DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
10:22

Daniel Ricciardónak vannak műszaki problémái, félreáll az ausztrál a Renault-val.

Jön még néhány rajtpróba, mi pedig ezzel mostanra búcsúzunk is, mindenki ebédeljen meg, aztán 14 óra előtt jövünk a második edzéssel, ami immár főként villanyfényben zajlik majd.

Vége is az első edzésnek, mutatjuk a végeredményt - Verstappen Bottas előtt az élen, Hamilton ötödik hellyel tért vissza, Mick Schumacher 18. hellyel debütált:

Az utolsó perceknél járunk, túl sok változásra már nincs kilátás, a legtöbben a hosszabb etapos tempójukat csiszolgatják.

Ha már egyébként speciális bukófestések: Charles Leclerc pedig Vettel előtt tiszteleg ezen a hétvégén a sisakdizájnjával.

Egyelőre jó edzése van a Racing Pointnak és az Alpha Taurinak, mindkét csapat párosa az első tízben. Az Alfa Romeo is erősebb a vártnál, hiszen Kimi Raikkönen a tizedik, Kubica a 14., miközben a Williamsek is a Haasok előtt - Schumacher és Fittipaldi pedig a ferraris Vettelt fogja közre. Ricciardo a sor végén természetesen a műszaki gondjai okán.

Na, Albon legalább javít: feljött negyediknek a lágy gumikon - igaz, így is több mint egy szekundum a hátránya Verstappenhez képest.

Akinek egyébként még halovány FP1-e van, az Vettel: csupán a 18. helyet foglalja el.

Alexander Albon mutatott be egy megforgást. Ismét nincs jó edzése az ülése megtartásáért küzdő Red Bull-osnak, hiszen a hibája nélkül is csupán a 14. helyen áll.

Verstappen révén a pályán is "megnyerhetik" a napot (bár pénteken nem lehet semmit "nyerni", ugyebár...), a holland ugyanis megint az élre állt - igaz, csupán 34 ezreddel vezet Bottas előtt. Hamilton már a negyedik, Esteban Ocon furakodott be közéjük a Renault-val.

Na jó, a Red Bull megnyerte a napot ezzel az összehasonlítással: Hamilton vagy a néhány évvel ezelőtti RB11-es tesztfestése volt a szebb? 

Hamilton közben már újra a pályán, fel is jött a hatodik helyre a kemény gumikon. Aztán pedig volt egy érdekes elengedős jelenete Bottasszal, mintha a két mercedeses átintegetett volna egymásnak. Mondjuk tény, hogy közel két hétig nem látták egymást...

Érdekes a végsebességeket mutató táblázat is: Bottasé a legjobb, de mind a négy Honda-motoros autó is ott van az első tízben.

A gumiszett visszaadása okán szokás szerint nagyjából elcsendesedett a pálya az első edzés felénél, így soha jobb alkalom arra, hogy megmutassuk a jelenlegi állást:

A The-Race.com információi szerint Ricciardónak az üzemanyagnyomással voltak gondjai. Hamilton viszont a jelek szerint lassan visszaülhet a Mercedesbe.

Hamilton továbbra is fékgondokkal a bokszban, addig megmutatjuk, milyen extravagáns öltözékben tért vissza ma délelőtt a bokszba:

Már csak Ricciardónak nincs mért ideje, de neki egy ideig nem is lesz a Renault meghibásodása miatt. Mick Schumacher közben a 15. helyen áll, egyelőre Fittipaldi előtt házon belül.

Max Verstappen átvette a vezetést, de csak ideiglenesen, Bottas szinte rögtön válaszolt, s újra ő áll az élen 1,7 másodperces fórral.

"Bejött" a virtuális biztonsági autó, Ricciardo autójával szórakoznak még kicsit, a vártnál lassabban megy a Renault kitolása, amiben még a pilóta is segít.

A rádiózás alapján Danyiil Kvjat Alpha Taurijával is gondok vannak, az orosz viszont legalább nem állt meg. Sőt, aztán már újra is nyomhatja Kvjat.

Közben két fontos hír: a múlt heti győztes Sergio Perez és az egy ideig biztosan utolsó F1-es versenyére készülő Kevin Magnussen autójában is erőforrás-alkatrészeket kell cserélni, így a rajtrács végéről vághatnak majd neki a vasárnapi futamnak.

Komoly szerelés alatt Hamilton Mercedese, még Bottasnak is szóltak, hogy a csapat jelentős része a világbajnok autóján dolgozik.

Egyelőre hét versenyzőnek van mért köre, Bottas csaknem két másodperccel vezet pillanatnyilag Charles Leclerc előtt.

Hamiltonéknak valami gondja van a fékkel, a hétszeres világbajnok arra panaszkodik, hogy olyannak érződik az autója, mintha folyamatosan fékezne.

Kép az első hivatalos F1-es köreit teljesítő Mick Schumacherről, akinek jövőre már a #47-es lesz majd az állandó rajtszáma:

Megtette első installációs körét az 50-es rajtszámot viselő Mick Schumacher, de pályára hajtott már Hamilton is. Néhány mért kört is láthatunk már, közülük Valtteri Bottas 1:40,692-es ideje az etalon.

Mutatjuk is ezt képen - a mosott ruhákat is ki lehetne teregetni rá akár...

Vettel Ferrarijával valószínűleg már a karácsonyra készülnek, úgy feldíszítették az autóját hátul aero-rácsokkal.

Elindult az első szabadedzés, egyelőre még nappali fénynél, hiszen szokás szerint naplementében rajtol majd vasárnap itthoni idő szerint 14 óra 10 perckor a futam. A fél mezőny ki is hajtott rögtön a pályára.

A speciális sisakfestések koronázatlan királyától, Sebastian Vetteltől is várható volt, hogy utolsó ferraris versenyére különlegességgel készül: a villanyfényben várhatóan igencsak csillogó bukón többek között a Ferrarinak, Maranellónak, Olaszországnak és a tifosinak is köszönetet mondott.

Lesz néhány érdekes sisakfestés a hétvégén: kezdjük Russell-lel, aki a szezon közben távozott Williams család előtt tiszteleg az alábbi bukódizájnnal, amelyen megköszöni Frank és Claire Williamsnek, hogy lehetőséget adtak neki az F1-ben való bemutatkozásra.

Viszont így is láthatunk még szokatlan neveket az FP1-en: Robert Kubica ismét vezethet az Alfa Romeónál, de ennél sokkal érdekesebb, hogy a friss Formula-2-es bajnok, Mick Schumacher megejti nagydíjhétvégés bemutatkozását a Haasnál (eredetileg a nürburgringi Eifel GP-n történt volna meg ez, ám ott az időjárás megakadályozta ezt). Ennek köszönhetően nyolc év után láthatjuk ismét az "M. Schumacher" feliratot egy F1-es autón!

A mezőnyt illetően az egyik legfontosabb hír például, hogy a Szahíri Nagydíj kihagyása után visszatér Lewis Hamilton, aki több negatív koronavírustesztet is produkált, így rajthoz állhat a szezonzárón. Ennek megfelelően George Russell visszaül a Williamsbe, így a múlt heti újoncok közül Jack Aitkennek nem adódik második lehetősége, csak a Romain Grosjeant a Haasnál helyettesítő Pietro Fittipaldinak.

Mérhetetlen nagy szeretettel köszöntünk mindenkit, bő tíz perc múlva megkezdődik a 2020-as Formula-1-es idény 17., egyben utolsó hétvégéje, az Abu Dhabi Nagydíj - tartsatok velünk az első szabadedzés során, ami a szokottnál több érdekességet tartogat!