DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
10:09

Kép az első hivatalos F1-es köreit teljesítő Mick Schumacherről, akinek jövőre már a #47-es lesz majd az állandó rajtszáma:

Jön még néhány rajtpróba, mi pedig ezzel mostanra búcsúzunk is, mindenki ebédeljen meg, aztán 14 óra előtt jövünk a második edzéssel, ami immár főként villanyfényben zajlik majd.

Vége is az első edzésnek, mutatjuk a végeredményt - Verstappen Bottas előtt az élen, Hamilton ötödik hellyel tért vissza, Mick Schumacher 18. hellyel debütált:

Az utolsó perceknél járunk, túl sok változásra már nincs kilátás, a legtöbben a hosszabb etapos tempójukat csiszolgatják.

Ha már egyébként speciális bukófestések: Charles Leclerc pedig Vettel előtt tiszteleg ezen a hétvégén a sisakdizájnjával.

Egyelőre jó edzése van a Racing Pointnak és az Alpha Taurinak, mindkét csapat párosa az első tízben. Az Alfa Romeo is erősebb a vártnál, hiszen Kimi Raikkönen a tizedik, Kubica a 14., miközben a Williamsek is a Haasok előtt - Schumacher és Fittipaldi pedig a ferraris Vettelt fogja közre. Ricciardo a sor végén természetesen a műszaki gondjai okán.

Na, Albon legalább javít: feljött negyediknek a lágy gumikon - igaz, így is több mint egy szekundum a hátránya Verstappenhez képest.

Akinek egyébként még halovány FP1-e van, az Vettel: csupán a 18. helyet foglalja el.

Alexander Albon mutatott be egy megforgást. Ismét nincs jó edzése az ülése megtartásáért küzdő Red Bull-osnak, hiszen a hibája nélkül is csupán a 14. helyen áll.

Verstappen révén a pályán is "megnyerhetik" a napot (bár pénteken nem lehet semmit "nyerni", ugyebár...), a holland ugyanis megint az élre állt - igaz, csupán 34 ezreddel vezet Bottas előtt. Hamilton már a negyedik, Esteban Ocon furakodott be közéjük a Renault-val.

Na jó, a Red Bull megnyerte a napot ezzel az összehasonlítással: Hamilton vagy a néhány évvel ezelőtti RB11-es tesztfestése volt a szebb? 

Hamilton közben már újra a pályán, fel is jött a hatodik helyre a kemény gumikon. Aztán pedig volt egy érdekes elengedős jelenete Bottasszal, mintha a két mercedeses átintegetett volna egymásnak. Mondjuk tény, hogy közel két hétig nem látták egymást...

Érdekes a végsebességeket mutató táblázat is: Bottasé a legjobb, de mind a négy Honda-motoros autó is ott van az első tízben.

A gumiszett visszaadása okán szokás szerint nagyjából elcsendesedett a pálya az első edzés felénél, így soha jobb alkalom arra, hogy megmutassuk a jelenlegi állást:

A The-Race.com információi szerint Ricciardónak az üzemanyagnyomással voltak gondjai. Hamilton viszont a jelek szerint lassan visszaülhet a Mercedesbe.

Hamilton továbbra is fékgondokkal a bokszban, addig megmutatjuk, milyen extravagáns öltözékben tért vissza ma délelőtt a bokszba:

Már csak Ricciardónak nincs mért ideje, de neki egy ideig nem is lesz a Renault meghibásodása miatt. Mick Schumacher közben a 15. helyen áll, egyelőre Fittipaldi előtt házon belül.

Max Verstappen átvette a vezetést, de csak ideiglenesen, Bottas szinte rögtön válaszolt, s újra ő áll az élen 1,7 másodperces fórral.

"Bejött" a virtuális biztonsági autó, Ricciardo autójával szórakoznak még kicsit, a vártnál lassabban megy a Renault kitolása, amiben még a pilóta is segít.

A rádiózás alapján Danyiil Kvjat Alpha Taurijával is gondok vannak, az orosz viszont legalább nem állt meg. Sőt, aztán már újra is nyomhatja Kvjat.

Daniel Ricciardónak vannak műszaki problémái, félreáll az ausztrál a Renault-val.

Közben két fontos hír: a múlt heti győztes Sergio Perez és az egy ideig biztosan utolsó F1-es versenyére készülő Kevin Magnussen autójában is erőforrás-alkatrészeket kell cserélni, így a rajtrács végéről vághatnak majd neki a vasárnapi futamnak.

Komoly szerelés alatt Hamilton Mercedese, még Bottasnak is szóltak, hogy a csapat jelentős része a világbajnok autóján dolgozik.

Egyelőre hét versenyzőnek van mért köre, Bottas csaknem két másodperccel vezet pillanatnyilag Charles Leclerc előtt.

Hamiltonéknak valami gondja van a fékkel, a hétszeres világbajnok arra panaszkodik, hogy olyannak érződik az autója, mintha folyamatosan fékezne.

Megtette első installációs körét az 50-es rajtszámot viselő Mick Schumacher, de pályára hajtott már Hamilton is. Néhány mért kört is láthatunk már, közülük Valtteri Bottas 1:40,692-es ideje az etalon.

Mutatjuk is ezt képen - a mosott ruhákat is ki lehetne teregetni rá akár...

Vettel Ferrarijával valószínűleg már a karácsonyra készülnek, úgy feldíszítették az autóját hátul aero-rácsokkal.

Elindult az első szabadedzés, egyelőre még nappali fénynél, hiszen szokás szerint naplementében rajtol majd vasárnap itthoni idő szerint 14 óra 10 perckor a futam. A fél mezőny ki is hajtott rögtön a pályára.

A speciális sisakfestések koronázatlan királyától, Sebastian Vetteltől is várható volt, hogy utolsó ferraris versenyére különlegességgel készül: a villanyfényben várhatóan igencsak csillogó bukón többek között a Ferrarinak, Maranellónak, Olaszországnak és a tifosinak is köszönetet mondott.

Lesz néhány érdekes sisakfestés a hétvégén: kezdjük Russell-lel, aki a szezon közben távozott Williams család előtt tiszteleg az alábbi bukódizájnnal, amelyen megköszöni Frank és Claire Williamsnek, hogy lehetőséget adtak neki az F1-ben való bemutatkozásra.

Viszont így is láthatunk még szokatlan neveket az FP1-en: Robert Kubica ismét vezethet az Alfa Romeónál, de ennél sokkal érdekesebb, hogy a friss Formula-2-es bajnok, Mick Schumacher megejti nagydíjhétvégés bemutatkozását a Haasnál (eredetileg a nürburgringi Eifel GP-n történt volna meg ez, ám ott az időjárás megakadályozta ezt). Ennek köszönhetően nyolc év után láthatjuk ismét az "M. Schumacher" feliratot egy F1-es autón!

A mezőnyt illetően az egyik legfontosabb hír például, hogy a Szahíri Nagydíj kihagyása után visszatér Lewis Hamilton, aki több negatív koronavírustesztet is produkált, így rajthoz állhat a szezonzárón. Ennek megfelelően George Russell visszaül a Williamsbe, így a múlt heti újoncok közül Jack Aitkennek nem adódik második lehetősége, csak a Romain Grosjeant a Haasnál helyettesítő Pietro Fittipaldinak.

Mérhetetlen nagy szeretettel köszöntünk mindenkit, bő tíz perc múlva megkezdődik a 2020-as Formula-1-es idény 17., egyben utolsó hétvégéje, az Abu Dhabi Nagydíj - tartsatok velünk az első szabadedzés során, ami a szokottnál több érdekességet tartogat!