DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
12:58

Az utolsó gyorskörökre már nem kerülhet sor – Ocon törte össze a Renault-t!

Beszámoló: Hamilton az élen, Ocon nagyot bukott a végén

15 órakor folytatjuk az időmérő edzéssel!

A baleset az edzés végét is jelenti, ez lett az utolsó tréning eredménye:

Kép a balesetről: a leselejtezendő orrkúpon kívül jelentős károsodás nem történt.

Ennek lesz folytatása! A nagyon lassan poroszkáló, figyelmetlen Magnussen fékezett Ocon előtt, aki nem tehetett mást, félre kellett rántania kormányát, a megforgó autó eltalálta a betonfalat, az orrkúp tört össze jelentősen. Az esetet már vizsgálják is.

Az eddig látottak alapján két gyorskör abszolválható egy szett lággyal, így egy hűtőkör után várható még tűzijáték az utolsó percekben.

Javul mindenki: Gasly a hatodik helyre ugrott, Stroll az ötödikre, Leclerc-t és a franciát is megelőzve!

Hamilton az edzés során először átvette a vezetést, 1:17,222-vel.

Bottas pedig hat tizedmásodpercet csíp le, 1:17,373-mal az élen. Ez még mindig messze a tegnapi legjobbtól, 1:16,785-től.

A spanyol remek köre már a következő rohamok kezdetét jelzi. Vettel és Leclerc is javított, egymás után az ötödik helyre ugrottak.

Sainz viszont meg is csinálja: szintén legjobb első szektor, a kör végén pedig a második helyen, a két Mercedes között 1:18,046-tal!

Erős kör Norristól: legjobb első szektor, megúszás az utolsóban, de így is negyedik 1:18,8-cal.

Verstappen meglepően közel van a Mercedesekhez: második tempós körén csak 0,189 másodperc a lemaradás.

Hamilton javított, de még mindig Bottas mögött. Fél óra elteltével így áll a harmadik szabadedzés:

Vége a többiek bulijának: megjött a Mercedes lágyon, Bottas első, Hamilton, aki belehibázott köre végébe, második. A finn 1:17,971-es ideje majdnem egy másodperccel a harmadik Leclerc előtt…

Záporoznak a legjobb körök, rövid időn belül Sainz, Kvjat, majd Leclerc az élen, a monacói 1:18,950-nel. Lágy és közepes keveréken is köröznek autók az edzés kezdetén.

Híradás a stewardoktól: péntekről szombatra Carlos Sainz és Romain Grosjean autójában is motort cseréltek. Az ICE, TC és MGU-H egység mindhárom pilóta esetében új, ezenfelül a McLarenbe MGU-K, a Haasba CE került be. Büntetés egyik cseréért sem jár.

Daniel Ricciardo sisakja közelről – ő sem hagyta még el a bokszot.

Negyedóra elteltével is mindössze Lando Norris rendelkezik egy 1:19,6-os mért körrel. Még mindig csak hatan jártak a pályán.

Az első 5 percben senkinek sem volt sietős: az említett három versenyző a kör végén vissza is jött a bokszba, jelenleg senki nincs a pályán.

Pontban 12:00-kor kinyitott a bokszutca, Grosjean, Magnussen és Sainz elsőként hajtott a pályára.

A pénteki nyilatkozatokban számos pilóta kiemelte, hogy hiába teszteltek a barcelonai pályán a tél folyamán, augusztusban azok az adatok nem relevánsak. Charles Leclerc szaunának nevezte az állapotokat: már most, délben 29,4 Celsius a levegő, 42,4 az aszfalt hőmérséklete.

Eddig elég egyértelműek az erőviszonyok a Spanyol Nagydíjon: a Mercedes mindkét pénteki szabadedzést behúzta – egyiket Bottas, a másikat Hamilton – az előny nyolc tizedmásodperc az üldözőbolyhoz képest, melyet szokás szerint Max Verstappen vezet a Red Bull-lal, de Daniel Ricciardo a Renault-val is ott volt pénteken.