DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 24. kedd
15:30

Hamilton rákapcsolt az élen, két leggyorsabb kört futott egymás után. Verstappen és Bottas kissé lemaradt. Az utolsó helyen álló Latifi hátránya már 43 másodperc.

Éééés ennyi volt az ötvenedik Spanyol Nagydíj. Hamilton végig irányította a futamot, és behúzta az első helyet. A második Verstappen, a harmadik Bottas lett, őt Perez, Stroll, Sainz, Vettel, Albon, Gasly és Norris követi a pontszerző helyeken. Bottasnak sikerült megfutnia a leggyorsabb kört.

Köszönjük a figyelmet, hamarosan érkezik a futamösszefoglalónk!

A fölény kényelme: Bottas mögött sehol senki, így a finn az utolsó körre kiállt egy frissz szett Pirelliért, és a harmadik helyen megpróbálja elcsenni a leggyorsabb körért járó egy pontot.

Három kör van hátra a 66 körös versenyből. A legtöbb mozgolódás most Vettel környékén van, aki egykiállásos stratégiával lágy gumikon próbál végigmenni. Jelenleg a hetedik helyen áll, és Albon üldözi őt. Az első öt sorrendje változatlan.

Kvjat ugyanezt a büntetést kapta. Kíméletlenek a sportfelügyelők.

Hoppá, Perez 5 másodperces büntetést kap a kék zászló figyelmen kívül hagyása miatt úgy, hogy mindössze Hamilton körözte le az egész verseny alatt.

Taktikázik a Ferrari: Vettelt 25 körös lágyakon arra kérték, ha tud, menjen végig. Megpróbálja megtartani az ötödik helyet.

Ez érdekes: Perezt a kék zászlók figyelmen kívül hagyása miatt vizsgálnak úgy, hogy körön belül van az elsőhöz képest.

Hamilton az 51. körben kijött, és lágy helyett közepest kapott.

Eddig várt a Mercedes az utolsó tervezett kerékcserével. Bottast kihívták a 49. körben, Hamilton azonban felülírta a csapat tervét, és kint maradt közepeseken. 16 kör van még hátra, az első tíz sorrendje: Hamilton, Verstappen, Bottas, Perez, Vettel, Stroll, Sainz, Albon, Gasly, Norris.

Hamilton tempójáról legyen elég annyi, hogy a negyedik helyen álló Perez is mindjárt kört kap...

Nagy vihar alakult ki a távolban, de a helyszínen tartózkodók szerint a pályát csak súrolni fogja... Ha viszont megjönne az eső, azzal Bottas Verstappen elé tudna kerülni, hiszen továbbra sem volt a bokszban, így jelenleg a második.

A 42. körben Verstappen ismét kapott egy szett friss lágyat. Tíz másodperces volt a hátránya, amikor kiállt Hamilton mögül, így már Bottas volt rá veszélyes.

Így mutat jelenleg az égbolt Barcelona környékén, bár azt hozzá kell tenni, hogy a kamera nagyjából észak felé néz, és a szél is abba az irányba fúj.

sgp3

A monacói tovább tudott menni, de a kör végén bejön a bokszba. Furcsa a hangja az autójának.

Leclerc eldobta! A sikán kijáratánál megforgott, és lefulladt. Motorprobléma volt, de el tudta indítani az autót.

Féltávnál a helyzet többnyire változatlan. Hamilton vezet, Verstappen 4,3-ra követi őt, Bottas hátránya pedig 2,4 másodperc a harmadik helyen. Most épp Leclerc és Norris gyepálja egymást a 11. helyezésért, miközben Verstappen sötét felhőket jelentett a távolban.

A Ferrarikról eddig egyetlen szó sem esett: Leclerc eddig csendesen az ötödik, Vettel a hatodik helyen autózott, mielőtt egyszerre kihívta őket a csapat. A 13-14. pozícióra csúsztak vissza. Ma esélytelennek tűnik a dobogós helyezés számukra.

A 9-13. helyen zajlik jelenleg a legkomolyabb küzdelem. Ocon, Sainz, Albon, Gasly és Norris vív parázs csatát egymással.

Bottas egy nyers és őszinte rádiózása került adásba: "Ezek a fekete overallok k*rva melegek" - jelentette ki.

A 23. körben jött Hamilton és Bottas ugyanabban a körben. Közepeseket kaptak mindketten, de Hamilton némi időt veszített. Az élen visszaállt a rajt utáni sorrend, amire Verstappen egy dühős rádióüzenettel reagált.

A holland hátránya így 30 másodperc Hamiltonhoz képest, akit Bottas 10,5-re követ. A két Mercedes állja a sarat az élen.

Verstappen ingerülten figyelmeztette csapatát az elkopott gumijaira. Már az sem érdekelné, hogy forgalomba érkezik vissza, csak álljon már ki a bokszba, mert szörnyen sok időt veszít. Ki is hívták a kör végén, kapott egy szett közepeset, és a forgalmat is megúszta.

Raikkönen az Alfa Romeo idei legjobb futamát teljesíti, jelenleg a 14. helyen védekezik Ocon ellen.

Az első három ma is egy másik ligában játszik, Hamilton előnye hamarosan egy bokszkiállásnyira nő a negyedik helyezett Strollhoz képest, pedig még csak a 17. körben járunk.

Hamilton tempója töretlen, már 3,8 másodperc az előnye, miközben a mérnöke tovább hajtja őt. Vajon bokszkiállásra készülnek?

Az első tízben egyébként mindenki lágyakon.

A középmezőnyben a közepeseken lévő Vettelt támadja a lágyakat használó Kvjat. A tét a tizenegyedik helyezés. Máshol sem zajlik kiélezettebb csata, befagytak a frontvonalak.

A kilences kanyarban 25-30 km/órás hátszelet jelentettek Bottasnak, aki egyébként 3,5 másodpercre követi Hamiltont. Nyílt a küzdelem az első három között, bár most mindenki a másik következő lépésére vár.

Verstappen jelentette a mérnökének, hogy már túl közel került Hamiltonhoz, de ezen a pályán nincs könnyű dolga az előzéssel. Hamilton erősen spórol az abroncsokkal.

Bottasnak az ötödik kör elején sikerült megelőznie Strollt, így visszakapaszkodott a harmadik helyre. Szerencséjére Hamilton az élen gumikímélő üzemmódba kapcsolt, így az élen álló páros nem húzott el túlzottan.

Harmadik kör, nyílhatnak a DRS-ek. Az első négy helyzete változatlan, mögöttük Perez, Albon, Sainz, Gasly, Leclerc, Norris a sorrend. Hamilton az élen megpróbált elhúzni, de Verstappen 1,5 másodpercre követi őt.

Komoly tumultus az első kanyarban. Hamilton vezet, Verstappen feljött a második, Stroll a harmadik helyre. Bottas sokat bukott, a negyedik helyen áll. A mezőny megúszta komolyabb ütközés nélkül a rajtot.

Ééééés rajt!

A mezőny felsorakozott a rajtrácsra, pillanatokon belül elalszanak a lámpák!

Barcelona, ahogy az F1-es közvetítések alatt ritkán látjuk.

Hamisíthatatlan katalán nyár Barcelonában: a levegő 31, az aszfalt 50 fokhoz közelít, így ma is kritikus szerepe lesz a gumikezelésnek. A pilóták ilyen helyzetben könnyedén kiizzadnak 1,5 kilogrammot egy versenytáv alatt.

Efiwz9CXoAgshC9

Miközben az indításra várunk, érdemes még egy pillantást vetni a rajtrácsra.

Üdvözöljük önöket ezen a napsütötte nyári délutánon! A mezőny már javában készül a Spanyol Nagydíj rajtjára, ami helyi és magyar idő szerint is 15:10-kor veszi kezdetét.