DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
14:11

Hamiltont kihívták a bokszba, kormányt cseréltek a hétszeres világbajnoknak.

Ezzel pedig véget is ért a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj pénteki napjának programja. Folytatás szombaton az FP3-mal, de addig is maradjatok velünk, hiszen jövünk majd a legfontosabb értékelésekkel!

Közben pedig véget ért a második szabadedzés: Bottas zárt az élen Hamilton, Verstappen és Albon előtt - itt a teljes sorrend:

És az említett Ocon-Albon affér:

És Hamiltonnak az edzés során másodszor kormányt cseréltek! Ha nem is komoly, de valami gond volt ma a brit Mercedesével...

Hamiltonnak adódott némi problémája, a bokszutca vége felé - a Haas előtt - állt meg, elmondása szerint nem tudott fokozatba kapcsolni. Mindeközben a pályán pedig Albon és Ocon talált majdnem egymásra: a francia nem engedte a brit-thai pilótát előzni.

Néhányan ki is használják a lehetőséget, hogy megtegyenek még egy-két kört pénteken, de az eredménysorrend már aligha fog változni.

Helyi idő szerint 18:24-kor indítják újra az edzést, úgyhogy hat perc még lesz hátra a csapatok számára.

Raikkönen segít az oltásban is, de csak lassan marad abba az Alfa füstölése.

Piros zászló, Raikkönen leálló és égő autója miatt meg is állítják az edzést.

George Russellnél vannak problémák: a rádiózás alapján az MGU-K-val van gond, az autója hátulja füstölög is. Aztán mire ezt leírtuk, Kimi Raikkönen Alfája ki is gyulladt!

Végigfutva a listát: a Mercedes egyelőre kiemelkedik, a Red Bull a senki földjén, utánuk viszont szokás szerint szoros a helyzet a McLaren, a Renault és a Racing Point, valamint Leclerc révén a Ferrari között is. Az Alpha Tauri a mezőny második felében, a sor végén pedig szokás szerint az Alfa-Haas-Williams trió, közéjük ékelődve Vettellel.

Menet közben egyébként teljesen besötétedett, a vasárnapi futamon is hasonló naplemente-éjszaka átmenetre számítsunk majd.

Fél órával a második edzés vége előtt így fest a helyzet:

Verstappen megint dobott egy lila első szektort, s a másodikban is gyors volt, de aztán forgalomba került, így el is vette a gázt a holland.

A bizonyíték:

Gasly mutatott be közben egymajdnem teljes megforgást.

Verstappen menet közben kétszer is lila első szektort villantott, összességében viszont több mint hét tized a hátránya Bottashoz képest.

Fittipaldinak volt egy necces pillanata: elmondása szerint minden előjel nélkül blokkoltak az első gumijai.

Az állás fél óra elteltével:

Bottas válaszolt, két tizeddel Hamilton elé ugrott a tabellán.

Hamilton az első, akinél előkerültek az idei abroncsok, méghozzá a közepes keverékűek, ennek megfelelően pedig meg is futotta a leggyorsabb kört.

Lando Norris egyre inkább Sebastian Vettel babérjaira tör, legalábbis sisakfestések terén - mutatjuk a most hétvégi kreációt:

Ha egyébként valaki szeretne az első szabadedzésen készült képeket nézegetni, az IDE KATTINTVA megteheti.

A 2021-es gumikon is a Mercedesek diktálják egyelőre a tempót: Bottas vezet Hamilton előtt.

Ezt most csak azért szúrjuk be, hogy megmutassuk: a 2021-es Pirelliken nincs színjelzés, innen lehet felismerni, hogy nem az idei keverékkel köröznek pillanatnyilag az autók.

Pierre Gasly az élen az első néhány kör után, aki egyébként "beköpte" a Williams fotósát, aki nem túl szemérmes módon képeket lőtt az Alpha Taurijáról a bokszutca végén.

Gyakorlatilag mindenki ki is hajtott a pályára, méghozzá kivétel nélkül a Pirelli 2021-re szánt gumijaival.

A Nap egyébként még nem ment le, de ez most már csak idő kérdése, hiszen ahogy megszokhattuk 2009 óta, ismét félig naplementében, félig villanyfényben futják majd a versenyt is vasárnap.

El is indult az FP2, jöjjön tehát újabb 90 perc F1-es akció - töltekezzünk fel belőle, hiszen a hétvége után sokáig nem lesz részünk ilyesmiben!

Lesz most is vendégszereplő, csak nem egy pilóta révén: a csapatok ugyanis ismét kipróbálhatják a Pirelli 2021-re szánt abroncsait, egész pontosan a C4-es keveréket, amellyel nyolc kört kell majd megtenniük.

Különbség az FP1-hez képest, hogy ezúttal már mindenki a saját autóját fogja vezetni, azaz Kevin Magnussen visszaül a Mick Schumacher által "bitorolt" Haasba, míg Antonio Giovinazzi a korábban Robert Kubica által vezetett Alfa Romeóba. A Romain Grosjeant helyettesítő Pietro Fittipaldira természetesen ez nem vonatkozik, ő marad az autóban.

Az első tréningen Max Verstappen volt a leggyorsabb, de csak századokkal előzte meg Valtteri Bottast, míg Lewis Hamilton egy ötödik hellyel tért vissza a koronavírus-fertőzésből. Annak az edzésnek az összefoglalója ITT olvasható.

A finom pénteki ebéd után köszöntünk ismét mindenkit, rövidesen kezdődik a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj második edzése - tartsatok velünk a következő bő másfél órában!