DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
12:21

Jean Todt is Bahreinben van, ahol ezzel a képpel mond szívből áradó köszönetet az önkéntesek egész éven át látott munkájáért, ami nélkül semminemű autósporteseményt nem lehetett volna lebonyolítani 2020-ban.

És itt a kockás zászló, úgyhogy ideje is eredményt hirdetni: Verstappen a leggyorsabb, megszakítva Hamilton eddigi edzésuralmát Bahreinben. A brit így is második, mögötte Bottas, Albon, Sainz, Gasly, Norris, Kvjat, Stroll és Perez. A Ferrarik a 13. és a 15. helyre kerültek.

Az események folytatódnak a közép-európai idő szerint 15 órakor startoló időmérővel.

A Mercedesnél is valami látványos munkálkodás zajlik Hamilton pilótafülkéje körül.

Hamilton is a bokszban, Bottas is arrafelé tart, és senkinél nem mutat gyors szektort az időmérő-felület.

Az utolsó percekbe léptünk. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján mostanság már nem nagyon várhatóak a kockás zászló utáni nagy dobások. Verstappentől már biztosan nem jön semmi, hiszen a Red Bullnál lázasan dolgoznak az autó DRS-ének megjavításán.

Albon a negyedik 6 tizedes lemaradással csapattársától, mögötte pedig Sainz hátránya már egy másodperc fölé rúg.

És Verstappen visszaállt az élre 1:28,355-tel. A "nagy hármas" már most prezentálja, hogy ha semmi váratlan nem történik, ismét kibérelnék maguknak a dobogó három helyét.

De Hamilton is jött az új lágy szettel, és egy tizeddel tovább faragta az etalont: 1:28,618.

Kissé meglepetésszerű ezek után, hogy most mégis pont történt valami: Bottas állt az élre 1:28,721-gyel. Na jó, azért mégsem akkora meglepetés...

Továbbra is minimális az aktivitás a pályán, csak a Williams-pilóták lépték át a 10 megtett kört, ők hosszabb etapokkal kísérleteznek.

Közben a Sky Sportsnak is vannak infói Perez hétfői sajtótájékoztatójáról. Úgy tudják, hogy az esemény elsősorban a mexikói médiának szól majd, amelyben a szezonjáról, legutóbbi dobogójáról beszél majd, és nem tervezi bejelenteni sem a Red Bull-szerződést, sem az egy éves szünetet.

Na, itt egy videó is.

Az F1 erről egy állóképen számolt be, mintha azon szemléltetni lehetne a szárnylap mozgását.

Kivéve Verstappent, aki 17 ezredet még a nem rendeltetésszerűen működő DRS-sel együtt is faragni tudott a legjobbján.

Az állás 35 perc után, amely alatt a többség igazából csak egy valóban gyors kört teljesített.

EasyCapture1_15

Verstappennek DRS-problémái vannak: a felső elem lifeg, amikor felnyitja.

A Ferrarik nem kezdtek különösebben ütős körökkel - Vettel a 19. helyre rangsorolt az első kísérletek után, legutóbb pedig az előtte lassúzó Russell miatt morgolódott.

Utolsóként feliratkozott az eredményjelzőre a nagy hármas is: Verstappen első, Hamilton második, Bottas tizedik.

Mindenki a lágy gumikon közlekedik, ami elég gyorsan kopik a tegnapi tapasztalatok alapján - emiatt sem kapkodtak a versenyzők az elhasználásukkal.

Nos, az történt, hogy Sergio Perez állt az élre 1:30,159-cel. Mögötte Gasly és Albon.

Most már van hírük a Mercedeseknek is, Hamilton és Bottas is gyorskörre készül.

No, nagy hirtelenséggel a versenyzők zöme elárasztotta a pályát. Nézzük, mi sül ki belőle! A Mercedeseknek viszont még se hírük, se hamvuk.

Mit ajánljunk addig csinálásra? Mondjuuuuuk... nézegessetek képeket a Formula-E autóbemutatóiról ITT.

Vaaaaagy olvassátok el, mi a véleménye Daniel Ricciardónak arról, hogy riválisát hamarosan Sir Lewis Hamiltonnak fogják nevezni.

Latifi 1:31,7-tel a második, és Russell is a pályán ötödikként. Ha ilyen tempóban haladunk, vagyis 15 perc alatt 5 új versenyző hajt a pályára, akkor az edzés végére pont mindenki feltűnik!

Raikkönen 1:31,247-es köridővel magányoskodik az eredménylistán. Mai negyedik emberként Latifi is pályára merészkedett.

KUTYAHÍREK!

A bahreini pálya közösségi oldala tudatja, hogy a pénteki második edzésen a pályára befutó nőstény ebet sikerült megtalálnia a mentőszolgálatnak, és immár jó kezekben, biztonságban van. Egy állatorvos is megvizsgálta, amiből kiderült, hogy kutya baja.

Grosjean és Magnussen csak installációs köröket futottak, most pedig Raikkönen lépett a helyükbe. Egyelőre ennyi az összes aktivitás, amiről beszámolhatunk. Ilyenkor mindig el lehet mondani Bahreinben, hogy magasabbak a hőmérsékletek, mint a már villanyfényes időmérőn és futamon lesznek, így a csapatok talán nem is érzik annyira relevánsnak a mostani körözést.

Két csapat szegte meg a "kijárási tilalmat" péntek éjjel - a Formula-1-ben ugyanis ezt még szabad! A Williamsnél Latifi üzemanyagrendszerén kellett komoly beavatkozást végrehajtani, míg Az Alpha Tauri Kvjat autójában cserélt hajtásláncelemeket - szintén büntetés nélkül.

Közben elindult az edzés, a Haasok az elsők a pályán.

A Red Bull összegehesztette Alexander Albon pénteken összetört autóját. Na jó, ennél azért kicsit komolyabb szerelési munka kellett, mert új karosszériát is kapott a thai versenyző. A hajtásláncot azonban nem kellett cserélni, így nincs büntetés.

A nap első, paddockban terjengő érdekes F1-es hírét egy spanyol újságíró szolgáltatta, akinek tudomása szerint Sergio Perez hétfőn este (közép-európai idő szerint 18:30-kor) sajtótájékoztatót tart. Vajon mit akar bejelenteni???

Az izgalmas F2-es főverseny után az F1-es mezőny tagjai vették birtokba a bokszutcát Szahírban, jön ugyanis a 60 perces harmadik szabadedzés - természetes fény mellett.