DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
14:49

Lehet, hogy el is kiabáltuk a dolgot, a helyszíni jelentések szerint ugyanis újra esik az eső Ausztriában. Hideg élelmet, fagyit, sört tessék bekészíteni otthon, lehet, hogy sokáig itt leszünk ma!

Ezzel zárjuk is élő tudósításunkat, de ne menjetek sehova a nap hátralévő részében, jövünk majd a legérdekesebb reakciókkal - holnap 15:10-től pedig a Stájer Nagydíjjal!

Mutatjuk a teljes végeredményt is:

Vettel hátránya 2,3 másodperc a Ferrarival, az eső sem segített a maranellóiakon.

Itt a Q3 teljes végeredménye - Norrisnál ez egy kilencedik rajthely lesz a pénteki sárga zászlós büntetése okán:

Hamilton ráadásul javít is, megszerzi a rajtelsőséget a hatszoros világbajnok, több mint egy másodperccel nyer Verstappen előtt. Sainz a hős, aki harmadik a McLarennel, megelőzve Bottast.

Verstappen remek részidőkkel érkezett, de elúszott alatta a Red Bull az utolsó kanyarokban! Leketyeg közben az óra, Hamilton úton a pole felé.

Két perc van még hátra, Verstappen az élre ugrik! De csak néhány pillanatig, Hamilton már az 1:19-es tartományban autózva újra vezet.

Hamilton válaszol vb-éllovas csapattársa idejére, a brit már 1:20-as időt fut. Albon közben a harmadik.

Bottas 1:21,036-nál állítja meg a stoppert, kettős Mercedes-vezetés öt perccel a vége előtt. Mögöttük Verstappen, Ocon, Norris, Gasly, Albon, Ricciardo, Sainz és Vettel a további sorrend.

Hamilton aztán megelőzi a hollandot, míg mögöttük Gasly, Norris és Ocon következik - öt különböző csapat az első ötben pillanatnyilag!

Az első körök után Verstappen vezet, az 1:21,8-as idő viszont három-négy másodperccel lassabb, mint amiket a Q2 végén láthattunk.

Kezdődik a Q3, Verstappen az első most a pályán, továbbra is a teljes mezőny a full esős gumikon.

Russell ugyan kiesett, de a 12. hely abszolút bravúros a Williamstől. Bejutott a két Mercedes, a két Red Bull, a két McLaren, a két Renault, Gasly és Vettel.

Megvan a válasz: nem. Így az előbb említett ötös búcsúzik, azaz megint kiesik egy Ferrari a Q2-ben, ezúttal Leclerc! Végeredmény:

Mindenki sárgul, perpillanat Leclerc, Russell, Stroll, Kvjat és Magnussen lenne az öt kieső. Lesz-e még változás?

Másfél perc még, nem nagyon javítanak a versenyzők, lehet, hogy tényleg ráerősített az eső Spielbergben. Albon azért javít a hetedik helyen.

Vettel még épp továbbjutó helyen, Leclerc viszont a kiesők között - megint bajban a Ferrarik!

Verstappen szerint jobban esik az eső, a Red Bullnál is megerősítik ezt. Három és fél perc még hátra a második etapból.

Leclerc és Russell között nyolc ezred a különbség a 11. és 12. helyeken - erre ki számított volna? Leclerc és Kvjat között ráadásul valamit vizsgálni is fognak.

Verstappen, Hamilton, Bottas, Sainz, Ocon, Ricciardo, Norris az első hét: jól mennek a McLarenek és a Renault-k!

Verstappen közben javít az élen, már 1:18 alatt a Red Bull hollandja.

A Q2 felénél Gasly, Leclerc, Russell, Kvjat és Magnussen a kieső helyeken.

Az első próbálkozások után Mercedes 1-2, mostanra azonban már Verstappen vezet fél másodperccel Hamilton előtt.

Továbbra is mindenki amúgy a teljesen esős gumikon, még senki nem kísérletezik az intermediate abroncsokkal.

Már kezdődik is a Q2, ismét Vettel az első a pályán, de megint szinte mindenki azonnal kiviharzik a bokszból.

Ne menjünk el szó nélkül Russell eredménye mellett: először jutott be Q2-be a Williams fiatal pilótája.

Pillanatkép Giovinazzi hibájáról:

Ezzel viszont vége is a Q1-nek: búcsúzik a két Alfa Romeo, valamint Latifi és Grosjean is, a legnagyobb meglepetés viszont a pénteken szárazon remeklő Perez kizúgása. Az élen Hamilton Verstappen és Norris előtt. A végeredmény:

Előbb sárga, majd piros zászló! Mi történt? Giovinazzi húzódott félre a sérült autóval.

Giovinazzi alatt úszott el az Alfa Romeo az utolsó kombinációban, a falat is lekoccolja az olasz!

Két perc van már csak hátra, de folyamatosak a javulások. Raikkönen, Perez, Giovinazzi, Latifi és Grosjean az utolsó ötös.

Négy perc még, a kieső helyeken Russell, Perez, Gasly, Giovinazzi és a mért kör nélkül álló Grosjean.

Hamilton gyorsan visszavette a vezetést. Aztán viszont a másik McLaren, Carlos Sainz futja meg az időmérő első 1:18-as körét!

Lando Norris ugrik az élre, fél másodperccel előzi a Mercedeseket. Ne feledjük: a McLaren britjének (akinek tegnap mellkasi fájdalmai is voltak) háromhelyes rajtbüntetése van.

Hamilton az élen, Oconnal, Bottasszal, Sainzcal és Verstappennel együtt már 1:19-es idővel rendelkezik a címvédő.

Grosjean autóját ráadásul szerelni is kell a garázsban, a Haas szerint a vízszivattyúval lehetnek gondok.

Alexander Albon mutatott be egy fél megforgást a 3-as kanyarnál, miközben a Q1 felénél Verstappen, Bottas, Leclerc az első három sorrendje. A kieső helyeken Ricciardo, Magnussen, Perez, Russell és Grosjean.

Hamilton viszont most odacsap, felugrott az első helyre, de Leclerc máris visszavette tőle az első helyet. Már az 1:20-as tartományban a legjobbak.

Folyamatosan változik a sorrend, javulnak az idők, most kettős Ferrari-vezetés Charles Leclerc-rel az élen. Lewis Hamilton viszont csak a 19. helyen.

Vettelé a legjobb idő az első próbálkozások után: úgy tűnik, kifizetődő, hogy valaki a sor elején megy. Mire aztán lenyomtuk volna az entert, George Russell ugrik az élre a Williamsszel!

Elég sok a víz a pályán, Verstappen a látási viszonyokra panaszkodik, Romain Grosjean ki is szánkázott a sóderágyba. 

Így sorakoztak a versenyzők a bokszutca végén, többeknek is mondják, hogy erősödni fog az eső:

 

Zöldre vált a lámpa, Sebastian Vettel vezetésével kirajzanak a pilóták a pályára.

Sorakoznak is az autók a bokszutca végén. Jöhet újra az eső, így a lehető legjobb körülmények között kell megfutni a gyorsköröket. Izgalmas első percek következnek!

Azért a radarképek nem túl biztatók, egyelőre annyi a biztos, hogy a Q1 elkezdődik pár perc múlva. Na de sutba a pesszimizmussal: pár perc múlva kezdődik a Stájer Nagydíj időmérője!

El is kezdtek visszaülni a pilóták az autóikba - most már csak annak kell drukkolnunk, hogy a körülmények ne kezdjenek el újra romlani.

Örömhír! 15 óra 46 perckor, azaz kilenc perc múlva kezdődik a Q1! Gyorsan intézze el mindenki a folyóügyeit, rövidesen autók a pályán!

A biztonsági autó is mintha kevesebb vízt verne fel most. Éled a remény a szombati időmérőre!

Valamelyest enyhülni látszik az eső, már motorhangokat is hallani a bokszutcában... Nem akarjuk elkiabálni, de talán belátható időn belül kezdődhet az időmérő.

Ha másra nem is, az ilyen művészi fotók készítésére jó ez a spielbergi időjárás:

 

Szolgálati közlemény: Bogdán Gábor olvasónk írta meg Facebookon, hogy Tőtike, Négy a nyerő, illetve Negyedelő névre hallgat magyarul a Mercedes és a Williams által Twitteren lebonyolított játék. Köszönjük a megfejtést!

Nem látszik csillapodni egyelőre az eső, a pilóták nagy része természetesen kiszállt már az autójából idő közben.

Nézők ugyan nem lehetnek a Red Bull Ringen a koronavírus-járvány miatt, a jelek szerint a pálya melletti házikóban éppen Verstappen-szurkolók vendégeskednek (vagy laknak):

 

Bernd Mayländer megint megtett egy kört a biztonsági autóval, áll a víz a pályán, ráadásul folyamatos az utánpótlás is.

Annyit közölt még a versenyirányítás, hogy 10 perccel a kezdés előtt fogják értesíteni a csapatokat és a versenyzőket a Q1 rajtjáról. Ahogy az amúgy ilyen esetekben lenni is szokott.

A Mercedesnél és a Williamsnél talán már bánják, hogy az FP3 és a kvalifikáció közötti időszakot ütötték el az alábbi játékkal, amely angolul a Contact Four névre hallgat (ha valaki tudja a magyar megfelelőjét, ne tartsa magában, várjuk Facebook-kommentben, e-mailben vagy bagolypostával!), s amelyet végül gigászi küzdelemben a Mercedes nyert meg:

 

Ilyesmi a helyzet most a biztonsági autóval:

Nem épp a legváratlanabb fejlemény: elhalasztották a Q1 kezdetét. Apa, kezdődik - vagyis pont, hogy nem...

A safety car már megkezdte ilyenkor szokásos körözését a Red Bull Ringen, a képek alapján igencsak sok a víz az aszfalton.

Tisztázzuk is gyorsan az elején: ha most esetleg nem tudnák megrendezni a kvalifikációt, akkor vasárnap délelőtt újrapróbálkoznának vele, méghozzá meg nem erősített hírek szerint 10 órai kezdettel. Ha pedig akkor sem tudják megtartani, akkor az utolsó lefutott szabadedzés, azaz a pénteki FP2 alapján állhat fel a rajtsorrend. Max Verstappenék (első hely) és a Racing Pointok (harmadik-negyedik) alighanem serényen járják az esőtáncot...

Ami azt illeti, sokkal optimistábbak lehetünk, mint a végül törölt harmadik szabadedzés végén, a helyszíni jelentések szerint ugyanis elállt az eső és száradásnak indult a pálya. Persze ne vegyünk még semmit készpénznek, továbbra is lóg az eső lába Spielbergben, így bármikor újra rázendíthet az eső...

Mérhetetlenül sok szeretettel köszöntjük Olvasóinkat, elvileg negyed órán belül megkezdődik a Stájer Nagydíj időmérő edzése a Red Bull Ringen - ha ezt az időjárás is így gondolja. Tartsatok velünk!