, kormányt cseréltek a hétszeres világbajnoknak.

A 2021-es gumikon is a Mercedesek diktálják egyelőre a tempót: Bottas vezet Hamilton előtt.

Ezt most csak azért szúrjuk be, hogy megmutassuk: a 2021-es Pirelliken nincs színjelzés, innen lehet felismerni, hogy nem az idei keverékkel köröznek pillanatnyilag az autók.

Pierre Gasly az élen az első néhány kör után, aki egyébként "beköpte" a Williams fotósát, aki nem túl szemérmes módon képeket lőtt az Alpha Taurijáról a bokszutca végén.

Gyakorlatilag mindenki ki is hajtott a pályára, méghozzá kivétel nélkül a Pirelli 2021-re szánt gumijaival.

A Nap egyébként még nem ment le, de ez most már csak idő kérdése, hiszen ahogy megszokhattuk 2009 óta, ismét félig naplementében, félig villanyfényben futják majd a versenyt is vasárnap.

El is indult az FP2, jöjjön tehát újabb 90 perc F1-es akció - töltekezzünk fel belőle, hiszen a hétvége után sokáig nem lesz részünk ilyesmiben!

Lesz most is vendégszereplő, csak nem egy pilóta révén: a csapatok ugyanis ismét kipróbálhatják a Pirelli 2021-re szánt abroncsait, egész pontosan a C4-es keveréket, amellyel nyolc kört kell majd megtenniük.

Különbség az FP1-hez képest, hogy ezúttal már mindenki a saját autóját fogja vezetni, azaz Kevin Magnussen visszaül a Mick Schumacher által "bitorolt" Haasba, míg Antonio Giovinazzi a korábban Robert Kubica által vezetett Alfa Romeóba. A Romain Grosjeant helyettesítő Pietro Fittipaldira természetesen ez nem vonatkozik, ő marad az autóban.

Az első tréningen Max Verstappen volt a leggyorsabb, de csak századokkal előzte meg Valtteri Bottast, míg Lewis Hamilton egy ötödik hellyel tért vissza a koronavírus-fertőzésből. Annak az edzésnek az összefoglalója ITT olvasható.

A finom pénteki ebéd után köszöntünk ismét mindenkit, rövidesen kezdődik a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj második edzése - tartsatok velünk a következő bő másfél órában!